Zlatan, och sen då?
Idag så verkar våra största tidningar rent av kissa på sig av glädje efter att Zlatan Ibrahimovic har gjort ett alldeles äkta Hat trick på Råsunda, och jag undrar om det inte skvätte lite hemma i TV-sofforna också?

Innan matchen mot Finland var vi nog rätt många som tyckte att det knappast skulle skada ifall landslaget fick sköta uppdraget själva, utan Zlatan. Själv tillhörde jag den kategorin, framförallt sett utifrån Zlatans dominerande roll både i laget och inte minst i media. Jag tror att en ”superstjärna” på sikt kan vara destruktiv för laget eftersom all uppmärksamhet fokuseras på stjärnan.

Ingen konstig uppfattning, det har funnits sådana tecken och de kommer säkerligen dyka upp framöver också. Ingen kan ta ifrån vare sig Zlatan eller landslaget en snygg seger mot finnarna med fem noll, men samtidigt så tycker jag att det är läge för att skruva ner alla överord ett par snäpp. Jag vill inte vara glädjedödare för egen del, inte lägga smolk i bägaren för andra heller. Men att slå Finland i fotboll är knappast en större fotbollsmässig merit, de hade en målvakt som inte duger i ett allsvenskt lag, och ingen av de finska spelarna hade platsat i svenska landslaget.

Att Zlatan Ibrahimovic gjorde en mycket bra insats vet vi alla som sett matchen, det var utomordentligt trevligt, dessutom kändes det extra bra sett ur hockeyälskarnas perspektiv. Personligen så är jag lite överraskad över att han satte alla tre målen, synd att frisparken var två decimeter för hög, för mer var det inte. Man kan ju undra hur tidningarna hade sett ut om den hade gått ribba in?

Jag tror att alla fotbollsälskare bör ta ett djupt andetag och inse att det svenska landslaget inte har en chans mot vare sig Frankrike, Holland, England, Tyskland, Italien, Spanien, ja listan kan göras lång. Laget tar sig -kanske- till EM och segern var extra glädjande eftersom den definitivt tog herr Ibrahimovic ur något som många betraktar som en – måltorka.

Det var bra, men det innebär inte att Sverige har chans att gå till final i ett kommande EM, det innebär inte heller att det svenska landslagets framtid ser ljusare ut rent allmänt. För att göra det behöver vi göra som kungen, vända blad. Våra ungdomar behöver konstgräsplaner, de behöver också trimmas in i ett nytt fotbollstänk där ordet offensiv förs in på central plats liksom ordet teknik. Men hur vi än vänder oss så har vi rumpan bak, vi lever i ett kallt pytteland i Norden, vi får givetvis finna oss i att ibland vinna stort mot andra små kalla land uppe i Norden.

Gott så, eller hur?

it Andra om: , , , , ab12 ex1 dn1 svd1 sr svt12


22 svar till “Zlatan, och sen då?”

 1. Zlatan Zlatan Zlatan ???? var han ensam på plan mot finland?? hade han inte hjälp utav sina lagkamrater ?? konstiga människor dessa fotbollsfantaster !

 2. något som skulle föra svensk fotboll framåt som helhet, vore om allsvenska klubbar fick sälja sig helt, då blir det mer pengar i svensk fotboll, mer pengar= bättre spelare = större chans till spel i CL.

  då skulle även landslaget ha nytta av det på sikt tror jag, se bara på de andra stora europeiska fotbollsnationerna:)

  • Då kommer ett multinationellt företag och köper AIK. OM sedan hemmapubliken sviker på Råsunda så flyttar de laget till Uganda där fotbollspublikten gör vad som helst för att få kolla på fotboll… Nja…

     • det var ett exempel, sen så tror du en match i Uganda ger större intäkter än en match i Sverige? med tanke på vad folket i Sverige har råd med kontra folket i Uganda har råd med?

       • dock så försvann wimbledon inte utomlands, de stannade kvar i England, sen går det väl att skriva i köpe avtalet ”klubben får ej flyttas”?

        • Vilken oligark skulle skriva på det kravet? Dessutom vore det illa om gnaget flyttade till Finspång eller Örebro…

         • då är det en ägare som inte bryr sig om klubben tillräckligt för att vara värdig att äga den, håller du inte med?

          • Det är ju det man måste utgå ifrån. Det är riskkapitalister som köper upp fotbolls- och hockeyklubbar. De är bara ute efter pengar, inget annat.

  • Då skulle allsvenskan sluta som exempelvis Premier League, dvs ett fåtal lag kommer ha möjlighet att ta hem titeln – samma lag år från år.

