Ännu en (rysk) ubåt?


Denna artikel har flyttats till nya bloggen Globalpolitics.se. Där sker fortsatt diskussion.
Stoppa vapenexport till Saudiarabien och hjälp till Förenade arabemiraten – används i brutala kriget mot Jemen.

Gå till globalpolitics.se!


Där finns massor av andra intressanta artiklar.


15 svar till “Ännu en (rysk) ubåt?”

 1. citat – ”SVT har beslutat att inte sända programmet om Reagans psykologiska krigföring. Var är det skon klämmer, SVT? Vad är det som tyskar, fransmän och danskar tål att se, men inte svenskar? Det skriver Anders Björnsson, Anders Hasselbohm, Mathias Mossberg och Sune Olofson. ”Varför mörklägger SVT om ubåtarna?”

  Exakt och nu är det samma trams från SVT som sprider dessa ogrundade åsikter vidare. Ren psykologisk krigsföring ala Nato (Natövningen börjar i Norge i dag, Sverige är med).

 2. Jag kommenterade själv nyss på DN:s ”Ifrågasätt” med max 1500 tecken: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ogonvittne-vid-lidingo-jag-sag-en-stor-ubat/
  Det kan vara:
  1. En svensk u-båt.
  2. En u-båt från Nato-land eller annat västland
  3. En rysk u-båt
  4. Ingen u-båt.

  Ämnet är mycket känsligt troligen främst pga. den desinformation som skett av svenska myndigheter.

  ”En u-båt som visar upp sig på detta sätt gör det bara för att den vill visa upp sig” säger den kände ubåtsexperten f.d. ambassadören Mathias Mossberg i radionyheterna kl. 12.30 idag.

  Han diskuterar ubåsfrågan i boken ”I mörka vatten” och ar huvudsekreterare i 2001 års ubåtsutredning och i 2002 års Säkerhetspolitiska utredning.
  Av boken framgår att de ”säkra” indikationer man haft av ryska ubåtar i svenska farvatten, förutom U-137, har varit tyska, engelska och amerikanska.
  Detta stöds av uttalanden från dessa länders f.d. försvarsministrar och militära befälhavare.

  Jag påminner om den sista stora ubåtsjakten. Som rapporterades i olika stora svenska och utländska media, skedde ett påstått intrång i svenska farvatten av en rysk ubåt i Hårsfjärden i oktober 2014. I september 2015 visade Försvarsmaktens fördjupade analys att ljudet inte kommit från någon utländsk ubåt… utan från en svensk källa.

  Påminner också om:
  -påstått intrång 13/4 2011 av ”en eventuell främmande ubåt i Baggensfjärden i Nacka, men som senare identifierades som en flotte infryst i den rörliga isen”,
  -11/4 2014 när svenska flottan hade ”undersökt rapporter för ett okänt objekt utanför hamnen i Göteborg”.
  Ingen rysk ubåt hittades…

  Läs mer här: http://jinge.se/nato/annu-en-ubat.htm

 3. Tidningarna säljer sig själva. Observara att tidningarna inte innehåller någonting om all bevisföring mot koldioxidens påstått katastrofala effekter, inte innehåller någonting om importerad radikal islam, inte skriver om genuspolitikens angrepp på svenska universitet, men är fulla av puerila tv-program. Man kan inte öppna den svensk tidning och hoppas få nyheter, man får ett politiskt program.

  Det kan ha varit en ubåt. Eller inte. Svensk press har degraderat sig till husbondens röst. ”Klimat”, ”genus”, ”antirasism”. En ubåt vartannat år är en droppe i havet.

 4. Intressant är att ”upptäckterna” alltid görs i Stockholms skärgård och aldrig exempelvis i skärgården utanför Lysekil. Egentligen kvittar det vad det egentligen är. Det viktiga är närmast två saker: Det finns en hotbild ( outtalat från Ryssland) samt att all makt ska utgå från Stockholm (liksom vid kungatiden).

