Vuvuzelan stoppar inte Tyskland

Aftonbladet berättar den glada nyheten att det kan bli så att vuvuzelan stoppas under resten av Fotbolls-VM, en nåd att stilla bedja om. Något mer destruktivt i idrottssammanhang har jag svårt att tänka mig, likaså har jag svårt att förstå hur publiken kan stå ut med detta oljud.

AB: ”Vuvuzelan har fått utstå massiv kritik. Nu kan den hornliknande VM-tutan förbjudas på läktaren resten av mästerskapet i Sydafrika. – Om det finns grund till det så kan vi förbjuda vuvuzelor, säger organisationschefen Danny Jordaan till BBC.”

Annars så kan man inte annat än beundra den tyska lagmaskinen från igår, ett hårt disciplinerat lag som gör exakt det lagledningen har gett order om. Man fick se ett totalt utspelat Australien och visst, jag har tippat Tyskland som ett av de tänkbara finallagen, nu är jag än mer över-
tygad. Sedan kan man ju diskutera om det är en rolig fotboll man bjuds, men den är effektiv i alla fall. Och det är ju en fördel om laget ska gå långt.

Själv har jag alltid haft lite svårt för Tyskland i många avseenden, säkerligen påverkad av alla filmer jag sett och mina egna besök i landet. På 60-talet var jag tvungen att gå en tre veckor lång kurs i Hamburg, något som bidragit till min tveksamhet. Men ingen kan förneka att de ställer ett bra lag på benen, precis som vanligt.

Det väsentliga är i alla händelser att man kan få stopp på oljudet från läktarplats. Jag är övertygad om att en tillbakablick på VM 2010 annars bara kommer att förknippas med oljud, inte med fotboll.

i , , , , , , ab123 dn1 svd1 ex12 gp t

  6 comments for “Vuvuzelan stoppar inte Tyskland

 1. simon
  14 juni, 2010 at 10:55

  Kan man få då höra av ”fotbollsexperten Jinge” vilka som då spelar ”rolig fotboll” Frankrike? England??
  Förtjänar inte VM:s yngsta, gladaste o hittills mest offensiva lag bättre än det otroligt slitna lagmaskinomdömet

  /simon

  • 14 juni, 2010 at 10:58

   Lägg ner provokationerna.

   Jodå, gladaste vet jag inte varifrån du fått. Effektivaste är det ord jag tänker på i första hand. Snart får vi se Brasilien…

   • Bosse B
    14 juni, 2010 at 12:06

    Då kommer du nog bli besviken på Brasilien i år jinge… dom spelar ingen samba fotboll längre… sen Dunga blev coach spelar dom väldigt strikt och organiserat.. men väldigt effektivt ungefär som tyskland… tyskland-brasilien kan mycket väl bli final matchen i vm .. om dom inte möts tidigare i slutspelet då!

 2. Kurt
  14 juni, 2010 at 14:31

  Det blir inget Vuvuzela-förbud. VM:s talesman förklarade att vuvuzelorna är inflätade i den sydafrikanska historien och kommer därför även fortsatt att tillåtas på läktarna.

  • Bosse
   14 juni, 2010 at 16:55

   Haha jag hörde att vuvuzelorna skulle ha uppfunnits för endast sju år sedan. En fantastisk lång tradition alltså, och säkert ordentligt inflätade i den sydafrikanska historien *LOL*.

 3. Bosse
  14 juni, 2010 at 16:19

  Jag tycker nog att Tyskland igår spelade en både effektiv och rolig fotboll. en effektiv gladfotboll kan man säga. Vanligtvis är jag inte så förtjust i tysk fotboll men detta tyska lag var nog det mest sevärda sedan EM-laget 1972 som också spelade en sprudlande fotboll med dåtida storspelare som spelstrategerna Günther Netzer och Franz Beckenbaur, den löpstarke evighetsmaskinen Uli Höeness och målsprutan Gerd Müller. Återstår att se om dagens lag håller hela vägen eller om de istället blir ihågkomna som laget som ”dansade en dag”, vi får se.

Comments are closed.