Är detta klimatförändringen?


[column width=”49%” padding=”2%”]
De av oss som gillar busväder i olika former har hittills under december fått det vi bett om, åska, snö och drivis. I vart fall snö har det blivit i rikliga mängder.

Begreppet ”mansålder” känns lätt förvirrat, men eftersom jag är 63 år fyllda så kan jag hävda att i vart fall jag inte minns någon jul som var lika snörik som denna. Nu kan det för all del tänkas att jag inte minns de sena fyrtiotalsvintrarna, eller tidiga femtiotalsdito, men så långt tillbaka som jag kan erinra mig har det inte varit såhär mycket snö på marken på juldagens morgon.

Det exakta snödjupet just nu här i Handen vet jag inte, jag har inte mätt, men jag tror nog att det är fyra-fem decimeter med snö. Och nu flaggas det för ännu mer, SMHI säger i sin vädervarning att det kan röra sig upp mot 15 centimeter det kommande dygnet. Vinden ska öka ute till havs för att nå 20 m/s, det gränsar närmast till storm. Vädervarningen syns här till höger och det gröna är det områden där varning inte är utfärdad. För en absolut majoritet av landets befolkning innebär detta att man nu varnar för svårigheter och faror som är väderrelaterade.

Här är det plus 2° i luften, något som får mig att undra över hur snön kommer se ut. Snötäcket lär väl plattas till om det kommer regn, och övergår temperaturen senare till köldgrader så lär det bli muntert i trafiken, vilket det mycket väl kan bli ändå eftersom vägbanan i många fall kommer att se ut som en nyspolad hockeyis. Jag skulle tro att media det närmaste dygnet kommer att domineras av vädret istället för en massa lömska anslag mot statsministern och riksdagsledamöterna.

Hösten har varit rekordartat grå. Antalet soltimmar går att räkna på bägge händernas fingrar. Och det gråvädret fortsätter, fast nu har nederbörden kristalliserats. Det jag funderar mest på just nu är om inte detta är helt i linje med den pågående klimatförändringen. Vi ska, enligt de uppgifter jag läst, få ett betydligt nederbördsrikare klimat och det verkar som om den förändringen redan inträtt.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]smhi
SMHI:s nya färger är valda av en färgblind?


För övrigt är jag just för ögonblicket
mest irriterad på Gud. Inte för att hon finns, mer därför att julen innebär Gud, Gud och åter Gud. Jag följer radions P1 och det första man sände nu på morgonen var en variant av det Filosofiska rummet där det handlade om Gud. Man sände säkert julottan och annat i andra kanaler, skulle jag ha en TV så skulle det säkerligen vara direktsändning från olika slags gudstjänster även där. Jaha ja, nu började den %#& julottan i radions P1.

intressant Andra om: , , , , , , , ab123 ex svd dn t
[/column]


26 svar till “Är detta klimatförändringen?”

  1. Vi har fått cirka 40 centimeter i Stavsnäs, men det har sjunkit ihop till knappt hälften nu. Det är någon plusgrad här numera.
    Det kommer givetvis att bli kallare när snövädret dragit bort, mellan 5 och 10 minusgrader, sedan blir det plusgrader igen, söndag till måndag. Därefter blir det rejält kallt igen från onsdag. Aprilväder?

  2. De tidigare perioderna av onormalt varmt väder i historien har varit föregångare till små eller stora istider. Så nu är det början på en istid vi ser – om den blir stor eller liten återstår att se. Så medan politiker världen runt är inriktade på ett onormalt varmt väder är det kyla vi har att vänta. Miljarder pengar används för att skydda oss mot en uppvärmning, vilket innebär att det blir problematiskt när det nu blir kallt.

  3. Ja. Jag minns ingen med såhär mycket snö vid juletid. Dessutom så talar jag om Haninge, hur det var i Gävle vet jag inte, eller vilken annan plats som helst. Jag jämför bara med sådant jag minns och det blir från stället där jag befann mig.

    • Det var rätt mycket snö på 70-talet också som jag minns det, för att då inte tala om 60-talet – då åkte dom till och med ånglok på nynäsbanan för att ploga rent (-65 har jag för mig) :) Skillnaden var väl möjligen att snöröjningen då forslade bort snön regelbundet istället för att bara valla upp den som sedermera blev konsekvensen av köp-sälj och kommunala upphandlingar.

  4. Jag kommer själv ihåg när jag i mitten av sjuttiotalet läste en skräckartikel i en kvällstidning (tror det var expressen) om istiden som skulle komma inom 100 år… De hade en tecknad illustration om hur de sista människorna evakuerades från Stockholm med helikoptrar (vilket innebär att det måste ha varit efter Saigons fall) samtidigt som isen hölls på avstånd med spillvärme från en kärnreaktor. Bilden var skrämmande för en 9 åring så jag förstår de som är oroliga över att drunkna nu även om jag numera inte tar alla katastroflarm på allvar…

    Naturligtvis skall vi sträva efter att minska vår påverkan på miljön även om det inte lurar en katastrof runt hörnet. Personligen tror jag att nästa larm kommer att bli någon form av rymdkollision med en asteroid/komet…

  5. Om det skall bli en ny istid så behövs det mycket mer nederbörd på våra breddgrader och längre norrut i polartrakterna. Ja nederbörden är troligen viktigare än en ändring i temperaturkurvan. Så det behövs så mycket nederbörd att den inte hinner smälta under den milda årstiden utan att snön transformeras till firn och slutligen is.
    För havet kan inte hoppa upp på land och bilda en inlandsis, om nu någon trodde detta!
    Och här på Mälardalens norra sida så har det bara regnat och snöat under december!

