Minst 600 döda på Filippinerna


Det är ungefär så det låter i medierapporterna från Filippinerna i alla fall, och min första fundering blir om detta är ett resultat av den pågående klimatförändringen? Fler och fler talar nu om att stormarna i Sverige kan vara just det i alla fall.

SVT: ”De flesta låg och sov när den tropiska stormen Washi svepte in över södra Filippinerna. De dramatiska översvämningarna som följde svepte med sig hela kvarter och tog minst 250 liv.

Nära 400 rapporterades som saknade på ön Mindanao, vars städer Cagayan de Oro, Dipolog och Iligan drabbades värst av det framrusande vattnet från bland annat översvämmade floder.

-Alla de små husen bakom vårt förstördes och många av mina grannar är borta, sade Iligan-invånaren Marlyn Manos som tillsammans med sina barn förskräckt bevittnade förödelsen från sitt hustak.”

SMHI har gått ut med en Klass ett-varning för den här delen av Stockholms län, man hävdar att det finns risk för fem centimeter snö, tidigare idag sade de på landväderrapporten att det fanns risk för tio centimeter. I praktiken har det från och till varit snöblandat regn, men ingenting blir kvar på marken förutom vattnet, i alla fall är det så här i Haninge just nu.

Jag noterar för övrigt att småfåglarna är ytterst idoga, på varje talgboll sitter det 4-5 fåglar, och likaså på jordnötspåsarna. Bitvis är det över tjugo småfåglar igång och äter – samtidigt. Jag undrar om de små liven anar att det kan bli ont om föda de närmaste dagarna, eller så har de läst SMHI:s prognos..

Man kan konstatera att vädret i södra Filippinerna är betydligt värre än vad det är här i Handen. Stormen Washi tycks ha varit något i hästväg, och fortfarande 400 saknade?

it Andra om: , , , , , , svt sr ab1 dn1 svd1 ex1


7 svar till “Minst 600 döda på Filippinerna”

 1. Fan vet om inte vädret är invandrarnas fel…det också. Hittills har våra inhemska rasister med sedvanligt statistikdribbel lagt fram denna tas. Men var lugn den kommer säkert.

  Förövrigt är jag förvånad att de inte redan kopplat ”massinvandringen” till mjölkpriset på COOP i Ånge

   • För att säga som T.C. Boyle:

    ”To be a friend of the earth, you have to be an enemy of the people.”

    och där har vi en av de stora faktorerna till miljöförändringen. Möjligen inte att ”massinvandringen” ligger till skuld, utan snarare att på somliga ställen på jordklotet så ”gökar man på” som bara den och kan ha riktigt stora familjer. När arten homo sapiens och ökar där varje individ äter, dricker, skiter, sover och förökar sig utan naturliga fiender så tär denna art väldigt mycket på sin omgivning. Jordens ekosystem är en balansgång vilket människan har nu tärt otroligt mycket på. Väst har uppnått en typ av equilibrium, men tyvärr fortsätter andra länder att växa befolkningsmässigt.

    Jag tror stark att så småningom kommer det uppstå världssvält där varje nation kommer se till sina egna intressen. Se dokumentären ”Vanishing of the bees”. Det finns risk att mänskligheten går ett grymt öde till mötes. Det är om något en indikation. Homo Sapiens sapiens har troligen gravt skadat jordens eko-balans. Utan det dör vi, såvida vi inte kan lära oss leva i rymdens skoningslösa miljö och solens dödliga strålning.

    Det kommer nog bli många miljoner människor som kommer bli miljöflyktingar inom några decennier. Hoppas jag har fel dock!

    • Bra kommentar! Jag har en idé! Vi sätter igång att massuppföda Sibirisk Tiger, storkäftade krokodiler och en mängd giftiga ormar, ett farligt djur på 10 innevånare. Då kanske vi återfår balansen i naturen… :-)

 2. Om man nu skall kommentera något så är Mindanao mycket bergigt och städerna som du nämner är vid kusten. Jag har varit där.
  Troligen hugger man ner skogen på bergssidorna vilket gör att det blir gyttjelaviner.

  Södra mindanao är dessutom ”tillhåll” för muslimska separatister som gör att Manilla inte är så noga med vad som händer där.

  Dessutom är arvet (korruptionen) från familjen Marcos stark och landet blev aldrig någon ekonomisk ”tiger” som Taiwan,Singapore eller Korea.

  Som jag ser det,utan att direkt veta.