Aralsjön idag, Östersjön i morgon?


För tolv-tretton år sedan var jag på en föreläsning som anordnades på Stockholms Universitet, en föreläsning som handlade om Aralsjön och att den i framtiden helt skulle försvinna. Idag skriver Aftonbladet om den och förutsägelsen som jag hörde är på väg att slå in.

AB: ”Aralsjön i Centralasien håller på att torka ut. FN:s generalsekreterare flög i dag över resterna av den forna sjön. – Det är helt klart en av de värsta miljökatastroferna i världen, säger Ban Ki-moon. Nu kräver han en lösning. Aralsjön var tidigare världens fjärde största sjö. Men 90 procent av sjön har torkat ut, bland annat som följd av en massiv konstbevattning av ris- och bomullsfält i området, rapporterar nyhetsbyrån AP.”

Att Ban Ki-moon står på en kaj, på tidningens bild, och ser ut över det som tidigare var ett innanhav visar med all önskvärd tydlighet vad som håller på att hända med vår planet. Att en del av sjöns bekymmer härrör sig från Lenins tid då man bestämde att floderna Syr-Darja och Amu-Darja skulle användas till konstbevattning vet vi idag var ett historiskt misstag, problemet med det är möjligen att vi idag inte är medvetna om vilka misstag som begås idag, år 2010.

Vi har hört att korallreven håller på att lösas upp, men de flesta av oss har betydligt kortare perspektiv när vi tänker på vår egen framtid. Kommer inte den egna bostadsorten drabbas av någon tänkbar miljökatastrof så finns det ingen större anledning att hetsa upp sig, tycker nog de flesta. Talet om en global uppvärmning är ju ändå så omtvistat av diverse climategate-skandaler och liknande så att många har svårt att ta till sig att havet håller på att bli en plats där fisk får svårt att leva.

Haven är ju så oändligt stora så varför bry sig? Redan då man avledde Aralsjöns källflöden fanns det de som hävdade att detta skulle leda till en katastrof, idag har den inträffat och den är såvitt jag kan bedöma oåterkallelig. Vad som händer med vårt eget innanhav vet vi inte riktigt, eller så är det bara det att vi inte vill veta.

intressant Tags : , , , , , , , , pamflett motbilder annarkia röda-b t


7 svar till “Aralsjön idag, Östersjön i morgon?”

  1. En ordinär tankbåt från Leningradområdet kan döda hela Östersjön för trettio år framåt om den totalhavererar. Trettio år är inte en försumbar tid, men så lång tid tar det för vårt innanhav att återhämta sig efter en sådana katastrof.

  2. Östersjön är väl tyvärr som du säger svår att rädda på sikt. Alliansen lovade inför valet att satsa en miljard på Östersjön. Någon som vet vad som har hänt sedan dess (förutom att vi har fått en kabel med rysk gas genom svenskt vatten)? Misstänker att de har slängt pengarna i sjön bokstavligt talat…

  3. Stefan: Östersjön har förbindelse med Atlanten men den är så liten att Östersjön har en salthalt mer lik en insjö än Atlanten. Om du kan din oceanografi känner du kanske till att det vid Öresund är mycket ”trångt” för vattnet att passsera in mot Östersjön. Detta i kombination med strömmar mm. gör att mängden färskvatten som strömmar in/ut från Atlanten är mycket liten. Det är också en grund till problemen i Östersjön eftersom det skett en större omblandning av vatten med Atlanten hade problemen inte närmelsevis varit lika omfattande som idag.
    Ursäktar lite slarvigt språkbruk men hoppas att det ändå blir begripligt…

  4. Den stora orsaken till Aralsjöns kollaps är den forna sovjetiska jordbrukspolitiken, vattnet leddes bort till konstbevattning av öken områden. Någon konstbevattning i större omfattning med Östersjöns tillflöden sker inte, på sin höjd bromsas och fördelas vattentillströmningen till Östersjön över året. När det gäller Aralsjön försvinnande så är inte detta ingen nyhet, redan för kanske mer än trettio år sedan kom det ut en bok av en rysk författare om den katastrof som drabbar både människor och sjön.
    (när min mamma var liten kunde hon framåt hösten gå torrskodd över luleälv, innan dammarna byggdes, för sen blev det blött året om).

    En fördelaktig bieffekt av öresundsbron är uppmuddringen av djuprännan, det har ökat tillflödet av saltvattnet. Även muddringen i de danska innanvattnen mellan Fyn och Själland har positiv inverkan på östersjöns salthalt.
    Troligtvis skulle ytterligare ett par djuprännor i Öresund var till stor hjälp för Östersjön, och torskbeståndet.

    Men tids nog hjälper ändå ingenting, för med tiden har Skags udde nått Norge och då är det slutåkt med sandormen.

  5. Döda havet är på väg åt samma håll som Aralsjön om än inte riktigt lika fort.

  6. Vad det pratas väldigt lite om är att samma sak håller på att ske på flera håll i USA bl a. Man håller på att torrlägga flera sjöar och floder vars vatten forslas bort flera hundra km för att fylla simbassänger, bevattna golfbanor och dylikt på ställen som Las Vegas och andra som egentligen inte bör befolkas av människor p g a klimatet som kräver enorma mängder vatten.

    Den mäktiga Coloradofloden t ex är bara en bråkdel av vad den har varit när den nått mexikanska gränsen.