[column width=”49%” padding=”2%”]
Ibland är den fotografiska bilden helt överlägsen när det gäller att förmedla ett budskap. En sådan bild visar Aftonbladet idag, en bild från National Geographic.
AB: ”Schimpanserna står tysta och håller om varandra när deras döda kompis körs iväg. Bilden av de sörjande aporna slår hål på myten om att djur inte har känslor. Schimpanserna har tagits omhand av ett vildmarkscenter i Kamerun efter att deras mödrar dödats vid olaglig jakt. Här får de mat och omvårdnad av frivilliga som vill hjälpa till.”
Bilden bör ses i sitt rätta sammanhang så marsch iväg och titta på den, och passa på att läsa texten i artikeln också. Det som förmedlas visar att de som värnar djurs rättigheter har mycket på fötterna.
intressant Andra om: Djur, Känslor, Empati, Sorg, Människan, Djurens rätt, Djurhållning, Natur Djurens Rätt t
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]
[/column]
16 svar till “Djurs känslor”
Aftonbladet har en ny djur artikel, om några coyotes som dödade en 19 årig flicka. Min gissning är att den storyn kommer användas i varg debatten.
Djur saknar deras döda vänner och livs kamrater, så att de har känslor. Vet det från marsvin, hannen dog och honnan vägrade äte och självsvalt sig till döds. Det var tragiskt att se och hur ska man förklara det för ungarna.
Så man ska behandla djur med värdighet och respekt.
Ja, något att tänka på för djuruppfödare. Många hävdar dessutom att djur inte förstår när de ska slaktas, det gör de absolut.
Gripen, prärievargarna har ökad kraftigt i USA sedan man jagade bort vargarna. Dessa höll tidigare nere populationen.
Ja jag vet det, samma sak hände med tvättbjörnen, när grå och röd vargarna var av jagade.
Men media gör ingen skillnad på coyotes eller varg, det har jag sett tidigare.
Som när Jessica Simpsson fick sin hund dödad av coyotes skrev media att det var vargar.
Coyotes populationen har problem med rabies och andra problem som gör att de blir mindre och mindre rädda för människor och har orsakat skador på folk och fä. mycket kan spåras tillbacka till att de har förlorat naturliga fiender.
Enl artikeln har man upptäckt att schimpanserna även har förmågan att planera för framtiden.
Har de dessutom kvar den av människan bortglömda egenskapen att känna empati har de nog mycket att glädjas åt också.
Det är bara att ge upp och inse att de har kvar förmågor som människan mist och att vi själva nu går käpprätt mot degenerering och involution, –dvs motsatsen till det evolutionära stadie aporna ännu befinner sig i.
Djur har många gånger större kapacitet än vi att förstå känslor, för de är inte så avtrubbade som vi har blivit genom civilisatonens århundraden. Jag har flera gånger som barn sett hur grisarna som skulle slaktas, visste om det långt i förväg och uppvisade en bottnlös ångest.
Och vem har inte varit med om att katten helt sonika försvinner många timmar i förväg, innan man ska resa hem från landet?
Jag har en granne som nästan aldrig går ut med sin stora hund, och när man någon gång eventuellt möter honom på promenad, mestadels mycket sent på kvällen, så beter han sig som om han har grava mentala störningar, ADHD? och inte alls förstår hur han ska bete sig. Jag vet inte vad jag ska göra, för jag tycker så synd om hunden!
Att hålla icke domesticerade djur i fångenskap är skamligt. Särskilt om dessa är sociala i naturen och hålls solitärt eller i mkt små grupper i fångenskap. Nog sjuton känner de av att det finns något de blir nekade av den som serverar maten. Det finns vissa undantag man i det stora hela är det en kvarleva från förr som vissa försöker envist hålla vid liv.
Något som vi först borde sluta med är cirkusar och användning av primater i reklamsammanhang. Delfiner och liknade på Kålmården är ju bara skrattretande.
”Nu hoppar Flipper genom ringen! Klappa allihopa!”
Geschäft och inget annat! :-(
Nu är det att vissa djur älskar att uppträdda och visa upp sig, och inte bara tolererar vår närvaro, de älskar vår närvaro.
Dessa djur har en social natur i det vilda också. Delfiner, marsvin, hundar, kaniner, hästar är några av dessa som verkligen kan uppskatta vå närvaro och älska att showa till det.
Men jag håller med att hålla naturligt icke sociala djur i fångenskap kan vara på gränsen till djurplågeri.
Jag känner folk som har jobbat med delfiner och delfinerna absolut älskade att leka med oss människor och hoppa igenom ringar, och om de inte fick göra dessasaker blev de ledsna och uttråkade. De behövde det för stimulans.
Men jag håller med att hålla naturligt icke sociala djur i fångenskap kan vara på gränsen till djurplågeri.
