Efterlys SAAB:s Victor Muller
Den här månaden är det SAAB:s tjänstemän som inte har fått sina löner, en missriktad rättvisa mitt i allt elände för de SAAB-anställda i Trollhättan. Och trots att man från företagets ledning nu meddelat att fabriken ska stå stilla även i augusti så ligger svenska media lågt, man vill inte säga öppet att Sveriges regering har blivit grundlurad.

Egentligen så är medias tystnad mer talande än något annat, man törs inte berätta att Sverige och svenska skattebetalare har blivit avlurade över två miljarder av några som beskrivs som internationella bedragare med maffiaanknytning. Man skriver visserligen om mannen som sägs ha nära förbindelser med den ryska maffian, han som äger ett antal banker varav minst en misstänks för att ägna sig åt penningtvätt i Västindien. Man har också berättat att hans far blev skjuten av maffian, men av någon sorts missriktad hänsyn till de tusentals som nu blir arbetslösa så avstår man från att berätta hela historien.

Möjligen är det också en sorts hänsyn till den borgerliga höger-
regeringen, en regering som lät sig dras vid näsan av ett gäng som leddes av vår tids Baron von Münchhausen, Victor Muller, en man som låtit sig beskrivas som SAAB:s räddare av tidningen Expressen. Maud Olofsson lät sig luras, och som tack för sitt misslyckande som näringsminister så mister hon nu sitt arbete som centerpartiets ordförande och även sin plats i regeringen. Men det kommer inte att gå någon nöd på henne, hon är försörjd på livstid av de svenska skattebetalarna.

Nu frågar sig många om vi kommer att få tillbaka några av de miljarder som vi alla ska betala in till den Europeiska Investeringsbanken, men det kan vi glömma. Det är inte ens säkert att alla pengar är utbetalade dit än, och till det så kommer det kostnader för den kommande konkursen vilket antagligen blir den största i Sveriges historia. Sedan ska vi betala för omskolning av tusentals anställda, och pensionering av de äldre som inte kommer ha något arbete att gå tillbaka till. Så slutnotan har vi inte sett än, troligen kommer SAAB att kosta oss dubbelt så många miljarder som pessimisterna trott från början. (texten fortsätter under annonsen)


Och egentligen så var det som nu är på väg att fullbordas något som många insåg redan från dag ett. SAAB har gått med vinst endast något enstaka år sedan starten, något som ledde till att familjen Wallenberg gav upp och sålde. Men inte heller GM lyckades få företaget att gå runt, orsaken är förstås att SAAB är en alldeles för tung och bränsleslukande bil och som dessutom är påtagligt omodern. Folk ville helt enkelt inte köpa en SAAB, således har bokföringen jämt innehållit röda siffror.

I Tyskland finns det ett uttryck, ”Die dummen Schweden”, om det är välförtjänt eller inte kan jag inte uttala mig om, men att utländska gangsters utgick från att det var ett rättvisande begrepp vet vi idag. Den svenska regeringen, med Fredrik Reinfeldt i spetsen, betalade villigt ut ett par miljarder i stöd till ganstrarna som låtsades att de skulle driva SAAB vidare, trots att regeringen redan hade alla fakta på bordet. Och vi andra, vi som bär ansvaret för att regeringen Reinfeldt sitter i Rosenbad, vi bär syn för sägen eftersom det är vi som är Die dummen Schweden.

it Andra om: , , , , , e2412 ab12 ex12 dn123 svd12 sr svt


7 svar till “Efterlys SAAB:s Victor Muller”

 1. Fredrik Sjöshult på Expressen har tydligen vaknat upp, här är hans artikel. http://gt.expressen.se/nyheter/1.2510949/det-ar-kort-for-muller.

  Klippt direkt ur artikelns inledning: ”Saabs ”frälsare” Victor Muller har nu åter bevisat att han tagit sig vatten över huvudet och jag är nu rädd för att det är nödvändigt att skicka Ekobrottsmyndigheten till Trollhättan.

  Det finns skäl att svenska skattebetalare som satt miljarder i händerna på Muller ska känna oro.”

  • Jo jag har oxo läst den. Trist, obegåvat, man har gjort svenskarna till offer för bondfångeri..

 2. Det är nog bara att bunta ihop och bojja hela SAAB:s ledning?

  Det är märkligt att oavsett all denna insikt så finns det folk som tror på SAAB? Ofattbart! Vi får nog räkna med att ledningen försnillar pengarna och svenska skattebetalare kan se sig om i himlen efter pengarna!

 3. Hrm, det är faktiskt mest en svensk myt att tyskarna brukar säga ”die dummen Schweden”.

  Det nämns flera bakgrunder till att vi tror att tyskar säger så, men den för vår generation viktigaste är nog en tysk dokumentär som sändes på TV någon gång på 1970-talet. Det var någon politiskt anfrätt journalist som gjorde ett program där han försökte ta kål på föreställningen om svenskarnas och det svenska samhällets förträfflighet.

  Programmets originaltitel var faktiskt en helt annan. ”Die dummen Schweden” var vad svensk TV kallade det, för att skruva upp provokationen ordentligt.

  Massor av människor tittade, även jag som förstås var liten då. Detta skedde i en tid då det just hade börjat bli inne att ifrågasätta om Sverige verkligen lyckats så bra med höga skatter, tredje vägens politik, etc. Många tittare tog förmodligen djupt intryck (allt som påstods i TV var ju ”sant” då), och en del borgerliga debattörer började använda det tyskspråkiga uttrycket i sin retorik.

  Men frånsett ovanstående håller jag gärna med om att Saab-utvecklingen är ett tydligt exempel på en ovanligt blåögd naivitet från svensk sida. Värst av allt är att naiviteten har ingått i en händelsekedja som kanske utgör den enskilt viktigaste orsaken till att Reinfeldt lyckades bli omvald 2010.

 4. Varför är det ingen journalist som undrar hur det kommer sig att vissa i detta läge är angelägna om att satsa pengar i SAAB. T ex Antonov, varför slåss han för att lägga pengar i SAAB? Vad räknar han med att få ut? Han gör det väl inte av omtanke om SAABs anställda? Det känns som att dessa frågor inte får ställas. (Mina egna svar är naturligtvis spekulationer grundade på en allmän misstro mot snälla kapitalister.)

  • Att det finns en vinst i det är uppenbart, men vinsten kan mycket väl vara att bli erkänd som ”seriös” affärsman, något som han haft svårt att bli…

   Pengatvätt är inte så hedersamt, om hans bank sysslat med det som det sägs..

 5. Jag tror faktiskt snarare Maud Olofsson hyllas som en hjälte inom regeringen och att SAAB:s tillfälliga räddning, var en av huvudorsakerna till att regeringen omvaldes. En regering som säger sig förespråka en arbetslinje blir inte omvald om denne låter mellan 4500-9000 arbeten försvinna på ett bräde utan att göra något, samtidigt som oppositionen och fackföreningen skriker att SAAB måste räddas, kosta vad det kosta vill.