  Nu har emellertid partierna i Sölvesborg i Blekinge på gränsen till Skåne börjat göra uppror mot centralmakten i Stockholm och inlett ett samarbete med det ratade partiet Sverigedemokraterna. Det känns som någon form av rebellisk stämning i det tysta och vad det ska bli av det här vet jag inte men jag föreställer mig centralmakten våndas en etablering av Sverigedemokraterna i kommuner och landsting. Jag kan inte undgå att jämföra det kommunistiska Sovjetunionen där all makt utgick från Kreml och Moskva. Men i USA börjar det hända saker med demokratin. Den nuvarande administrationen Donald Trump hämtar mycket av sitt stöd utanför USA:s maktcentra och storstäder något som förmodligen irriterar olika politiska eliter som ser sig tappa kontrollen över folket. Det framgår inte i svensk media men det går mycket bra för USA just nu och arbetslösheten är den lägsta på mycket länge. Anders Romelsjö brukar nämna USA som världspolis men Donald Trump vill inte att USA ska ha den rollen längre och istället ägna sig mer åt USA:s egna angelägenheter. Det är något som svenska vänsterregeringar inte gillar, de vill istället har USA:s krigsmakt här i Sverige på Natoövningar. Vänsterpartier pratar mycket om fred i världen men egentligen är det rustning dom vill ha. Jag pratade idag med min bordskamrat socialdemokraten och denne var mycket stolt över att USA nu är här på Natoövning i Norrland. Jag håller med Donald Trump som menar att en globalist är en person som vill förändra världen och en patriot och nationalist är en person som närmast bryr sig om hemlandet. ”America First” var ju också Donald Trumps valspråk i presidentvalkampanjen. När jag var yngre talade kommunister ofta om ”nation” och att ”nationalisera” men idag verkar kommunister glömt bort det ordet helt och hållet och blivit hela-världen-förespråkare. Det är istället de konservativa partierna som tar upp de nationella tankarna och gör det med framgång trots kompakt motstånd från både borgerlighet och socialister.

  • Åja, USA har signalerat attt man vill vara kvar i Syrien -olagligt förstås. Man stödjer opposition och de hotas med någon av ttyp av intervention i Venezuela. Och sanktionerna mot Ryssland, Iran, Nordkorea och handelskrig – det är precis sådant som en Världspolis kan göra – och som USA gör.

 5. Om ni tittar noga på videon ser ni en motorbåt som i hög fart passerar strax bakom ”ubåten”. Vilka förde den båten? De måste ha mycket att berätta. Varför har inte de spårats upp?

 6. Den alltjämt osynliga Ryss-ubåten kan dyka upp lägligt lagom till början av Natos krigsövning och på så sätt även påskynda svenska Nato medlemsskap. Som vanlig kommer en moderat, eller en före detta säkerhetspolis, eller en journalist som råkade vara där med långdistanskamera, eller någon utrustad med en speciell parabol antenn som kommer att upptäcka u-båten någonstans i skärgården.

 7. Det hände i somras. Varför dröjer det så länge innan ”sanningen” lämnas ut?
  Svaret är att det är den gamla vanliga Budgetbåten, som alltid dyker upp när Riksdagen ska besluta om nya anslag.

  Varför har det rekorddyra Försvaret (dubbelt mot Finland) så svårt att avslöja ett intrång på svenskt vatten? Man har teknik för det, men kanske har man lagt skattemedlen i en annan ficka?

 8. Vid radionyheterna kl 17.45 säger en representant för Försvarsmakten attt man gör en annan tolkning än DN. Mycket intressant.

 9. Ett filmiskt och nersolkat bevis på vad man försöker sälja in svenskt medvetande. En parodi på videoupptagning i klass med UFO-upptagningar. Medveten skakighet, förlorar målet ur sikte och tappar fokus så att tittaren inget ska kunna se av konturer, märkning eller kännetecken. Ett äkta bedrägeri. Ska vi tro att båten i bakgrunden flyr för sitt liv eller riskerar höras gapskratta?

   • Men vad var det då? Var det kanske Carl Bildt på simtur skärgården? Eller var det kanske en Voododarski som flöt?

    • Enligt meddelande från Försvarsmakten på t.ex. Rapport igår kl. 19.30 var det ingen ubåt. Sanning – eller Nato-ubåt??

     • Du har tidigare varnat mig för att spekulera, Anders. Men nu gör du samma sak.
      Emellertid är det ganska lätt göra så när den svenska försvarsmakten inte ger oss tillräcklig information. Till och med journalister och nyhetsprogram är nyfikna.
      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/uppgift-forsvarsmakten-tror-inte-att-det-ar-en-ubat
      Är detta en medveten taktik av försvaret att hålla oss ovetande och att de vill få oss att spekulera? Men nu är det jag själv som spekulerar …
      För att få slut på spekulationerna kan vara att andra människor som är experter på att tyda bilder skulle kunna utreda vad det egentligen vi ser på bilderna. Men då vill det till att försvarsmakten släpper allt de har om det här.

      • Försvarsmaktten uppger att det inte kan vara en ubåt. Stämmer troligen, men är inte säkert. Litar vi alltid på Försvarsmaktens uppgifter? Spekulation?: Kanske en Nao-ubåt?