Stjärnurmakarna AB i Handen
För snart trettio år sedan så köpte jag min klocka, en Seiko som då kostade runt femtonhundra kronor. Det var en förhållandevis dyr klocka år 1985, antagligen skulle den kosta över tre tusen idag, kanske fyra, eller ännu dyrare.

Jag gillar klockan, den har nämligen en liten egenhet. Den drar sig högst två sekunder i månaden, på ett år gör det mindre än en halv minut. Det är ovanligt lite, och i kombination med att klockan är snygg så betyder det att jag aldrig kommer att köpa en ny klocka om jag inte lyckas ha sönder den, eller tappa bort den.

Men den behöver ett nytt batteri vart sjätte år, en sak som tar en urmakare en minut att ordna för runt en femtiolapp. Jag gick in på Stjärnurmakarnas butik i Handen, jo de skulle fixa det men ville ha hundra kronor för besväret. Ok, sade jag och lämnade ifrån mig klockan. Dyrt, javisst, men jag skulle få tillbaka den efter en halvtimme och jag hade ärenden att uträtta under tiden.

När jag kom tillbaka så såg kvinnan i butiken beklagande ut och sade att det inte dög med att byta batteri. Orsaken var nämligen att ”- oljan hade torkat, batteriet är perfekt.” Jag blev häpen eftersom olja inte brukar torka, det plus att det säkert var sju år sedan jag bytte batteri sist. Hon ville visa mig ett alternativ, ett nytt ur som kostade strax under fem tusen.

Jag avböjde, och några dagar senare så gick jag in hos en urmakare i en annan av kommunens tätorter. Den urmakaren tog femtio kronor för att byta batteri, och då jag berättade att oljan hade ”torkat” enligt en annan urmakare så skrattade han rått. ”- Fast du ser inte ut att ha kommit upp i den lättlurade åldern”, sade han och kluckade förtjust. Sedan berättade han att flera kunder hade varit inne hos honom och bytt batterier, de hade fått höra samma historia med några mindre varianter, och dessa hade praktiskt taget undantagslöst varit inne hos konkurrenten i Handen centrum, hos Stjärnurmakarna AB.(texten fortsätter under annonsen)


Vid ett senare tillfälle så konfronterade jag Stjärnurmakarna AB i Handen med dessa uppgifter, ”- nejdå, så gör vi inte svarade de.” Nu har det gått sexton månader sedan oljan hade ”torkat” så jag tycker att det är dags att informera andra om det företagets ”försäljningsmetoder”…

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , ab ex dn svd


11 svar till “Stjärnurmakarna AB i Handen”

 1. Varför har du väntat så länge med att berätta? Det är ju en viktig upplysning!

 2. En urmakare har en gång lärt mig att man måste skilja på klockförsäljare och riktiga urmakare. En klockförsäljare kan erbjuda enklare service, som batteribyte, men vill egentligen slippa det om de inte själva sålt klockan.

  Jag råkade en gång ut för en (klockförsäljare) som vägrade byta batterier på en klocka han själv sålt. Detta för att den var av en modell som glaset lätt spricker på när man tar isär den. Jag minns att jag blev arg men jag inser nu att vederbörande trots allt var ärligare mot mig än den där.

 3. Ju, äldre jag blir desto mindre tolerans har jag för bullshit när jag handlar. Skulle måla om tjejens hus, i färghandeln så köpte jag en bra färgskrapa av den trevliga personen i färghandeln. Han gjorde dock ett misstag, han rekommenderade inköp av ett par penslar, jag tyckte de verkade lite billiga och frågade skeptiskt: Är de nå bra. Han svarade att de var mycket bra. Det var de inte, en himla trevlig och i sitt gebit kompetent snubbe, men hade för mig demonstrerat att han inte var helt hederlig. Ett par billiga penslar sålde han, men missade då ett par tusen i färgförsäljning. Hederlighet lönar sig i det långa loppet, men kvartalskapitalismen är aldrig långsiktig, hederligheten är utrensad långt innan den betalat sig, till förmån för ohederligheten som betalar sig genast.

 4. Klockförsäljarna är mycket olika i sina metoder för att sjena en slant. Bland annat är dom pigga på att ”tryck testa” min klocka varje gång vid batteri byte.
  De påstår att när man öppnar klockan så är det inte säkert att den håller tätt vid 100 m djup efter batteri bytet. Tryck testet kostar 140 kr.
  Jag säger då att jag brukar inte befinna mig 100 m under vatten ytan,inte hittills i varje fall,och att det räcker med bara batteriet 75 kr.

 5. Hur spännande är det egentligen med batteriklockor? Automat ska det vara! Och den ska komma från Schweiz…

 6. Min far köpte just en sådan Seiko-klocka, vid ungefär samma tidpunkt. Efter något/några år var det dags för batteribyte, vilket anförtroddes åt ortens något alkoholiserade optiker och klockskojare.
  Efter stor möda och svärjande fick klockan bäras hem i en påse, i sina beståndsdelar…

 7. Herrejösses! Det var där min mor lämnade in sin klocka för batteribyte och fick betala ett antal hundralappar för en reparation som hon inte hade bett om, undrar om det bara var ett påhitt. Gud så oseriöst!

 8. Här i Handen så finns ingen annan urmakare vad jag vet, själv åker jag till Västerhaninge eller till Farsta om jag ska ha något gjort, Stjärnurmakarna här han inte ens en urmakare anställd.

 9. Den där butiken har ett riktigt dåligt rykte. Dels har de ingen urmakare där, dessutom min mor råkat ut för det där med att ”oljan har torkat”. Det var väl din smala lycka att du åkte till en annan urmakare, men hur många gör det?