– 43° i Jokkmokk


Jag tror att vi är många som idag är rejält trötta på vintern, i några dagar så fick vi i stockholmstrakten känna på ett väder som fick oss att tänka på vår, men nu har vädret vänt och det med besked. På morgonekot hörde jag att man som kallast i natt haft ner till – 41° uppe i Norrbotten (Jokkmokk?), och när jag tittar på prognosen över veckan så ser jag att Jokkmokksborna kan få ända ner till – 43° på torsdagskvällen.

Då ska man dessutom ha klart för sig att det kan bli ännu kallare i svackor och dalgångar dit vinden inte når, med andra ord skulle de behöva få tillbaka lite billig energi, elektricitet som vi sörlänningar kapat åt oss.

Alla inser att en sådan kyla är rent hälsovådlig, man kan knappast vistas utomhus i en temperatur runt fyrtio minus, och hur det går för djurlivet kan man bara gissa. Själv avstår jag onödiga promenader då det är kallare än – 15°, jag har visserligen gått tre kilometer i -28°, men det var när jag var fjorton år och var på väg till en jämnårig flicka. Just nu är det – 12° så det är möjligt att jag ger mig ut en stund senare i eftermiddag om snön slutar ramla ned.

Men vad gör man längst upp i norr? Tänk om strömmen går och bilen inte startar? En sådan situation kan ju lätt utvecklas till att bli rent livsfarlig. Visst, bor man på landsbygden så har man ju både öppen spis och andra möjligheter, men jag antar att det gäller att ha tänkt igenom situationen ett par gånger så man vet hur man ska bete sig.

Själv skulle jag inte tycka att det vore helt fel att bygga ett tak över hela centralorten Handen, men tills vidare så får väl husets eget räcka. Jag får funderingar på hur fasen vi kom hit egentligen, jagade folk söderöver iväg idioterna norrut? Någon annan förklaring kan jag inte komma på, mycket talar för det eftersom vi idioter bor kvar i ett subarktiskt landskap, den minsta listighet borde ju få vem som helst att flytta ett par hundra mil söderut.

it , , , , , , , ab1 ex dn123 svd


14 svar till “– 43° i Jokkmokk”

 1. Ändå är det så, att om man kollar statistiken från förra årets motsvarande dag så var det kallare!
  ( http://www.temperatur.nu) . I alla fall hos mig i väst.

  -45 har jag varit med om några gånger.
  Inte så blodigt som det låter om det inte blåser och om man är rätt klädd.

  (Grova skor,ordentliga sockar, dubbla långkalsonger,underskjorta,ylletröja,ordetligt fodrad jacka,halsduk, ”rysspälsmössa”,fodrade handskar i läder med tumme men resten för sig med krage upp mot underarmen etc.)

  Vem har sådant hemma i garderoben idag? (Bortser från diverse moderna material för polarfarare etc.)

  Så nu går spotpriset på el upp exponentiellt,antar jag.

  • Glömde de sk ”filtstövlarna” (valenki), som kom fram vid -15 och lägre temperaturer. Otroligt varma och sköna!

   Totalt värdelösa vid tö…

 2. Snart är det bara du, regering och riksdagen som tror att det håller på att bli varmare

  Ibland blir jag riktigt orolig för dig Ken. Du har uppenbarligen missat att 2010 var det varmaste året som någonsin uppmätts. Du lever uppenbarligen i tron att temperaturen i Sverige är samma som över hela planeten, det är en uppfattning som visar hur grumlig din egen tankeverksamhet är, den säger absolut inget om mig eller om den faktiska globala uppvärmningen.

 3. Jag har varit ute i omkring -40 och det är inte blodigare än -32 eller så som man man ändå upplever relativt ofta i Sverige. Jag är uppvuxen i Boden där det väl i princip varje vinter är under -30 men man vänjer sig inte.

  • Boden, Elin. Fagernäs var också kallt. Men visst Boden är både mycket kall och varm pga alla berg runt omkring.

  • Jag är uppväxt vid policirkeln och vi hade, vad jag minns runt -40 ganska ofta. Minns att jag åkte spark till en gitarrlektion hos en lärare utanför stan. Då var det över -40 grader och det var inget konstigt med det. Dessutom var vi ungar ofta ute och lekte trots kylan- ordentligt påpälsade och med filtstövlar :-) på fötterna.
   (Önskar jag hade dom där filstövlarna idag)

   Förresten ser jag i dag ut som om jag var på väg till Nordpolen när jag är ute på promenad med vovven, 4 ggr om dan, oavsett väder och vind.

 4. Det är inte alls klart att Sverige vinner, Finland är en tuff motståndare: 00:03 16.02.2011 Enontekiö -41.6