  6. för 31 år sedan flyttade jag ifrån mina föräldrar till den här lägenheten i Stavsnäs och då var det minsann riktig vinter med mycket snö och kyla. På nyårskvällen var det -25°C och vår lokala transformator brann upp och det blev svart och kallt i området. Detta på grund av alla var ute i sina sommarstugor med full värme på sina elelement, spisar m.m.och skulle fira nyår. Den kombinationen orkade inte transformatorn. Jag fick ta bilen och åka hem till mamma och pappa och sova på golvet där istället.

  7. Klockan 12:15 började det snöa här i Stavsnäs. Nu förväntar jag mig ett riktigt härligt snöoväder :-)

    • Snö har visat sig här oxo från och till, men den har varit så vattnig att det inte synts på marken. Just nu verkar det iaf tillta så och radarbilden ser underbar ut… :-)

  8. Det räcker att gå tillbaks till 1996 för att minnas en mer snöfylld vinter. Det blev totalt kaos i södra Sverige och skolor och arbetsplatser stängde eftersom ingen kunde ta sig fram. Det minns jag som inte har upplevt 50- och 60-talets vargavintrar.

    Hur som helst är det trevligt med en vit jul! En annan snörade på sig skidorna och passade på att ta en tur medans snö är.

  9. Global uppvärmning innebär bara att det i genomsnitt blir något varmare. Så länge temperaturen vid midvintern här i Sverige är under noll lär vi fortsätta få se snö. Hur mycket beror bara på hur nederbördsområdena råkar röra sig. Ett bättre mått på klimatet är hur isarna lägger sig, och senast jag tittade efter var det ingen is på Mälaren.

    Vad gäller de där påstådda istidslarmen på 70-talet bestod de av några artiklar i populärpressen men i vetenskaplig litteratur satte de inga spår. När jag konfronterade professor Wibjörn Karlén med detta gick han så långt att han skickade mig enstaka urklippta meningar ur någon artikel som ”bevis”. Jag vart lita förvånad när det ramlade små papperslappar ur kuvertet måste jag säga.

  10. Klockan 16:05 har SMHI utökat varningarna ytterligare norrut, dessutom hårdare vind här utanför på havet. Ser mysigt ut.

  11. Förstår inte inte riktigt kopplingen med en snörik vinter i Haninge och klimatförändringar. Kanske just Haninge har av någon anledning varit snöfattig, vilket i sig egentligen inte är konstigt då storstadsregioner har varmare temperatur än ute på landet.

    Själv har jag bott i mälardalen sen 69 och kan mycket väl minnas ännu mer snö och säkert lika många snöfria jular.

  12. 17:23 ytterligare utökning av SMHI varningar och vid Söderarm blåste det 30 m/s kl. 17:00. Endast 19 m/s i Stavsnäs och 20 m/s vid Landsort.

    • 33 m/s är orkan väl?

      Fortfarande bara vatten här i Haninge, men nu sjunker temperaturen så hoppet finns kvar…

  13. Thomas:

    Jag var med redan på 70-talet, och det var även ledande vetenskapsmän som drev tesen om en nära förestående istid. Woillard och Kukla för att ta ett par exempel från Europa. Kukla tror f ö fortfarande på en snar istid, och vem vet kanske han får rätt.

    Att driva en kollision med en asteroid som katastrofscenario borde vara mycket lättare än global uppvärmning. Stora katastrofer orsakade av asteroidnedslag har bevisligen inträffat många gånger i det förflutna, vilket är mer än man kan säga om klimatkatastrofer.

    • Vi kan nog hävda att det HAR hänt ett antal klimatkatastrofer genom årmiljonerna. I samband med asteriodträffar bland annat.

      En tillräckligt stor och hela mänskligheten och allt liv på planeten utplånas, intressant scenario…

    • tex, letar du enstaka vetenskapsmän kan du hitta exempel på vilka åsikter som helst. Som du noterar var Kukla en av dem som citerades på 70-talet om istid vilket han fortfarande tror på. Det finns dock ingen anledning att tro att han var mer representativ för forskarsamhället då än nu.

      Klimatkatastrofer har inträffat ofta, t ex efter större vulkanutbrott som kylt planeten. Tobas utbrott för 70,000 år sedan tror ha nästan utrotat mänskligheten. En värmespik för 55 miljoner år sedan ledde till en mindre massutrotning. Även vid asteroidnedslag är det klimatförändringarna som ger globala effekter.