Visst Obama, men Palestina då?

På grund av ett fel i ett casheprogram så visas inte de senaste bloggposterna. Felet är på väg att åtgärdas av One.com.

Nu handlar media väldigt mycket om sjukförsäkrings-
reformen i USA, och Obamas seger. Men det var endast en halv seger eftersom han tvingades att kompromissa. Alla i USA får inte försäkringen, och t.ex. så ingår inte abort. Den kvinna som av olika skäl vill göra abort får snällt ta fram plånboken och betala vad det kostar.

AB: ”Det tog ytterligare en lång dag av överläggningar, övertalningskampanjer och hätsk debatt. Men vid tretiden i natt röstade 216 ledamöter i representanthuset, samtliga demokrater, slutligen ja till den hälsovårdsreform som stötts och blötts i USA i över ett år. Därmed var Barack Obamas största seger som president i praktiken säkrad. Det stora genombrottet kom när Obama, med benägen assistans av det demokratiska ledarskapet i kongressen, under eftermiddagen lyckades beveka partikamraten Bart Stupak.”

Åsa Linderborg skriver på ett annat ställe i tidningen om Nelson Mandela, och att han den gamle terroristen nu har blivit Reinfeldts idol. Hon citerar Nelson som sagt: ”– Sydafrika blir inte befriat förrän Palestina blir det”. Jag tänkte på det när jag i helgen såg Benjamin Netanyahu samla sin regering och till TV-kamerorna sade att Israel fortsätter sin utbyggnad av bosättningarna på samma sätt som man har gjort de senaste 48 åren.

Den arrogansen kan han kosta på sig för att han vet så väl att USA inte kommer att lyfta ett finger till försvar av vare sig palestinier eller Palestina. Den s.k. kvartetten har nyligen mötts, de enades föga överraskande om ett uttalande som fördömer israels agerande och säger att Netanyahu ska stoppa utbyggnaden av bosättningarna. Men Israel kan lugnt fortsätta sin etniska rensning för ingen kommer att smälla Israel på fingrarna, inte USA och ingen kvartett heller för den delen.

Bara det faktum att Tony Blair utsågs till kontaktman i Mellanösternkonflikten säger det mesta om sakernas tillstånd. Blair har genom sitt samarbete med George W Bush själv blivit en folkmördare, en man som borde gripas och ställas inför den internationella brottmålsdomstolen i Haag. Men det kommer vi aldrig att få se, lika lite som att Bush ställs inför skranket.

Andreas Malm skriver i en artikel i Aftonbladet om den palestinska vänstern, och några anarkistiska israeler som protesterar mot den etniska rensningen och förtrycket av palestinierna. Jag vet inte varifrån han hämtar sitt hopp men

palestina
den källan har jag inte hittat, och jag hittar den definitivt inte heller i hans artikel. Palestinierna är ett folk som ska offras utan att världen säger något om saken, efteråt kan man alltid komma och fråga varför inte någon sade något, men det blir efteråt.

Andreas artikel har rubriken ”Palestinas hopp – vänstern”. Ett klent hopp enligt min mening. Jag tror inte ens att Nelson Mandelas uttalande som Åsa Linderborg citerade ovan är speciellt giltigt år 2010. Sydafrika håller VM i Fotboll om några månader, och om inte landet anses befriat idag så kommer världen att tycka att de är det efter sommaren då hela världens ögon kommer att vara riktade mot landet, låt vara deras fotbollsarenor.

Visst finns det några eldsjälar inom den svenska delen av palestinarörelsen, framförallt bland dem som flytt från landet på grund av den etniska rensningen som började i samband med Nakban. Men vad hjälper det när Tony Blair blir deras hopp och när Europeiska Unionen och Barack Obama blundar med bägge ögonen?

intressant Tags : , , , , , , , , ab123 svd12 ex12 dn1 pamflett t

  9 comments for “Visst Obama, men Palestina då?

 1. AR
  22 mars, 2010 at 08:01

  Fyra unga palestinier dödades av ockupationsarmén det föregående dygnet. Två av dem, sägs det, avrättades kallblodigt efter det att de arresterades. 17 år gamla kusiner från Nablus. Synen av deras mödrar som är systrar fick många att gråta extra bittert, för det var mors dag i Mellanöstern igår.

  • Erkki
   25 mars, 2010 at 08:12

   Nu talas det om i tidningarna att Obama klämt åt Netanyahu för hur Israel behandlar palestinierna, men jag tror ändå inte på det. USA har valt fel och jag tror att palestinierna får notan. Frågan om vem som i slutänden får den vet inte jag.

 2. Sara G
  22 mars, 2010 at 09:42

  USA:s kritik av israels utbyggnad av Jerusalem är bara ett spel för gallerierna. Man stöder helhjärtat den lille destruktiva regimen som sitter med minst 150 atombomber i hjärtat av Mellanöstern. USA kommer inte att lyfta ett finger för att hjälpa palestinierna, om dom så håller på att törsta och svälta ihjäl. För övrig bombar den där staten för tillfället Gaza. Förmodligen har de förmodligen själva skickat iväg de där raketerna som man anklagar Hamas för.

 3. