Ett dåligt skämt?


Många har sett rubrikerna i kvällstidningarna. Någon i Malmö säger sig haft en orm, en inlandstapian, som har försvunnit från ägarens terrarium. Är det sant så är det allvarligt, är det lögn så är det infernaliskt.

AB: ”Världens giftigaste orm sprider skräck i ett hyreshus i Malmö. Ormjägare har jagat inlandstaipanen i tre veckor – men ännu vet ingen var giftormen finns. – Fällorna ser ut som små skokartonger med hål i, berättar hyresgästen Elin. Tre veckor har gått sedan den första lappen kom upp på entrédörren till hyreshuset på Uppsalagatan i Malmö. Världens giftigaste orm – en inlandstaipan – var på rymmen, varnade en anonym ormägare grannarna…

…– Blir man biten av inlandstaipanen i Sverige kan man räkna med att dö eftersom vårdpersonalen inte har någon erfarenhet av sådana bett, säger Jonas Wahlström på Skansen-akvariet i Stockholm.”

Det kan vara ett hus med bostadsrätter, i så fall kanske annonsören har bespetsat sig på att köpa en ny lägenhet extra billigt, vem vet. Men då kan han, för det måste vara en man, räkna med att det dyker upp andra lappar som efterlyser saknade ”husdjur” av det mindre trevliga slaget. Är det hela ett skämt så rekommenderar jag skämtaren att inte avslöja det så att några boende i fastigheten får reda på saken. Följderna skulle kanske bli värre än ett ormbett, om man säger så…

it , , , , , , , , ab ex svd gp sds hd skd


21 svar till “Ett dåligt skämt?”

 1. Borde rendera fängelsestraff. (Jag hade inte kunnat bo hemma / alt. få en blund i ögonen förrän ormen varit infångad. Hur kan det förresten vara tillåtet att ha så farliga djur i sin bostad?!)

  • Det är inte tillåtet att ha en såden orm om man inte har tillstånd från myndigheterna.

  • Ett dåligt aprilskämt skulle jag gissa på….när upptäcktes lappen den 1 April kanske.

 2. Har det någon gång hänt att en människa blivit skadad av en förrymd terrarieorm? Tror mig minnas något enstaka fall där ormägaren själv blivit biten.
  Självklart måste den som håller giftormar som husdjur se till att ormarna inte kommer på avvägar.
  I det här fallet kan man nog misstänka att det inte finns någon orm. Om ”skämtaren” åker fast kan det förmodligen, och med all rätt, bli fråga om åtal för något i stil med falskt larm och/eller olaga hot. Fängelse verkar inte osannolikt.

  • Jag hade en kompis som hade 12-13 terrarier hemma i lägenheten på Linnégatan, han blev biten av en av sina diamantskallerormar, han hade serum hemma i ett kylskåp men fick ändå åka ambulans in till sjukan. Hans syster ville att jag skulle följa med henne dit för att kolla att ingen av ormarna var på rymmen, men det ville inte jag.. :-I

   Det händer nog rätt så ofta att ormarna biter, men är det rutinerade ägare så har de serum på lager. Sedan tror jag att det är olika på ormar, man SKA bli biten av en ”vanlig” ork, typ skallerorm, en inlandstaipan är nog inte rätt variant att bli biten av av allt att döma…

   Men inte ens en vanlig huggorm är ofarlig…

   • Nu har jag lite svårt att förstå idén med att hålla livsfarliga giftormar som husdjur. Har träffat några husormar, men de har varit ogiftiga och oförargliga. Att de kan vara vackra och intressanta håller jag gärna med om.
    Hörde en kul ormanekdot en gång, undrar om den kan vara sann:
    Någon hade en liten orm i ett terrarium. Ormen käkade en levande mus varannan vecka eller så. Nu hade ormägaren på något sätt fått tag på en levande näbbmus, världens minsta däggdjur, med en ämnesomsättning som är helt otrolig. Den äter många gånger sin egen kroppsvikt per dygn.
    Näbbmusen släpptes in till ormen. Gissa fortsättningen? Jo just det, då ormägaren nästa dag skulle titta till sin mätta orm fann han ingen orm utan bara en hungrig näbbmus som letede efter mera orm.

   • Nej, det händer inte rätt så ofta att ormarna biter och rutinerade ägare blir inte bitna alls, det är därför vettiga säljare har krav på ålder och tidigare erfarenhet. Att ha eget serum hemma spelar dessutom ingen roll, sjukvården vägrar använda det eftersom dom inte har koll på ursprung/lagring etc.. Serum ska dessutom inte finnas tillgängligt för allmänheten vilket gör din kompis ännu mer suspekt.

 3. Efter att ha tillbringat sammanräknat nära två år i ett tropiskt land har jag sett några saker som man helst inte vill bli biten av, vilket jag inte heller blivit. Tumregeln är att om den har starka färger så är den troligen giftig. Mera diskret, eller ingen, färgsättning betyder ofarlig.

