Det är klimatförändringen


Igår berättade man i TV att det nu är fastslaget att november 2011 har varit den varmaste i Sverige sedan mätningarna började på sjuttonhundratalet. Knappast någon kan idag påstå att vårt väder inte kommer sig av en pågående klimatförändring.

AB: ”Det atlantiska lågtrycket har haft ett järngrepp om norska kusten med vindar på 33 meter i sekunden – så nära orkan man kan komma. Och Sverige har inte varit oberört. I går var det storm och kulingvarning på flera håll. Över 4 000 hushåll var stundtals strömlösa och runt hela Östersjön blåste det kraftigt, skriver TT. På lördag drar nästa lågtryck in med risk för nya extremvindar. – Det väntas bli mycket kraftiga vindar längs med kusterna i Götaland och in mot södra delarna av landet, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI. Förutom blåst väntas regnoväder i söder och snö i norr.”

Aftonbladet påstående om att trettiotre sekundmeter är så nära orkan man kan komma verkar lite felformulerat eftersom orkan de facto anses blåsa då vinden är 32,7 m/s, med andra ord så är det orkan och ingenting annat. Själv läste jag för ett par veckor sedan att man hade skådat en gräsand med nykläckta småttingar någonstans i Östergötland, så det är uppenbarligen mycket som kan gå snett nu.

Och nu kommer nästa busväder, SMHI anser att vi här i Haninge ska få + 5° i morgon och nio m/s i vind, och det var precis samma vindhastighet som man varnade för under stormen Berit. Men som sagt, jag klagar inte, det är mysigt med busväder och först när snön kommer så kommer jag att yttra mig negativt om vädret. Men egentligen, om jag hade haft ekonomiska möjligheter, ja då hade jag skaffat mig en liten lägenhet i Gibraltar där jag i så fall skulle tillbringa tiden mellan den 1 december och 1 maj.

it Andra om: , , , , , ab ex svt sr dn svd


13 svar till “Det är klimatförändringen”

  1. ”Knappast någon kan idag påstå att vårt väder inte kommer sig av en pågående klimatförändring.

    Förnekarna har väl egentligen lagt i en ny växel nu. De medger att det visserligen pågår en global uppvärmning, men att den beror på precis allt annat än mänsklig påverkan. Det enda som deras argument har gemensamt med de tidigare är att det fortfarande är oljebolagen som betalar för dem.

    De sista som ändrade sig var den lilla obskyra falangen som tvärtom tror att en ny istid är på väg. Men även de har totat ihop någon vild tes om att ”det är som varmast strax innan nedisningen börjar”.

    • De medger att det visserligen pågår en global uppvärmning, men att den beror på precis allt annat än mänsklig påverkan.

      Se min kommentar till Anders Sjölander! :-)

    • Fakta är: En global uppvärmning pågår!

      Nåväl beror denna uppvärmning på människans aktiviteter eller ej? Mycket talar för att den gör det.

      Är det pga den globala uppvärmningen som vi här i Sverige nu har en ovanligt varm novembermånad bakom oss? Nja det är väl mer tveksamt, de två senaste vintrarna har istället varit kallare än normalt och även i det fallet så togs det som ett resultat av uppvärmningen (polarluften skulle pga uppvärmningen ha pressats ner över Skandinavien istället för att som i normala fall ligga still över Arktis). Att vintern startar milt i år behöver inta bero på annat än normala variationer.

      Vad händer med jordens klimat på sikt? Ja just nu värms ju jorden upp och det kommer antagligen att fortsätta under överskådlig tid. På riktigt lång sikt kommer vi självklart att gå mot en ny istid. Det tror jag är oundvikligt, jordens globala klimat har sedan tidernas begynnelse pendlat mellan värmeperioder och istider. Detta går i cykler och beror helt säkert på solaktiviteten (solfläckarnas antal och storlek bl.a.).

      Människan är nog inte kapabel att ändra de stora sambanden, kanske fördröjs nästa istid något pga den extra uppvärmning som nu pågår och som möjligen kommer att ända människans tid här på jorden innan stora delar av jorden återigen blir lagda under kilometertjock is.