Katten är väl det vanligaste solitära djuret i fångenskap… :-I
Ja men katter har blivit tamdjur och mer eller mindre tolererar oss nu för tiden:P
Sociala djur är enklare att tämja.
Men du jinge du måste erkänna att din katt är boss i huset, det finns inget du kan säga som kan få henna att ändra sin uppfattning, du måste muta henne eller hur.
Katter är tama ja, men en vildkatt (Felis silvestri) går inte att tämja.
Skulle tro de flesta djur kan uppskatta en människa närvaro för samspelet i naturen sträcker sig långt. Om djur känner sig hotade av oss är det knappast inte pga av att vi är just människor då vi ärligt talat utan vapen och tillhyggen skulle förlora mot de flesta djur på planeten =)
Antagligen känner många djur, som aldrig blivit illa behandlade av ngn människa, att de trivs i vårat sällskap. Vi har ju trots allt förmågan och göra det bättre för ALLA på planeten om vi vill. Den makten har vi, men vi använder den inte storskaligt vilket e helt sinnessjukt.
Även husdjur som en del tycker är osmakligt hur VI kan bestämma över djur, med rätt upp samspel mellan ägare och djur e jag övertygad om att djuret inte alls känner sig tvingat till ngt. ex en katt som trivs i sitt hem kommer tillbaka när den varit ute, en katt som skulle vantrivas kommer inte komma tillbaka.
Man behöver inte ens vara ngn professor i biologi för att kunna se om djur börjar uppvisa onormala avvikelser, särskilt inte när det gäller ett husdjur som man lever med dagligen, dock anser jag det finns en sky helsickes massa djur som absolut ALDRIG lämpar sig att ha som husdjur.
”Jag känner folk som har jobbat med delfiner och delfinerna absolut älskade att leka med oss människor och hoppa igenom ringar, och om de inte fick göra dessasaker blev de ledsna och uttråkade. De behövde det för stimulans.”
Gripen, hur kan du skriva att delfinerna ”älskade att leka med oss människor” för att i nästa mening säga att de blev ledsna och uttråkade om de inte fick stimulans. Det är som att säga att fångar älskar att tillverka registreringsskyltar.
Det finns absolut ingen orsak till att hålla delfiner, späckhuggare eller andra djur i djurparker överhuvud taget. Vad du talar om är disneyfiering när du hävdar att delfiner ”älskar” att umgås med människor. Det gör de inte, det är ett inlärt beteende. Delfiner är nyfikna djur, det innebär inte att de älskar människor. De ofta aggressiva gentemot sin egen art. Som i alla flockar (eller stim i detta fallet) behövs en hierarki. Detta kan inte uppnås utan maktkamper och vad som vi skulle uppfatta som ”mobbing”. Speciellt gulliga är de inte i verkligheten. Det finns ett antal forskarrapporter som försökt krossa myten om delfinen som ett mysigt gulledjur. Bla finns en avhandling som skrevs på Linköpings universitet om att delfiner är ”grälsjuka och aggressiva”.
Ta reda på riktiga fakta innan du häver ur dig dumheter som att delfiner älskar människor.
Om du är djurvän, bojkotta djurparker.
Det ligger en del i vad du skriver, men faan så tråkigt vore det om det inte fanns djurparker.
Djurparker är både på ont och gott, de har djur som fångar, men de också ger oss en insikt i hur de fungerara och hur vi kan hjälpa dem i det vilda. Det finns bra djurparker och det finns dåliga djurparker.
När det kommer till djur hur de beteer sig och tänker så är de individer och givetvis ”älskar” inte alla delfiner att upprädda, på en bra djurpark så låter man de som tycker det är kul göra det, men ger dem den stimulering som passar den enskilda individen bäst.
För många hotade djurarter är djurparkerna den bästa chansen för deras överlevnad.
Jag vet en fågelpark i north carolina som specialiserar sig på att födda upp hotade fåglar, baby fåglarna tas noga vara på och har minimal kontakt med människor. För att i vuxen ålder släppas fria. Hela detta projekt är sponsrat med att folk kommer och titta på dessa fåglar och betalar för det.
Jag tycker att man kan ha djur i fångenskap, men de måste behandlas väl och djurparker har sitt goda syfte om den sköts väl.
För en djurpark kan också vara ett barns första kontakt med djur och leda till att de blir intresserade i att bevara hotade arter och att lära sig om djur och natur.
Varth Dader har en klar poäng. Själv ser jag hellre delfiner i flock, i det fria med naturliga beteenden än att de i sin fångenskap gillar ”leka” med oss människor för att undgå tristess.
Det finns bra djurparker men det är lite 1900-tal över det hela. Sista gången jag försökte motivera mina plastdöttrar att gå till en djurpark tittade de på mig och ena av de sa att djur kunde de se på tv eller nätet och då utan lukt samt stank! Ja då kände man sig lite gammal.