  • Det gäller inte ormar, copperheads ser ut att vara lövhögar och är väldigt giftiga, taipianer och brownsnakes är bruna och smälter in i backgrunden och är dödligt giftiga.

   Varnings färger är vanligare på saker som är giftiga om någon äter den eller rör dem, inte de som använder gift som vapen för jakt.

 4. När jag läser lapper som är postad så ser det inte ut att personen som skrivit den vet något om denna typ av ormar, det innehåller många fakta fel.

  • Jag kan förstå det till viss del, det är fascinerande djur. Tänk en liten majsorm, den ÄR söt, sedan är det mer oförklarligt ur djurskyddssynpunkt, men jag har katt, en kisse som är steriliserad och som inte får gå ut och ägna sig åt att fånga möss och småfåglar. Skillnaden är hårfin…

   • Vi har oxå katt. En hankatt med full rörlighet i bara tre ben, nästan inga öron och huvudet täcks mer av ärrvävnad än päls, oerhört aggressiv, okänd ålder men relativt hög för en katt gissar jag. Att vara ute som katt är en hård tillvaro, så din katt har bytt upp sig i livskvalitet. Människor lever inte efter sin natur och instinkt i samhället, ändå anser vi civilisation är bättre än barbari, jag håller att detta är sant för djur också och har inget dåligt samvete för att ha husdjur.

    Katter har i princip inga vänner heller, men de är iaf lite mer aktiva än reptiler, men som sagt, hårfin skillnad.

    • De är ju solitära, men jag vet att min lilla älskling inte anser att livskvalitet är samma sak som att ha treglasfönster mellan sig själv och småfåglarna…

     • Nej, men lite patriarkal kan man väl få vara åtminstone med djur? Du vet ju att det liv du erbjuder bakom treglasfönstret är bättre på många sätt.

      En vän har haft orm, han var så less på den. Tjejen och ungarna skaffade den för att det var coolt, de tröttnade väldigt fort på något som bara låg still utom när den fick mat. Så min kompis fick ta hand om den och ge den mat, medan han funderade på vad annat han kunde gjort för pengarna. Han blev till slut av med ormen och kunde byta det emot en akvarieodling, växter är fan mer spännande än boaormar.

      Men jag undra om det där tricket skulle funka i Stockholm, här har jag tävlat med 50 pers om ynnesten att få bo i 15 kvadrat utan dusch i Vällingby, tack och lov vann jag inte den. Tror att aldeles så många förrymda ormar inte skulle göra mycket i priset på lägenheter här.

    • Jag och mina barn älskar att mata mina ödlor, vi låter dem jaga sitt byta och se dem jaga skalbaggar och syrsor är fascinerande. Du ska också veta att mina 2 leopard geckos har totalt olika personlighet de är mer kul än akvariefiskar lika färgglada som dem.

     • Hmm, jo jag gillade att leka med vattenödlor när jag var liten. De är mer aktiva och det gör det mer underhållande. Inte som en boaorm, lika spännande som en möbel 99.99% av året.

      Men hur är det med så att säga upplevd kommunikation med reptiler? En katt som också är solitär, den kan man uppleva kommunikation med, gormar man om MAT, så kommer den springande, säger man dess namn nog många gånger så kan den bemöda sig med att möta ens blick. Jag upplever reptiler att vara ännu mera blasé än katten, men jag har inte spenderat någon väsentlig tid med dem.

      Ledsen för OT, Jinge.

 5. Enligt mitt sätt att se på det hela så tycks hela historien om nämda Taipan i Malmö inte någon som helst trovärdighet, om nämda orm varit på rymmen i 3 veckor så är den med all sannolikhet i mycket dålig kondition och rent av död.
  Plakatet som satts upp är bara ett stort skämt, att en ung Taipan inte är giftig är ren okunskap, den är lika giftig oavsett storlek eller ålder.
  Folks okunskap om ormar skapar fobier och det finns mycket få ormarter som kan anfalla en människa så jag tycker att folk borde kunna lugnas ner i detta fall, var i kontakt med aftonbladet denna morgon och bad dom konsultera Jonas Wahlström och inkomma med en ny artiklel så att hyresgästrerna i fastigheten kan sova gott om nätterna.
  Sen tycker jag att den som satt upp plakatet bör träda fram och ta konsekvenserna av sitt handlande, skämt som detta går inte att acceptera i Sverige.

  • Sen tycker jag att den som satt upp plakatet bör träda fram och ta konsekvenserna av sitt handlande, skämt som detta går inte att acceptera i Sverige.

   Vederbörande borde tvingas att tillbringa en natt i ett mörkt rum med ett antal ogiftiga reptiler men utan att veta att det var majsormar och snokar…