BP:s Superfiasko


Den enda sanna glädjen är skadeglädjen, det citatet använde jag senast för ett par dagar sedan och nu kan jag använda det igen. Jag hade inte tänkt skriva något om BP:s förfalskade bilder, jag har nog med mina egna oförfalskade bilder just idag.

AB: ”Helikoptern svävar över ett klarblått hav. Vid ytan arbetar flera båtar febrilt med att sanera den läckande oljan. I själva verket står helikoptern parkerad på ett skepp – med handbromsen i. En ny bild från BP:s kriscenter vid oljeläckan utanför Louisiana har visat sig vara manipulerad. Och det var inte svårt att upptäcka bluffen. Bilden visar två piloter på insidan av en helikopter. ”Vy över platsen MC 252 från cockpit i en PHI S-92 helikopter den 25 juni 2010” står det i bildtexten. Men kanske hade redigeraren bråttom och slarvade rejält med Photoshop. Till vänster i bild syns ett kontrolltorn. Kikar man en extra gång ser man att vattnet byter färg och att ett halvt fartyg suddats bort.”

Jag anar att detta kan komma att bli mycket mycket dyrt för BP. British Petroleum är ett oerhört viktigt företag för Storbritannien och man har redan skadat företaget, förmodligen irreparabelt, genom att borra efter olja på 1500 meters djup. Dessutom så kommer nu en ny orkan som enligt tidningarna gör att de kan tvingas ta bort den hätta man påstår sig ha satt över det borrhål som läcker. Påstår – eftersom ingen har möjlighet att se annat än BP:s egna bilder, och när det gäller olika redigeringsprogram så har vi sett att de används flitigt.

Att få stå vid skampålen upprepade gångerför bildförfalskning , det kommer deras kunder minnas en lång tid framöver. Det kommer att vara en jättegrej i media i ett antal dygn, och surret på nätet kommer vara enormt. Och ingen i hela världen tycker synd om dem. Är man så falsk och så klumpig att man låter sig avslöjas med sådana förfalskningar så får man stå sitt kast. Nu hörde jag att deras VD ska kallas till senatsförhör, jag antar att styrelseordföranden slipper eftersom han uppenbarligen inte behärskar engelska tillräckligt väl.

Hela händelsen illustrerar det jag skrivit ett antal gånger nu om Peak Oil. Nu finns det olja kvar att utvinna, men den får sökas på så otillgängliga platser att det är betydande risker förknippat med att ta upp den. Det kommer att bli strängare lagstiftning vilket kommer att påverka priset på råolja, men det kommer också att bli sämre tillgång eftersom oljebolagen inte har råd att göra om BP:s misstag.

Vi står inför en intressant händelseutveckling de närmaste åren, och en intressant orkansäsong i år.

i , , , , , , , ab1 ex dn12 svd e24 svt t


2 svar till “BP:s Superfiasko”

    • Handbroms = Parkeringsbroms. Finns i alla flygande maskiner, man vill att de ska stå kvar på samma ställe som man lämnar dem.

      Kontrolltorn, ja kanske på ett fartyg med helikopter.