Ekobrottsmyndigheten borde kolla SAAB
Nu har ju fackets medlemmar i styrelsen avgått som bekant, SAAB:s tidigare Verkställande direktör likaså, något som också gäller chefsjuristen. Egentligen borde allt detta sända många signaler, men ytterst få tycks reagera. Nu är Victor Muller företagets VD, Ordförande och hela styrelsen. Han kan agera fritt, och helt utan insyn.

Jag har länge misstrott de charader som utförts utan skyddsnät framför ögonen på anställda och horder av journalister, och Aftonbladets Robert Collin verkar känslomässigt engagerad i Mullers affärer, han skriver:

Collin/AB: ”I går sa statsminister Reinfeldt många konstiga saker om Saab i Dagens Eko. Spretiga och motstridiga uttalanden som alla bottnade i total brist på kunskap.

Han sa att ryske finansmannen Vladimir Antonov inte kan släppas in i Saab förrän hans bakgrund granskats noga. Men vet inte Reinfeldt att Riksgälden, på regeringens uppdrag, granskade och godkände Antonov redan för två månader sedan?

Och Reinfeldt sa att ett företag måste kunna betala sina löner med egna medel. Ja visst, men hur ska det gå till om regeringen stoppar alla som vill investera och satsa pengar i företaget?”

Collin anser uppenbarligen att det är helt naturligt att en bilindustri som SAAB måste ha in nya investerare varje gång lönerna till personalen ska betalas ut.

Det är inte ofta som jag försvarar Fredrik Reinfeldt, men jag ställer mig undrande inför det faktum att journalister plötsligt tar en ensidig ställning för en part i ett händelseförlopp som de är satta att skildra. Det hade varit ok att Collin påstått att Volvo är en himla bra bil, eller Ford, men att plötsligen ställa sig på barrikaderna för en rysk kapitalist som dessutom beskylls för att vara inblandad i maffiaffärer är lite för magstarkt för mig.

Det vi vet är att Victor Muller, eller Munchausen som jag föredrar att kalla honom, är i Trollhättan just nu. Vi vet också att han vare sig träffar facket, media eller de anställda som är på plats. Han är uppenbarligen alltför upptagen för att hinna svara på pressens frågor, jag kan inte låta bli att undra över vad han då håller på med. Som styrelseordförande, styrelse och verkställande direktör så kan han göra precis vad som helst faktiskt.

Av det skälet så hoppas jag att ekobrottsmyndigheten försöker sätta sig in i vad som pågår. Det kan ju dessutom vara helt oskyldigt, han kanske är nere i fabriken och putsar på en Saab som han själv avser att köra omkring i. Det är inget fel i det, äger man en bilfabrik så måste man ju få ha en tjänstebil. Men om det nu skulle vara något annat så får vi hoppas att det blir uppenbarat snabbt, innan så mycket skada har skett.

it Andra om: , , , , dn12 svd ab ex gp sr


13 svar till “Ekobrottsmyndigheten borde kolla SAAB”

 1. Det finns ju en möjlighet att Victor Muller planerat hela den här utvecklingen och i skydd av kaoset så plundrar han bolaget? Det är en tämligen omöjlig uppgift för massmedia och politiker att kontrollera allt som händer i bolaget när varje dag innebär nya ”affärer”. Det kanske är precis vad det går ut på?

 2. Ofantligt mycket skada har redan skett. Det finns en vanhävdslag – eller fanns – för fastigheter men borde finnas för företag också. Staten borde ha haft en industripolitik, och Metall borde ha haft ett ansvar för sina medlemmars långsiktiga intressen. Det är inte bara media som har agerat ansvarslöst i det här fallet.

 3. Nu kanske en och annan tror att det är för att jag röstar på Alliansen säger att jag redan när facket fick representanter i styrelserna ifrågasatte om inte det kunde leda till dubbla lojaliteter,
  men i ärlighetens namn tycker jag inte att fackets folk på Saab verkar ha satt sina medlemmar först under resans gång. Mycket märkliga uttalanden som att företaget inte vill o.s.v. har hörts.

