Vinter och folk bryter benen

Nu skriver tidningarna att snöröjningen har fungerat hyfsat i Stockholm, och det har den gjort här ute i Haninge i alla fall. Möjligen har jag inte sett alla kommundelar men här i Handen så har man lyckats.

Värre var det för ett X som jag talade med på telefon igår. Hon stod på en pendeltågsstation och väntade på tåget och det hördes hur uppgiven hon lät, termen ”Pendeltågseländet” sitter i ryggmärgen på alla som bor i 08-området. Hur det gick med tåget vet jag inte men det är inte helt ovanligt att tågtrafiken drabbas hårt. För några år sedan skulle jag åka från Centralen till Handen och fick vänta närmare tre timmar på Centralen innan det gick något tåg. När vi kom till Skogås berättade tågpersonalen att vi skulle få kliva av för att tåget skulle vända.

Problemet med det var att det var ett antal minusgrader och att Skogås station inte rymmer mer än fyrtio-femtio personer. Efter en timme delade jag på taxi med en annan som bor här i Handen. Och inte tog vi kvitto på resan heller. Jag var arg som ett helt dj&#la getingbo och hade jag fått tag i lämplig person från SL så hade jag kanske gjort mig olycklig på kraken.

Nu vet jag inte om pendeltågstrafiken drabbats speciell hårt de senaste dagarna. Men trafikproblem är standard, snön brukar stoppa växlarna, om inte annat så brukar den blockera kylningen till motorerna så att tågen blir stående. Sådant kan vara problem för trakten är inte speciellt tätbebyggd, något som man ser om man åker pendeln söderut. Den går bitvis genom rena obygden där det är garanterat fritt från möjliga

handenpromenadvägar. Vissa sträckor, som mellan Segersäng och Ösmo så är det minst en mil utan att se ett endaste hus.

Personligen hoppas jag på mer busväder, kuling och tätt snöfall. Nästa gång det inträffar så ska jag ge mig ut för att föreviga det, men enligt SMHI ska det ske ikväll, men det faller inte en snöflinga ute än så länge i alla fall. Det blåser i alla fall en del så hoppet finns så man får väl hålla tummen.

Ovädret drabbar Gotland ikväll står det, klass tvåvarning. Jag minns den 5 januari 1967, då ryckte jag in i värnpliktstjänstgöring på just Kalkstens-Hawaii. Vi kom dit och det var 4-5 minusgrader och full – snöstorm, men det är en annan historia… —-> intressant Andra om: , , , , , ab12 ex1 svd dn t

  12 comments for “Vinter och folk bryter benen

 1. Ken
  16 december, 2009 at 19:56

  Bussen jag körde igår blev 30 sekunder försenad :-o
  En resenär påstod dock att jag körde 7-8 minuter för tidigt!
  En av mina kollegor blev anklagad för att köra för tidigt trots att hon var 20 minuter försenad.
  Folk har noll koll.
  Problemet för oss bussförare är alla dessa bilister som ställer sig ivägen för bussarna så att bussarna blir försenade.

  Tågen har sommarväglag året runt påstod SJ för många år sedan.

  • Bertil
   17 december, 2009 at 10:27

   Jag ska ut och testa väglaget i Kalmar idag, men med tanke på hur det ser ut utanför fönstret så lär det inte bli särskilt roligt att köra buss, bilar på tvären och inte ett snöröjningsfordon i sikte. När det gäller försening så kom jag på ett standardsvar när jag körde uppe i Stockholm ”Jag är inte sen, det var bussen före som var för tidig”. Här nere frågar folk var man har varit när man är sen, och jag brukar svara med starthållplatsen.

   • 17 december, 2009 at 11:15

    Jag brukar fråga chaffisen ifall han haft punka… :-)

    Men idag är det knepigt för bussarna.

 2. Marie
  16 december, 2009 at 20:13

  Jag stod på öronen utanför universitet idag. Himla kul, slog vänster armbåge så att det fortfarande värker. :-(

 3. 16 december, 2009 at 20:53

  Innan jag blev utslagen ur arbetslivet så låg jag i bilen och sov i närheten av Ösmo. Det var väl inte sådär svinkallt iof kanske 5 minus. Mitt i natten blev jag pissnödig och gick ur bilen utan glasögon. nycklar och plånbok. Endast iklädd T-shirt och tunna seglarskor pissade jag färdigt….aaahhhh vad skönt!

  Klick! Djävlar! centrallåset!

  Sen stod man där i becksvarta skogen……..

  • Per
   17 december, 2009 at 07:49

   Mardröm! Jag ryser när jag tänker mig in i känslan. Det är verkligen svart i de där trakterna. -5 °C, är det möjligt! du borde ha frusit ihjäl. Jag måste få veta hur det slutade! Du är ju i livet i alla fall.

   Hälsningar
   Per

   • 17 december, 2009 at 08:20

    – fem grader är inga problem om man har en vettig sovsäck, utlåst från bilen kan det vara problem dock. Mest underligt är väl att sova i bilen vintertid… :-I

   • 17 december, 2009 at 11:56

    Jag irrade ut på en väg och försökte stoppa bilar men ingen stannade. Istället körde de nästan över mig. Sprang utefter vägen och kom till slut fram till ett hus. Ringde på och hörde hundar skälla. Till slut öppnade en snubbe med egen firmabil full med verktyg. Tillsammans bröt vi oss in i min bil. Sen tände jag spritköket och somnade. Sen var jag på jobbet 8 på morgonen och höll masken…

    :-)

 4. blingbling
  16 december, 2009 at 23:47

  Pst, Jinge, kolla ut …. Detta bör väl falla farbror i smaken ?

  • 17 december, 2009 at 03:49

   Det faller inte bara farbror i smaken, det faller ÖVERALLT!! :-)

 5. nature
  17 december, 2009 at 09:37

  Inte vi som cyklar vi har det bra!

 6. Bertil
  17 december, 2009 at 23:17

  Då är ni lyckligt lottade, i Emmaboda plogar dom (kanske) och sandar om dom har lust. Just nu har dom ett specialerbjudande.
  ”Sandningssand

  Som fastighetsägare är du skyldig att snöröja och sanda gångbana eller gångbaneutrymme utanför din fastighet.

  Mindre mängder sand kan du hämta gratis från och med 1 december på kommunens förråd Teknisk service, Södra vägen 27 i Emmaboda. Både osaltad och saltad sand finns att tillgå och ligger upplagt utanför grindarna och är därmed tillgängligt dygnet runt.”

  Det är bara det att dom inte själva sandar gator och gångbanor.

Comments are closed.