Det kom ett mejl från en – samisk Schaman!

Jag får rätt många mejl varje dag, och någon gång ibland är det något som sticker ut, något som känns ovanligt. Och ett sådant mejl fick jag inatt strax efter 02.00

Brevet kom nämligen från en schaman, en samisk nåjd, ett klagomål på en text som jag hade skrivit om Samerna och Sameland. Jag uppmanades att läsa på om samerna, och eftersom jag har samiskt blod på fädernet så uppmanades jag att se efter hur dessa rötter ser ut. Nu vet jag ju redan det så det behöver jag inte göra. Det enda jag gjorde var att flytta fram blogginlägget som vederbörande klagar på till platsen som sista inlägg igår. Jag läste givetvis igenom det för att se vad nåjden kunde ha hängt upp sig på, själv hittade jag bara en sak som jag kunde varit tydligare med.

Det är påståendet att samerna kom till Sverige senast år 500 e.kr Det stämmer, men det mest troliga är att de redan kom tusen år före Kristus, eller åren fram till år noll. Men man har inte hittat några spår av dem förrän år 500 cirka. Det är väl i och för sig möjligt att senare forskning har hittat något efter det att mina källor skrevs, men shamanen nämnde inte något konkret.

Och att det rör sig om en schaman råder det inga tvek-
samheter kring tack vare Google! Och mejladressen är verifierad så det känns lite extra skojigt faktiskt. Jag har vid ett flertal tillfällen besökt s.k. Seiter, samernas heliga platser, och man undrar förstås hur det kommer sig att just dessa platser har blivit heliga. När det gäller naturen så är det inga konstigheter, ställen som är ovanliga får ofta en sådan stämpel, och vissa sjöar och berg.

Schamanen som mejlade mig är dessutom mycket kunnig när det gäller trolltrumman. Bilden kommer från en sådan och personen är kapabel att beskriva varje figur här på bilden. De enda trummor jag sett var på museet i Jokkmokk men hemma hos mejlskrivaren finns det säkert flera stycken.

Trolltrumma
En bild hämtad från en trolltrumma…

Jag har planer på att skriva om vad jag tycker man ska göra med rennäringen, och när jag gör det så tas väl alla trolltrummor fram är jag rädd. Men det kommer knappast att hindra mig.

it , , , , , , , , , , , ab

  3 comments for “Det kom ett mejl från en – samisk Schaman!

 1. Britt Lundkvist
  21 januari, 2011 at 22:49

  Det vore absolut värdefullt om det blev känt vad som döljer sig under ”rennäring”. Jag har sett bilder från renars lidande under transporter och det slutliga mördandet.

  Hälsningar

  Britt

 2. 22 januari, 2011 at 16:05

  Bures Jinge !

  Med rötter menar jag inte dina individuella rötter utan våra kollektiva rötter.
  Det heter inte ”trolltrumma” – det heter GOVADAS (nordsamiska) – och det betyder ett instrument att
  framkalla bilder med eller i en del samiska dialekter ”drömbild”. På sydsamiska heter trumman GIEVRIE, ett ord som har med ”kraft” att göra. Ett tillnamn på ulven är GIEVRE, som ordagrant betyder ”den starke”. Ordet NOAIDI (som finns i alla dialektala varianter) betyder ”den som ser”.
  F.ö. ser jag gärna att Du läser mina uppsatser i arkeologi, som finns publicerade på
  http://umu.academia.edu/BiretMáretKallio
  Här hinner jag inte att skriva så mycket.

  MVH
  Biret Máret

  • 22 januari, 2011 at 17:27

   Biret!

   Länken fungerar inte. F.ö. har jag läst din B-uppsats på universitetet, har den nedladdad på disk och bilden kommer från den som du säkert har sett. Och ja, jag vet vad en trolltrumma heter på samiska och vet vad en setia är. Jag har själv fotograferat flera stycken. Och våra kollektiva rötter vet jag oxo en hel del om, jag har tillbringat en vecka uppe vid hemsjön och även deltaget vid en renkiljning däruppe, och bott en vecka i Norrkaitums sameby, nere vid turiststationen. Jag skulle kunna berätta massor, men det kan du göra så mycket bättre om du hade både tiden och ludsten. Men visst är det skojigt att det dyker upp en nåjd på bloggen, det hade jag inte väntat mig. Schamaner är vi inte bortskämda med, vare sig bland svenskar eller samer.

   Möjligen fungerar denna länk bättre: http://umu.academia.edu/BiretM%C3%A1retKallio/Papers/350905/Baktegovat_ja_govadasat_-_Hallbilder_och_samiska_trummor

   Jag behöver väl inte nämna att jag tillbringade somrarna som liten hos min farmor och farfar i Arvidsjaur, jag kan t.o.m. en jojk som min farmor lärde mig, men först efter några glas whisky.

Comments are closed.