En björnbitens funderingar?


För ett par dagar sedan skrev jag att jag önskade att björnungarna kunde räddas, men tyvärr så satte uppenbarligen regelverket stopp för detta, i alla fall om jag tolkat en intervjuad polisman rätt.

Nu skriver Aftonbladet att den björnbitna gossen, Olle, säger att det känns som att det är hans fel att björn-
ungarna nu är avlivade, något som jag förstod direkt efter att ha tittat på en TV-intervju med denne fundersamme unge man. Det finns dessutom ett antal troll på nätet som försöker hävda just det, bara för att få ett par minuters uppmärksamhet. De skriver kommentarer enbart för att få andra att reagera, och de intar vilken ståndpunkt som helst bara för att få folk att studsa.

Men det är givetvis inte Olles fel. Alla som har tillgång till skidor får åka var som helst om det inte är ett särskilt avlyst område. Och det är givetvis inte björnhonans fel, hon försvarar sig och ungarna och alla ska vara glada för att detta viltmöte inte fick ännu värre konsekvenser. Jag ska erkänna att jag inte helt litar på Aftonbladets artikel, man har nämligen klart för sig vad det är som drar till sig blickarna på webblöp-
sedeln, men är det sant så får man hoppas att vuxna i gossens närhet talar med honom och förvissar sig om att han inte lastar sig själv för det inträffade.

Alla får åka skidor var de vill, och björnar får gå i ide i skogen nära skidbackar. Situationen var extremt ovanlig och ingen av de inblandade, både de med två och de med fyra ben kunde i sin vildaste fantasi ana att de skulle mötas på det här sättet. Jag hoppas att grabben blir mer intresserad av björnar än rädd för dem, han kommer ha kvar ett minne av kontakten som han kommer kunna fingra på fortfarande på sin nittioårsdag, och med handen på hjärtat, hur många har ens sett en björn i verklig-
heten? Han har, och kan dessutom bevisa att de haft närkontakt…

it , , , , , , ab ex12 ekot svt dn1 svd


10 svar till “En björnbitens funderingar?”

 1. Synd om killen, hoppas han läser allt snällt som är skrivet om honom också, som här.

 2. jag tycker synd om grabben, det är inte hans fel att polisen inte kontaktade vilt rehabiliterare och i stället gick ut och sköt dem.

  Sett artiklar från vilt rehabiliterare hur de ser det som att polisen gjorde totalt fel.

  denna grabb har hjärtat på rätt plats och ska inte se det som hans fel, det var bara en olyka som hela Sverige fick följa i media.

  • Nu hade de förstås en veterinär med sig, som sa att ungarna var bortom räddning. Då anser jag att det är ett bamhärtighetsmord. Hellre det än inte göra göra något alls och bara låta dem tyna bort. Om det stämmer eller inte låter jag vara osagt men att gnälla på poliserna känns obefogat i det här fallet.

 3. Vilken klok och empatisk kille den där Olle verkar vara! Han tyckte synd om både björnhonan och björnungarna. De olyckliga omständigheter som ledde till denna händelse är inget som man kan skylla någon för.

 4. Du har så rätt, inte kunde de två tänka sig att mötas på det sättet. Och ingens fel är det, dock kan jag nog tänka mig att regelverket inte säger att björnungarna måste avlivas. Nu är jag i och för sig inte så insatt i just det regelverket i ärlighetens namn.

  Jag skulle gärna läsa mer om ditt vargmöte! Blev nyfiken förstår du. Det måste ha varit mäktigt! Men jag antar att sånt liv som jag och min hund för ute i skogarna (han ÄR kopplad ska jag tillägga, annars jagar han och sånt får man inte ägna sig åt hur mycket man än vill) så kommer jag nog inte att se vare sig varg, björn eller vildsvin trots att samtliga finns här. Och vildsvinen vill jag för övrigt inte se, för DE är läskiga tycker jag!

  Ha det gott!

 5. Tack! Äntligen någon som skriver nånting vettigt om det här och inte bara ”det var ju rätt ungjäveln, störa en björn som sover, ska fan inte skaffa barn om man inte kan uppfostra”. Håller helt med dig, hoppas Olle kommer över det snart…