  Jag vet inte hur man skall kunna lösa det. För visst bör anställda ha insynsrätt i vad som sker i styrelserummen. Däri ligger inte problemet som jag ser det. Är det någon av Er som vet om den som sitter som facklig representant för samma arvode som övriga styrelsemedlemmar eller om arvodet går till fackförbundet? Där ligger en av de frågorna jag hade när fackliga representanter började ställas på den tiden jag själv var aktiv i mittenparti. Inte följt den biten speciellt noga.

  Sedan är en sak jag reagerat över under åren. Jobbade på ett företag en gång där alla fick del av vinsten och där det var antalet år som en person jobbat på en avdelning som avgjorde hur stor del av avdelningens vinst personen fick som julpeng. Hör ju inte till Saabdiskussionen de har inte gjort vinst på månget gått år, men tror att många företag skulle vinna på att vara öppna för att ge tillbaka lite som stimulerar de anställda. Vad tror Ni?

  • För att minska problemet med dubbla lojaliteter har jag för mig att fackföreningens styrelserepresentanter inte får delta i beslut som ”direkt” påverkar de anställda. Sen har jag också för mig att det vanligaste är att vare sig fackföreningens styrelserepresentanter eller fackföreningen får några arvoden utbetalda från företaget.

 4. Läs igenom reglerna för kommentarer och skriv sedan om kommentaren och länka till de källor du har! Om du har några länkar som stöder dina påståenden. / Jinge

 5. släpp in Antovnov, så mkt sämre kan det ju inte gå än det redan gjort

   • i fallet Antonov har man börjat tröttna, kopplingarna till maffia har inte kunnat bevisats, däremot har man kunnat bevisa att han har pengar, och han vill bli delägare i saab, har har tydligen även sagt att kommer han in så löser han Saabs lån, plus pengar att kunna ta fram en liten saab.

    kommer han in så blir det 1, saab klarar sig 2, flytt av produktion 3, konkurs
    kommer han inte in så blir 1, konkurs

    • Men att har ägnar sig åt pengatvätt, dvs hans banker gör det.

     Fattar inte hur det kommer sig att du är på barrikaderna för den..? Intressant..

     • fanns inget riktigt bevis för att anklagelserna om pengatvätten var sanna, därför började Gm i början av året att tala om att ge han tillåtelse att gå in som ägare.

      sen som jag sa, det finns 3 scenarior med han som ägare, utan han finns bara 1

      • ”fanns inget riktigt bevis för att anklagelserna om pengatvätten var sanna, därför började GM i början av året att tala om att ge han tillåtelse att gå in som ägare.”

       Möjligen korrekt, men hans far blev skjuten av maffian, och det går mycket snack om Antonov i Ryssland, det sägs att hans banker i Västindien ska ägna sig åt penningtvätt. (Uppgifterna från Ekot) Det kanske handlar om drogbaronernas pengar? I vart fall så tycker jag att en persons handel och vandel inte bör innehålla uppgifter om maffiakontakter och penningtvätt, men jag kanske är lite gammalmodig…

       • kan dom bevisa att han ägnat sig åt kriminella handlingar så bör dom ju kunna åtala honom för det:)

        • Jag förstår inte ditt engagemang i hans försvar? Det är visserligen rart av dig att försvara en person som är utsatt för kritik, men just denne man sägs ha fått sina miljarder genom metoder som inte är helt lagliga. Ja, i Ryssland sägs det att han samarbetar med maffian.

         Är det ditt rättspatos som gör att du engagerar dig?

         Men om hans banker faktiskt ägnar sig åt pengatvätt, då är det ju kriminellas pengar som återinvesteras i Saab, har du inga som helst problem med det?

         Vad är DET för slags moral??