  2. Det går fortfarande inte att dra globala slutsatser utifrån lokala väderfenomen, och dina (och många andras) slutsatser är inte logiska; förra året var det väldigt kallt och då var det på grund av klimatförändringarna, sen skulle det bli en svinkall vinter i år också och det var också på grund av klimatförändringarna. Istället blev det en varm vinter i år, och det är visst också på grund av klimatförändringarna.

    Jag förnekar inte att det försiggår klimatförändringar men det är uppenbart att konsekvenserna inte är vad vi trodde.

    • Jag förnekar inte att det försiggår klimatförändringar men det är uppenbart att konsekvenserna inte är vad vi trodde.

      Det går ju inte att dra globala slutsatser utifrån lokala väderfenomen!?

      • Nej, och det går inte heller att dra slutsatser om lokala väderfenomen från det globala klimatet. Jag tycker inte heller att vi har sett något speciellt extremt väder. Det har varit extremt kallt (till exempel på 1600-talet) och extremt varmt (har inget exempel :) ) tidigare.

        Däremot är det djävligt synd om sälarna (och även isbjörnarna, står dock inget om det i artikeln), riktigt hjärtskärande är det:
        http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14018119.ab

        • Anders har kanske inte riktigt koll på hur växthuseffekten påverkar jordens klimat. Klimatforskarna ser över en period varvid man får fram intressanta grafer över medeltemperaturerna. Titta på vädret och temperaturerna över de senaste åren. Vädret har ALDRIG fluktuerat så vilt som idag. Förra året var det en rekordkall vinter, i år har vi regn över i princip hela landet. Jorden är väldigt stor men ändå en enhet, vi kommer inte att förvandlas till Venus 2.0 så snabbt, men variationerna med väldiga stormbyar, orkaner och stora översvämningar kommer att fortgå. Om man har köpt dyra villor i Stockholms skärgård så har man all anledning att vara orolig för en inomhuspool i vardagsrummet inom några år.

          Nästa år blir det troligen igen en väldigt kall vinter varefter det avlöses med en varm vinter, eller så har det en annan frekvens.. Något är fel på biosfären och möjligen kanske det är för att en djurart som kallas homo sapiens nyligen uppnått 7 miljarder individer och samtliga pruttar ut avgaser av olika slag, den rikare delen av homo sapiens pruttar ut avsevärt mera dock. Se den stora bilden!

          • Nej någon Venus 2.0 kommer jorden inte att bli förrän solen går mot slutet av sin levnad och sväller ut till en röd jätte och till sist förmodligen slukar jorden helt och hållet. Som läget är nu ligger vi alltför långt från solen för att det ska uppstå någon Venuseffekt hur mycket växthuseffekt det än blir, men visst kan den effekten bli tillräcklig för att utrota människan och övrigt liv på planeten.

    • Det där beror ju litegrann på hur långa mätserier man jämför med. En varm sommar hit eller en kall vinter dit behöver naturligtvis inte ha något samband med klimatförändringar. Men att just november är ovanligt varmt jämfört med perioder på 200-300 år är en ganska stark indikation på samband.

      Sambandet mellan de senaste vintrarnas extremkyla och klimatförändringar består å sin sida av en mer komplex mix av oscillation, nederbördssystem, etc. Men den förenkling som klimatforskningen erbjuder är:

      ”Räkna med mer extremväder, oavsett årstid.”

  3. Varför just i Gibraltar? Det måste väl finnas andra platser där det vore billigare att bosätta sig under vintern speciellt med tanke på att det redan ny bor över 4300 per kvadratkilometer där?

  4. Det ordnar sig. Vi kan fixa det, behöver inte ens ta så lång tid, lite politisk vilja och vi kan utlösa en ny guldålder. Behövs inga nya vetenskapliga genombrott ens, mest ett tekniskt problem. Det är bara politikerna ger klartecken så fixar vi det.