2011 klimatets år?


I morse hörde jag på radio en person som berättade att det fallit 50-75 centimeter snö i New York i veckan, det är en ansenlig mängd, inte undra på att stadens borgmästare får en massa sura kommentarer från medborgarna om en obefintlig snöröjning.

Fast det skulle nog bli likadant här, så mycket snö ställer till det rejält. I Stockholmstrakten har vi fått ungefär tio centimeter inatt, i alla fall här i Haninge. Men med tanke på att det nya året inleds med en röd dag så har vi ännu inte sett några direkta konsekvenser av det, i alla fall inte mer än djupa fotspår i snön. Men att vintern är en vacker årstid kan ingen förneka.

Men utifrån mitt perspektiv kan jag konstatera att klimatförnekarna har lugnat ner sig en aning. Antalet länkar till foliehattsidor sjunker och färre och färre yrar om climategate och liknande fantastiska teorier. Det är förstås skönt att slippa dessa och det beror väl på att allt fler kommer till insikt om att klimatet är på väg att förändras. Om klimatförändringen sedan beror på koldioxid eller andra växthusgaser kommer man antagligen att tvista om även framöver, men utgår man från att det är på det sättet så kanske man kan hindra utvecklingen något i alla fall.

I veckan såg jag en forskare som satt i TV och berättade att vi här i Nordeuropa kanske ska räkna med kallare och längre vintrar. Tyvärr minns jag inte i vilket sammanhang eller vilket program, men han menade att vindströmmarna över Nordpolen och ishavet hade ändrats till följd av avsmältningen av isar, och att vi troligen får finna oss i snö från november till april. Det arktiska klimatet flyttar sig åt vårt håll vilket då innebär kalla och långa vintrar. Troligen finns det fler som såg samma inslag och kan hjälpa till med att placera in det i rätt kanal och dag.

Men eftersom det är så aktuellt för de flesta av oss så tror jag att man framöver kommer att betrakta år 2011 som ett klimatets år, det år där en majoritet av planetens innevånare kom till insikt om att vi har ett antal dramatiska väderår framför oss och att det nu handlar om att vi måste anpassa oss.

Sedan spelar det ingen större roll vad enskilda medborgare tror om vad som påverkar, för en sak är fullständigt klar, och det är att växthusgaser som koldioxid faktiskt spelar roll. I vilken grad och utsträckning kan vi dividera om i årtionden om vi vill. Frågan är väl om vi inte redan har passerat Point of No Return, i så fall undrar jag förstås hur dramatiska klimatförändringarna kan bli. Tolv meters höjning av havsnivån innebär att miljarder människor måste flytta, sedan kan man ju fråga sig vad det betyder för tillgången på dricksvatten eller odlingen av det vi äter.

Vi kanske blir bantare allihopa, törstiga bantare.

it , , , , , , , , , ex ab svd1 gp12 dn1


15 svar till “2011 klimatets år?”

  1. Här i Stavsnäs fick vi 15 cm nysnö under nyårsnatten. Totalt hat det kommit ner 145 cm snö denna vinter.
    Det verkar som om den här vintern kan blir 6 månader lång. Det är ju halva året.
    Bantat har jag gjort de senaste 11 åren med 20 kg. Är nere på 88 kg nu. Är behövligt för att orka snöpulsa.

  2. Själv vet jag inte riktigt vad jag ska tro. Det som ”klimatbejakarna” nu framför är ju till en del efterhandskonstruktioner, man säger att den globala uppvärmningen medför ”extremt väder” och det är ju precis vad vi har …

    OK, det är bara det att när man började att tala om extremt väder var det underförstått att det extrema skulle bestå i extremt milda och snöfattiga vintrar, inte (som nu) tvärtom ! Och överallt, inte (som nu) med undantag för Sverige…

    Dessutom kan vi skylla en stor del av tågkaoset på klimatbejakareteorin. Jag hittar det inte nu, men Elisabet Höglund hade en krönika i AB (tror jag) där hon beskrev rapporter från 2005 och framåt som utvisade hur de ansvariga slog fast att köld och snö mer och mer skulle bli en bristvara, det är därför vi inte har tillräckliga resurser att klara av fjolårets och årets vintrar. Man utgick helt enkelt ifrån att det inte skulle komma att behövas !

    Gott nytt år på er alla !

    • Ja får vi då den kallaste december sedan 1700-talet här i Stockholm så är det inget som hänger med…

      • Men hur var det då på 1700-talet?
        Vad var det då som påverkade klimatet? För då var det ju uppenbarligen ännu värre än nu….

          • Det var inte vad du skrev.

            Ämnet är dessutom inte så akademiskt som det kan tyckas. Förhållandet att årets temperatur, nederbörd el. t.o.m ”klimat” är den högsta/lägsta sedan ett visst år saknar relevans, om man inte trovärdigt kan förklara varför det var ännu ”värre” då.

            • Det är väl ingen som har påstått att det var värre då? Men man kan inte se längre bakåt med tanke på att man helt enkelt inte hade utrustning att mäta med, går du till historikerna så kan de säkert uppskatta temperaturen ännu längre än så med hjälp av årsringar på träden och liknande.

  3. Klimatet är alldeles för komplicerat för att kunna spås i några klimatmodeller, en del pratar ju om en ny liten istid som vi har haft tidigare i historien.. Och vem kan bejaka det när vi upplevt dom två senaste vintrarna..?

    Brace yourselves for a ’mini ice age’: This winter set to be coldest in 300 YEARS
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-1342515/UK-snow-big-freeze-weather-means-winter-set-coldest-300-YEARS.html

    Fast klimatalarmisterna säger nu att global uppvärmning kan orsaka kallar/extremare väder..

    Global Warming Could Cool Down Northern Temperatures in Winter
    http://www.sciencedaily.com/releases/2010/11/101117114028.htm

    ”The overall warming of Earth’s northern half could result in cold winters, new research shows. The shrinking of sea-ice in the eastern Arctic causes some regional heating of the lower levels of air — which may lead to strong anomalies in atmospheric airstreams, triggering an overall cooling of the northern continents, according to a study recently published in the Journal of Geophysical Research.”

    Hänger ni med på dessa tankekullerbyttor? Detta lutar åt Orwells nyspråk.. Global uppvärming är kallare och snörikare vintrar..??

    • Hänger ni med på dessa tankekullerbyttor? Detta lutar åt Orwells nyspråk.. Global uppvärming är kallare och snörikare vintrar..??

      Påstår du att 2010 inte varit det varmaste året sedan mätningarna började? Källa?