Slutet av VM närmar sig + lite Zlatan

Efter några veckor med ständig huvudvärk på grund av ett omänskligt instrument som vuvuzelan så närmar sig slutet på VM i fotboll i Sydafrika. Så här skrev jag 10 juni: ”Jag tycker att VM i år är mycket svårtippat, det finns egentligen inga storfavoriter. Spanien, Italien, Tyskland, Brasilien, Sydafrika, Frankrike, fler lag har jag svårare att tänka mig i finalen. Ett vanligt förekommande tips är Spanien, det kan jag också tro, men Argentina är nog inte aktuella.”

Spanien och Tyskland hade jag med, men inte Holland. De som har följt lite av vad jag har skrivit om VM vet att Tyskland inte är mina favoriter trots att det är ett mycket kompetent lag. I kvällens match så hoppas jag på Spanien och vinner tyskarna så blir jag ett fan av de orange gräskrigarna i finalen. Många hackar på mig i kommentarerna eftersom jag inte gillar tysk fotboll, kanske ska jag utreda det där vid tillfälle, kanske inte.

Under alla omständigheter så har jag alltid gillat Spanien, dessutom spansk fotboll. På söndag någon gång efter tio på kvällen så vet vi vilket lag som åker hem med idrottens mest prestigeladdade pokal, håller man sig till strikta miljöperspektiv så bör den inte transporteras längre än till Spanien, något som många har svårt att acceptera som argument. Nu är det inte heller ett seriöst argument men jag ska använda just Spanien för att komma över till ett annat område av det som behandlas i media idag. Det handlar vare sig om Vuvuzelor eller om fotbollar som tycks ha tillverkats för att bli målvakternas skräck.

Expressen berättar nämligen att Zlatan Ibrahimovic har träffat Erik Hamrén, något som antagligen är rimligt med tanke på hans arbete som förbundskapten.

EX: ”Erik Hamrén har träffat Zlatan Ibrahimovic och talat om framtiden i landslaget, enligt uppgifter till SPORT-Expressen. Det är en kontakt som mörkas kraftigt av de inblandade – men enligt uppgift ska landslagsledningen nu vara optimistiska om en comeback i landslaget för Barcelona-stjärnan till landskampen mot Skottland den 11 augusti. – Jag tror att om han får vara frisk så ställer han upp i augusti, säger förbundsbasen Lars-Åke Lagrell.”

Personligen tycker jag inte att Zlatan ska tas ut till spel i landslaget framöver, inte heller i EM-kvalet. Många matcher jag sett där Zlatan har varit med har bestått i att han sprungit i ytterposition när han ledsnat på sällskapet, vissa gånger nästan som yttermittfältare. Jag vet inte om hans defensiva position är en omedveten protest mot lagkamraterna eller vad det kan handla om, men helt klart är att förbundet bör satsa på fjolårets U21-lag plus ett par stabila ”gamlingar”. Zlatan tillhör i sammanhanget de överåriga och han är alldeles för mycket fotbollsdiva för att platsa i ett landslag.

Nog om det, för övrigt så har jag svårt att ta in att VM är slut på söndag. Det kommer onekligen att kännas konstigt, och till nästa VM är det då 1461 dagar eller drygt trettiofem tusen timmar. Det enda jag kan lova fram till dess är att det återigen blir lovord för latinamerikansk fotboll, möjligen med vurm för något afrikanskt lag, fast då utan vuvuzelor.

i , , , , , , , , , ex123 ab123 dn123 svd12 t

  9 comments for “Slutet av VM närmar sig + lite Zlatan

 1. Charlie
  7 juli, 2010 at 18:30

  Jag håller med dig om Zlatan, men jag hoppas på Tyskland. Jag fattar faktiskt inte vad du har emot dem egentligen?

 2. Martin Forsman
  7 juli, 2010 at 19:15

  Jag hoppas också på Tyskland som överaskat mycket positivt med sitt unga ’holländskt’ spelande landslag. Spanien är ett sydeuropeiskt spelande lag vilket innebär roligt och underhållande … tills man gjort 1-0 … sedan dör matchen likt en punkterad ballong.

  Vad gäller Zlatan så är jag av en annan uppfattning än Jinge och anser att han, på gott och ont, är en spelare som behövs om vi ska gå långt. Jag tror att ett yngre, mer vitalt och framförallt mer konstruktivt spelande svenskt landslag kommer ha mycket mer nytta av honom än vårat gamla destruktiva träbenslandslag hade.

 3. 7 juli, 2010 at 19:32

  Vilken tur att vi inte behöver vänta fyra år utan vi har ett EM om två år att se fram emot :-)

 4. 7 juli, 2010 at 22:20

  YES !!

  • Bosse B
   7 juli, 2010 at 23:03

   Moget Jinge;)

   Spanien var dte bättre laget… dock hade jag tyckt att en final mellan ärkefienderna (fotbollsmässigt) holland-tyskland varit roligare…. jag håller stenhårt på holland i finalen go go go ORANGE

  • åggepågge
   8 juli, 2010 at 11:00

   Yes, Jinge
   Fantastisk bild på Shakira. Fick du leta länge för att hitta den. Hon har ju kläder på sig.
   Om Zchlatan håller jag med du. Han tillför mycket lite. Spektakulära mål är det fler som gör, dessutom betydligt oftare. Hans främsta merit är hans kroppsstorlek och styrka, spelsinnet är ju bara halvbra. Ska han vara med är det som avbytare. Han har gjort sina bästa matcher när han kommit in i 70:e minuten. Det är vad han pallar mentalt.

 5. Bosse
  8 juli, 2010 at 01:11

  Ja spanjorerna vann och det är inte mycket att säga om det. Själv höll jag lite på Tyskland eftersom jag gillar deras snabbare och mer actioninriktade anfallsspel mer än vad jag gillar spanjorernas eviga bolltrillande, och dessutom skulle jag gärna ha sett Tyskland VS Holland i final som en repris på den fantastiska VM-finalen 1974.

  Nåväl nu blir det Spanien mot Holland istället och spanjorerna får väl gälla som favoriter men nog är det lite klent av ett finallag att inte ha gjort mer än sju mål totalt innan finalen. Motståndarna Holland har för sin del slagit in tolv om jag minns rätt.

  Varken Spanien eller Holland har väl bjudit på någon riktig dunderfotboll hittills men vi vet ju att båda lagen har en hög högstanivå och vi får hoppas att de växlar upp till den nivån i finalen annars är risken att finalen blir något av ett antiklimax som sätter en halvtråkig stämpel på en annars riktigt trevlig turnering.

  Efter Hollands två tidigare finaler där de verkligen inte hade marginalerna med sig varken i Tysklands-VM 1974 eller i Argentina fyra år senare så unnar jag dem en seger på söndag. Så hjärtat kommer att hålla på Holland men hjärnan inser att det kommer att bli svårt.

 6. Anonym
  8 juli, 2010 at 03:57

  Det var en bra match, och rätt lag vann.

 7. åggepågge
  8 juli, 2010 at 10:52

  Som Barcaanhängare är jag lite kluven inför Spanien men den nya stilen de senaste fyra åren har övetygat mig. Det gör inget att de slog ”mitt” Tyskland som annars är kvalitétsfotbollens hemland på Jorden. Holland är också knepiga. Det är ett av de bättre länderna för svenska spelare att gå till men griniga, avundsjuka och fördomsfulla som patologiska centerpartister. Men visst förtjänar de att vinna VM ! Fa-en, också… Hoppas laget som gör flest mål vinner !

Comments are closed.