Bergsgorillor möter turister – Video

Idag på julaftons morgon hittade jag denna video på en av Dagens Nyheters ”bloggar” som de kallar Lionels guldkorn, och ett guldkorn är verkligen videon. Visserligen kan man hävda att bergsgorillorna i Youtube-filmen är vana vid människor, men det nog mycket få människor som kommit dem så här nära som turisterna, människor som dessutom hade sinnesnärvaro nog för att filma mötet.

Citat från en av männen: ”Vi vaknade innan frukost och gick ut i vårt tältläger och plötsligt står vi mitt i en grupp av gorillor. Det ni kommer att få se nu hände på en väldigt naturligt sätt, utan någon regi eller iscensättande. Det var en oskyldig interaktion med vilda gorillor och det var helt fantastiskt.”

Det går bra att välja HD-kvalitet och titta i fullskärmsläge.

Man kan konstatera att det är en mycket trygg Gorillafamilj, frågan är hur det kommer sig att de är så oskygga? De är så oskygga att det inte i första hand är en fara för människor, den största faran löper de nog själva. Man kan också konstatera att filmen är busfärsk, upplagd på Youtube nu i december 2011…

it Andra om: , , , , , ,

  6 comments for “Bergsgorillor möter turister – Video

 1. Anders
  24 december, 2011 at 08:49

  Häftig historia! Fast visst tycker jag att det verkar lite arrangerat? Skulle han verkligen ha sett så glad ut när en vitrygg sitter en meter ifrån honom?

 2. Leif Kjellberg
  24 december, 2011 at 12:08

  Ser ut som om gorillorna turistade för att titta på en koloni av halvtama vänligt sinnade människor. Lite konstigt att den sittande och skrattande mannen inte på något sätt besvarade deras kontaktförsök.

  • 24 december, 2011 at 12:10

   Det tycker inte jag är något konstigt… :-)

   • Leif Kjellberg
    24 december, 2011 at 12:18

    Jag minns en scen från filmen De Dimhöljda Bergens Gorillor, där forskared Diane Fossey sitter på marken med silverryggen Digit. Digit sträcker fram sin hand och hon tar den.
    Nu var hon visserligen förmodligen mera kunnig och troligen inte så osäker som mannen i den här filmen. Att han inte interagerade berodde troligen på förståelig nervositet.

 3. Leif Kjellberg
  25 december, 2011 at 07:41

  Drar mig till minnes en historia från ett orangutangreservat på Borneo för några år sedan. En turistman uppträdde, enligt orangutangens mening, olämpligt. Apan slet av honom alla kläder och allt bagage och lämnade honom naken men oskadad på marken. Orangutangen, med pass, pengar & pilletter lär senast setts skrattande uppe i ett träd.
  Det påstods att busen avvisade alla försök till byteshandel:-)
  Jag har sett några exempel på hur turister råkat illa ut och tvingats besöka sina ambassader m. m. för att ordna papper och hemresa, men denna tar nog priset.

 4. Leif Kjellberg
  25 december, 2011 at 07:46

  Billigt brännevin och köpt sällskap är det gängse mönstret. Kulturkrock med en orangutang är nog mindre vanligt:-)

Comments are closed.