   Sen tror jag inte att de svenska spelarna skulle bli bättre bara för att de får mer betalt, tvärtom skulle de bli undanskuffade till fördel för utländska förmågor. Även här kan vi titta på Premier League, antalet spelare med annan nationalitet än UK + Irland har ökat massivt och det Engelska landslaget står kvar och stampar på samma plats som tidigare. Semifinal VM -90 (innan ”massinvandringen”), sen då?

   Däremot har naturligtvis kvaliteten på spelet blivit bättre (i England), så sett enbart till underhållningen är det ju bättre idag.

 3. Nä du Jinge, nu får du ge dig ;)

  Att inte ha med en superstjärna i sitt lag för att uppmärksamheten riktas allt för mycket på den spelaren är ett argument som milt sagt är helt vansinnigt.
  Nu känns det som du bara håller fast vid en åsikt som gång på gång visar sig vara fel gällande Zlatan.
  Jag såg en intervju med Anders Svensson någon dag innan matchen. Han kommententerade det faktum att 47% av svenska folket inte ville se Zlatan på plan väldigt bra.
  Han sa bla att de som påstår att landlaget skulle vara bättre utan Zlatan är okunniga gällande fotboll, vidare räknades upp alla de viktiga helt avgörande insatserna Zlatan har gjort för Svensk fotboll.
  Målet mot Italien i VM, Målen mot ungern som tog oss till 2 slutspel, målen mot Grekland och spanien i Em 2008 osv osv.
  Anders Svensson sa även att det faktum att vissa spelare tar mer ansvar när Zlatan inte är på plan är ett problem dessa spelare skall lastas för, inte Zlatan. Många blev bekvämare med Zlatan på plan och skickade alltid bollen mot honom istället för att ta jobbet själva.

  • Anders Svensson sa även att det faktum att vissa spelare tar mer ansvar när Zlatan inte är på plan är ett problem dessa spelare skall lastas för, inte Zlatan. Många blev bekvämare med Zlatan på plan och skickade alltid bollen mot honom istället för att ta jobbet själva.

   Ja du ser…

   Nu känns det som du bara håller fast vid en åsikt som gång på gång visar sig vara fel gällande Zlatan.

   Ja sikket elände… Jag har en känsla av att man ska satsa på de helt unga och bygga upp ett landslag från grunden. Men så är jag ju en idiot oxo… :-)

 4. Kunde Grekland 2004 så kan vi nu. Mer planer vore förstås bra ändå.

 5. Att satsa på yngre spelare betyder inte att vi ska peta de spelare som är bäst.
  Att satsa på yngre spelare betyder att välja en yngre spelare framför en äldre om de är ungefär lika bra. Att vi bara tar oss till slutspel och inte vinner vm eller Em är nog någonting vi får leva med, med tanke på vår storlek. Att klaga över att vi inte slår Spanien mm är att ha för höga förväntningar. Frågan är inte om ska vinna EM, frågan är om vi kan lyckas ta oss till de stora slutspelen överhuvudtaget..

 6. Jinge har rätt. Att vinna med 5 – 0 över ett demensboende säger ingenting, varken om svenska landslaget, Zlatan, eller fotboll överhuvudtaget.

  • Menar du att Finland har gamla och gaggiga spelare för isåfall kunde du inte vra mer fel ute. Finland har just inlett en rejäl förnyelse och medelåldern ligger en bit under den svenska.

   Det var ju finländsk orutin som lyste igenom mot oss.

   • Jag skrev mitt inlägg i vredesmod efter två timmars bortkastat tv-tittande. Nå, finnarna är ursäktade, de har aldrig riktigt intresserat sig för fotboll,utan tar det mest som en utflykt i det gröna, vilket märktes,ja.

 7. Jag tror att alla fotbollsälskare bör ta ett djupt andetag och inse att det svenska landslaget inte har en chans mot vare sig Frankrike, Holland, England, Tyskland, Italien, Spanien
  Ojdå den borne pessimisten har talat. Men när det gäller det här så har du fel. England t.ex. har inte besegrat Sverige i en tävlingslandskamp sedan Hedenhös trots en rad möten. Frankrike är heller inte på något vis övermäktiga numera. I våra allra bästa stunder kan vi t.o.m. spela jämnt med Spanien, även om de självklart har en betydligt högre såväl lägsta- som högstanivå jämfört med Sverige. Ett har jag dock lärt mig när det gäller fotboll och det är att inga matcher är vunna eller förlorade på förhand, men tror man att man är chanslös blir det ofta en självuppfyllande profetia.