Yes, vi slog Frankrike med 3-2!

Igår kollade jag på 60 minuters ishockey, fast egentligen såg jag bara 4-5 minuter effektiv hockey resten var någon sorts – i stället för.

Kommentatorerna på TV6 började redan före matchen spekulera i hur resultatet skulle bli, 8-1 sa den ena, 9-1 den andra. Det var helt givet att Tre Kronor skulle skåpa ut grodätarlandet på ett rent förödmjukande sätt, målvakten skulle riskera ryggskott så många gånger skulle han vara tvingad att trassla ut pucken ur nätmaskorna. Typiska svenska sportreportrar eftersom klassen på dessa inte är bättre än laget.

Ska sanningen fram, och det är väl inte så dumt, så skulle Tre Kronor bli utskåpade och förnedrade av topplagen i Stanley Cup. Man skulle inte ha en chans annat än möjligen i någon enstaka match. För det är stor skillnad mellan professionella kanadensiska eller amerikanska hockeyspelare och de professionella svenskar som vi såg på isen igår. Visst, vi har enstaka spelare som gör utomordentliga insatser, men som helhet är laget lojt, slappt och närmast likgiltigt.

Varför det är på det sättet kan man spekulera i men grunden står nog att finna i den hockeyskolning som klubbarna står för ända från knatteåldern. I framtiden kommer färre och färre spelare att platsa i NHL och KHL och Sverige förs sakta men säkert mot B-gruppen. Att ens spela ”VM” när de bästa spelarna inte är med känns rent ut sagt fånigt, låt vara att det är NHL-klubbarnas ägare som på grund av sin egen girighet inte kan tänka sig att göra två veckors uppehåll i serien.

Det kan vi kanske inte göra så mycket åt, men nog skulle man kunna sätta professionella journalister på att kommentera hockey på TV? Patriotismen sätter rosa glasögon på alla, möjligen vill de inte stöta sig med tittarna och säga att Tre Kronor får en svår match på grund av att de är ett sopigt lag som har dålig coaching.

Blir det lika tråkig hockey även i nästa match så ska jag nog ägna mig åt Boulespel i stället för att glo på hockey resten av VM. Då kan jag i alla fall inte skylla på någon annan än mig själv.

i Tags: om , , , , , , , ab12 dn1 svd ex12 t

  2 comments for “Yes, vi slog Frankrike med 3-2!

 1. Charlie
  12 maj, 2010 at 12:57

  Tre Kronor har inget i VM att göra!

 2. Gösta Berling
  12 maj, 2010 at 13:08

  Du har rätt om patriotismen. Men i sanningens namn har det ju skett flera sensationella resultat i detta VM, där Danmark slagit både Finland och USA samt Norge som slog Tjeckien, det var bara följdenligt att Sverige skulle ha stora problem med den av oss som B-nation betraktade Frankrike …

  Eventuellt står vi inför ett paradigmskifte där tidigare B- och C-nationer nu är lika bra som A-nationerna. Men troligen är det väl en kombination av dels att Danmark, Norge, Frankrike m fl faktiskt har blivit betydligt bättre än för bara några år sedan, dels att de ”stora” nationerna och deras stjärnspelare inte tar VM på allvar. Och då kan det bli sådana resultat.

  Jag minns ett OS för mycket länge sedan där Frankrike ställde upp med några spelare som öht aldrig hade spelat ishockey förut, deras enda kvalifikation var att de i alla fall hjälpligt kunde åka skridskor … Annars hade de inte fått till ett lag !

Comments are closed.