Zlatan och mediefiaskot

Klockan 05.43 trampade jag igång datorn för att se hur det gått i matchen Arsenal – FC Barcelona, och givetvis hur det gått för Zlatan. Jag visste att han hade gjort två mål innan jag stängde av datorn igår kväll och nu ville jag veta om man hade vunnit matchen.


Det jag möttes av var som vanligt
ett utomordentligt segt Aftonbladet, för trots min relativt höga hastighet på nätet så är just Aftonbladet den tidning som laddas klart långsammast. Mängder av funktioner laddas hem, givetvis mest reklam. Och ingenting, absolut ingenting indikerade att Arsenal tagit igen försprånget och klarat ett oavgjort resultat 2-2. För det är nu så det är av någon outgrundlig anledning. Vill man se resultatet av en match i en kvällstidning så måste man ofta ladda hem en tung applikation där journalisten som bevakar matchen har skrivit ner ett referat av händelserna på planen. Men jag är intresserad av resultatet, inte vem som sparkade Ibrahimovic på smalbenen i matchen, och när det gjordes.

Dessutom är jag intresserad av en relativt kort och lättillgänglig kommentar som sammanfattar det som skett. På Aftonbladet hemsida kunde man följa Emil Karlssons rapportering ”direkt”. När tidningar rapporterar ”direkt” så ska man inte drista sig till att tro att de lägger ut ett twitterflöde där deras journalist kort och snabbt redogör för vad som händer under matchen, nej de lägger ut en applikation som är minst sagt seg som sirap. Ofta krävs det att man laddar hem hela rapporteringen för att få veta att det blev oavgjort. Men de varierar sig lite faktiskt, ibland ”livebloggar” tidningarna, en verksamhet som är minst lika svårtillgänglig.

zlatan

Det händer relativt ofta att jag vill veta resultatet i en viss match, eller veta hur det gått för en enskild idrottare i något sammanhang, detta sammanfaller i hög grad med andras intresse för resultatet. Men tro inte att någon tidning erbjuder mig en hundra ord lång notis på webben, nejdå. Troligen är det konkurrensen från sociala medier och internet som gör att nyhetsrapportörerna slår knut på sig själva för att visa att de finns på nätet och kör applikationer som bara resulterar i att de går miste om en massa läsare.

intressant Tags : , , , , , , , ab123 ex123 dn svd

  12 comments for “Zlatan och mediefiaskot

 1. Erik F
  1 april, 2010 at 06:31

  Text-TV är nog oslagbart i snabbhet. Även på nätet.

  http://svt.se/svttext/web/pages/300.html

  • 1 april, 2010 at 06:58

   Jag hade tänkt lägga in länken till TT, men http://tt.se känner väl alla till. Kvällspressens ”liverapportering” SUGER verkligen. Inte ens på en 100-Mbitlina upplevs det som hyfsat snabbt…

 2. 1 april, 2010 at 07:02

  Håller med dig helt. Jag brukar surfa in på text-tv(!) http://svt.se/svttext/web/pages/300.html för att se en sammanfattning. Hur patetiskt är inte det år 2010… ;)
  Dom har även utmärkta enkla resultat/tabeller på ett överskådligt sätt med senaste omgång och tabell (någon man kan leta ihjäl sig efter på tidningarnas nätsajter). T.ex http://svt.se/svttext/web/pages/354.html

  • 1 april, 2010 at 07:57

   Jag förstår inte varför kvällspressen gör sina artiklar så svårtillgängliga. Folk struntar i Aftonbladet om man måste ladda en app som tar flera minuter att leta rätt på målgörare och slutresultat. Jag tror att de skjuter sig i foten.

 3. Tore
  1 april, 2010 at 07:12

  Tack!

  Jag har reagerat på precis samma sak länge nu, jag har undrat om de vanliga nätläsarna inte reagerar på appar som är så sega att datorn hänger sig. Morgontidningarna är något bättre, men de redovisar resultat fasen så mycket långsammare.

 4. nature
  1 april, 2010 at 09:10

  SVT text-TV är det första jag läser (på TVn), i sängen, innan jag kliver upp varje morgon. Snabbt, enkelt och rent. Tycker inte att ConnyT argument om TEXT-TV: ”patetiskt är inte det år 2010” är rimlig. Hur patetiskt är inte det inte att läsa böcker i så fall? Aftonbladet läser jag endast i undantagsfall och enbart i underhållningssyfte. Synd att det inte går att söka i TEXT-TVs arkriv på nätet, bakåt i tiden.

  • 1 april, 2010 at 14:54

   Det patetiska är att inte nyhetsförmedlarna har tagit in detta och kan presentera saker på ett bra sätt på nätet. Även om text-TV är bra så känns det som ett väldigt gammalmodigt och tråkigt gränssnitt (i alla fall när man surfar)

 5. Kurt
  1 april, 2010 at 10:05

  Både Radiosporten och SVT Sport har RSS flöden, det borde vara det allra enklaste. Om man använder Flash blockerare och blockerar reklamen så laddar nog kvällstidningarna snabbare.

 6. Marxinho
  1 april, 2010 at 10:47

  Jag håller med Erik och Conny, svt-texts resultatrapportering är överlägsen (så du behöver inte skämmas Conny). Med sidorna 300, 330 och 377 som utgångspunkter när det gäller sport. Svt är dessutom helt överlägsna på texttv och saknar helt konkurrens både i Sverige och utomlands. Det är public service när den är som bäst. Jag får i princip all min nyhetsinformation via svt-text (på tv och nätet) och använder andra nyhetskällor för fördjupning.

  Enda nackdelen är när tv:n saknar textv-minne och man måste vänta när den laddar varje sida.

 7. Jimmy
  2 april, 2010 at 12:42

  Svt text är inte så snabbt som alla verkar tro, laddade hem svenska spels applikation till iphone och där ser man målen bra mycket tidigare än på svt text.

 8. jorma
  3 april, 2010 at 00:14

  Ett klick från den här sidan och du har varje detalj som skett i varje match. Duger åt mig.

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/malformal/

  Expressen har en likadan, tror de köper från samma källa.

  • 3 april, 2010 at 05:31

   Återigen en sida som laddar lååååångsamt…

Comments are closed.