Den våldsamma naturen


Naturfenomen har alltid fascinerat mig, allt från vulkanutbrott till stormar. För något år sedan så höll den mexikanska vulkanen Popocatépetl på att få ett utbrott, då hade jag en webbkamera på skrivbordet i en hel vecka.


AB: ”Vulkanen Mount Redoubt i Alaska kan explodera när som helst varnar lokala forskare. De boende i närområdet förbereder sig nu för den förestående katastrofen. Försäljningen av skyddsutrustning har tagit fart på allvar, rapporterar AP. Forskare från Alaskas vulkanobservatorium har kartlagt jordbävningar under det 3 110 meter höga berget som ligger omkring 16 mil sydväst om den amerikanska staden Anchorage. Invånarna i Anchorage-området har nu börjat köpa på sig skyddsmasker och ögonskydd.”

Det otäcka är förstås att människor riskerar att skadas, man får hoppas att man utrymmer närområdet i tid. Efter att ett utbrott börjat så är det svårare. Om jag minns rätt så finns det fler större vulkaner där forskarna väntar sig utbrott när som helst, inte bara Mount Redoubt. När man trodde att Popocatépetl skulle få ett utbrott så hittade jag en hemsida som hade samlat ihop en hel bunt med webbkameror som visar livebilder över närbelägna vulkaner.

Om någon hittar en hyfsad webbkamera så tipsa gärna!

Andra om: , , , , , , it DN SvD

[tags]Natur, Vulkan, Mount Redoubt, Popocatépetl, Miljö, Väder, Utbrott[/tags]


7 svar till “Den våldsamma naturen”

  1. Ja, t.o.m vulkanerna är rasande på allt som händer på denna klot. Åtmistone kan folk evakueras därifrån, det kunde inte Gazafolket.

  2. Jag bodde i Alaska under två vulkaner (Redoubt 98 och Spurr 92) och vet inte vad man ska fotografera. Det är bara grått. Någon vecka senare minns man knappt att det har varit en vulkan. Ingen skadas, ingen bryr sig. Mig veterligen finns det ingen som bor i närheten av Redoubt.