Äntligen riktig sommar på Ostkusten
Här i Haninge har vi inte haft riktig sommar förrän idag. Det har varit torrt i markerna, och även om det kanske kommit något regnstänk så har skogsbrandsfaran legat som ett spöke över trakten.

Vi har sluppit den riktiga mördarvärmen, vi har väl haft närmare 30° några dagar men jag har hittills inte behövt fylla något badkar med kallt vatten för att svalka mig, och det har jag nog fått göra varje sommar någon gång de senaste tio åren. Och från och med idag så är risken för skogsbränder undanröjd i någon vecka minst, för det har kommit mycket regn och det regnar fortfarande.

Om träd och växter har känslor så myser de just nu, nackdelen är förstås att alla mygglarver kläcks i en rasande takt. Man lär nog behöva smörja in sig med Beckolja de närmaste kvällarna ifall man ska ut. Och det ska man, på tisdag 21 så inträffar nämligen sommarsolståndet, det är den dagen som alla riktiga svennar firar midsommar och avslutar kvällen med att blota. Näringslivet försöker lura i alla anställda att Midsommarafton är på fredag, men det är bara struntprat. Årets kortaste natt inträffar natten mot onsdag och då bör man offra en sillstrumpa och några potäter åt gudarna. Det ska jag göra i alla fall.

Dansa runt en lövad Fallossymbol kommer jag inte göra, men väl runt ett ”jättekast” i Österhaninge där de tidiga kommuninne-
vånarna offrade diverse ätbart cirka tvåtusen år före vår tideräknings början, således för fyra tusen år sedan. Inmundigande av destillerade drycker ingår, men eftersom risken är stor för att jag tvingas promenera hem så får jag väl offra merparten av drickat till Oden, Tor och de andra.

Här i Haninge är det just ny byig vind och mellan varven så kommer det rejält med vatten, det kanske är gudarnas sätt att förbereda oss som bor här på årets kanske viktigaste blot?

it Andra om: , , , , , , , , , ab ex svd dn