Ekskrället blir insektsfarm på Gärdet?


Själv skrev jag igår att jag trodde att eken skulle fällas 03.15 idag på morgonen, det visade sig att jag hade fel. Den fälldes 03.00, en hel kvart före min tippade tidpunkt.

Att polismyndigheten skulle välja en mycket tidig tid var självklart, skälet var givetvis grundat på både säkerhet och personalre-
surser. Hade man valt att vänta så hade det samlats en större mängd folk runt eken och uppgiften hade blivit svårare att genomföra på ett hyfsat säkert sätt. Dessutom är beslutet inte konstigt sett ur Stockholm Stads perspektiv. Hade eken fått stå kvar så hade den förr eller senare rasat ihop och det är lätt att föreställa sig vad flera hundra kilo Ek gör med t.ex. en barnvagn med innehåll. Hur hade befolkningen reagerat då?

Så beslutet var lika självklart som väntat, förhoppningsvis kan de gamla tanterna som talat vitt och brett om demokrati och diktatur ägna sig åt den svenska befolkningens verkliga problem nu när detta är avklarat. Det passar nämligen den sittande regeringen bra att folk samlas runt en gammal gisten ek än att de ställer krav på politikerna. Jag behöver knappast nämna orsaken till det idag då pensionärerna får en allt mindre pension, då arbetslösa mister a-kassan och de sjuka skickas ut på arbetsmarknaden igen trots att de har en långt framskriden cancer.

it Andra om: , , , , ab ex svt sr dn svd


10 svar till “Ekskrället blir insektsfarm på Gärdet?”

 1. Håller med dig. har man inget vettigare att bråka om än en rutten ek???
  Tänk om dom satte sin energi till att hjälpa hemlösa istället.

 2. Vad är det som säger att dessa människor inte också bryr sig om de hemlösa och hur det går med Slussen?
  Själv köper jag alltid ”Situation Stockholm” som de hemlösa säljer för att bidra med något litet.

  Jag skulle inte protestera till att eken fälldes till slut eftersom den skulle kunna skada folk, men jag har förståelse för de som gjorde det. För dem var det inte bara en rutten ek.

  Jag minns också almarna i Kungsan, så träd kan betyda mycket för folk.

  Och det känns ganska mänskligt.

  • Bra kommentar. Men det är att begära för mycket att folk ska kunna hålla två saker i huvudet samtidigt (se skolans förfall!). Almarnas försvarare vänder sig i sina gravar eller hytter med gångstavarna.

 3. Var den verkligen rutten? Stockholm är bara skit. Men på landet och på min tomt står det en död ek. Oavsett om eken var rutten eller levande skulle den bort till varje pris för en djävla spårvagnslinje. Förr rullade det spårvagn och sedan ersattes den av buss och tunnelbana och nu lägger man räls igen. Det är helt sjukt. Det blir nog billigare att bygga ett nytt Stockholm från grunden, utan träd. Eftersom allt kostar pengar kunde vi sälja Sverige till Ryssarna också. Passar väldigt bra eftersom vi tillhör brännvinsbältet. Heja Putin!

 4. Finns fler träd att rädda. Gå in på Ett klick för skogen. Lägg i bokmärkesfältet o klicka varje dag. Köp en Tall till någon.

 5. Om man nu är lagd åt det hållet så kan man ju se eken som en symbolfråga. Här kördes folket, de delar som intresserade sig iaf, av någon/något som ville få ett snabbt avslut. Detta istället för att avvakta obundna experters utlåtande som skulle komma inom en snar framtid. Som en metafor kan man se den fallna eken i skenet av det politiska läget i landet där ett antal människor ’fälls’ kontinuerligt då man måste ha ett snabbt avslut.

  Ska man nu vara fortsatt pessimistisk och se likheter i skeenden så kan man se eken som en rest av det gamla uppstickande vilket nu raskt ska asfalteras över. Se vad som händer sossarna, rester av det gamla som under tumultartade former ska sågas ned och asfalteras över. 40 poliser mot 30 ekanhängare, alla borgerliga och deras megafoner samt delar av sossarna mot den rest av partiet som står för en lite mänskligare linje.

  Suck, det ända som skiner idag är solen…

  • Detta istället för att avvakta obundna experters utlåtande som skulle komma inom en snar framtid.

   De hade redan fått ett antal experters utlåtande. Du som arbetar i närheten har väl sett alla staglinor i trädets grenverk?

   • Tja, kollade just senaste abc på svtplay och tydligen råder det delade meningar om vilket skick trädet var i. Såvitt jag förstod på ett tidigare inslag i abc handlade det visst om en dags frist för att få ett utlåtande, men jag kan ju ha missförstått förstås.

    Jodå, förvisso har jag sett staglinor, men jag har ju oxo sett på andra platser hur man tar vara på äldre träd genom konstruktioner som avlastar det som kan vara riskabelt. Dessutom har jag sett hur man på flera andra platser regelbundet beskär och sköter träd för att undvika olyckor, men på de ställena ska å andra sidan inga spårvagnar dras fram… Huruvida just det här trädet var akut riskabelt lär vi ju inte få veta eftersom det nu är nere, och nu med snittytorna synliggjorda träter ju folk om proceduren var ok eller ej. Har för mig att det finns gott om ’rättshaverister’ i området så det kanske kan bli en spännande fortsättning:-)

    Metaforen att förfarandet är applicerbart på det rådande politiska läget i landet tycker jag i alla fall är tämligen relevant? För visst är väl den nu rådande mentaliteten och realiteten så att alla som sticker upp eller ut borde sågas ned och asfalteras över?!(:-))

    (Man kan ju alltid fråga sig hur det står till med alla byggnadsställningar och istappar som brukar ramla ned, varför tas inte de bort innan det händer något?! Kanske ska inte trafiken fram, eller någon tbaneuppgång byggas, just på de ställena?!)