Är smartphoneägare korkade? (Dumbphoneägare)

Häromdagen så var jag ner en sväng till Dalarö, ett av mina favoritställen här i Haninge. Besöket i Dalarö gav mig också en tankeställare när det gäller en annan fråga som jag diskuterat några gånger här på bloggen, s.k. ”smartphones” och deras ägare.

Ingen kan beskylla mig för att vara teknik- eller internetfientlig, den person som vill leda ett sådant påstående i bevis får nog anstränga sig långt utöver mänsklig förmåga. Men visst, jag kan inte låta bli att höja på ögonbrynen ibland. Familjen på bilden sysslar med sådant som familjer brukar göra, risken för att gossarna ska fånga en abborre är tämligen liten. Men när jag promenerade ner till hamnen så passerade jag ett flertal restauranger som hade bord uppställda utanför. Vid ett av dessa småbord satt tre stycken unga tjejer i 20-årsåldern och fikade. De hade varsin kopp på fat framför sig, plus småfat som indikerade att de just hade smällt i sig varsin bakelse, kaka eller något annat som faller unga flickor på läppen. De var alla tre blonda och såg väl egentligen ut som en schablonbild av unga svenskor. Men en sak skilde sig, i alla fall från min schablonbild av unga svenskor. De satt nämligen inte och pratade, fnittrade, eller tittade efter unga vackra gossar.

De satt tysta alla tre och grejade med sina smartphones som om de vore i en annan värld. Och var och en av oss som brukar åka buss, tunnelbana eller pendeltåg i 08-området ser dem varje dag, de tycks gå i stim. Sitter det sex personer bredvid varandra i en tunnelbanevagn så ägnar sig minst fem av dessa åt sina telefoner.

Själv kan jag inte riktigt förstå vad det är som är så fascinerande, hade de haft stora surfplattor så hade det varit mer begripligt. Men chattar de så är en smartphone alldeles för liten, och det gäller praktiskt taget allt. Att ringa, spela musik eller lyssna på radio går säkert bra, men för allt annat ter det sig alldeles för småttigt. Att man dessutom låter sig absorberas till den grad av en liten teknisk pryl förvånar mig, man kan ju fun-
dera över om det är en speciell sorts människor som hemfaller åt dessa tingestar, men problemet är att de tycks vara i majoritet.

Att en majoritet av tunnelbane- och pendeltågsresenärerna är av en speciell sort är inte rimligt. Men är tingstestarnas småttighet något som gör att endorfiner utsöndras? Egentligen tycker jag att tecken tyder på att en stor andel av dessa borde låta sig undersökas, problemet är väl att läkarna inte har tid eftersom de sitter och pillar på sina nya smartphones?

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , ab gp sr dn svd

  21 comments for “Är smartphoneägare korkade? (Dumbphoneägare)

Comments are closed.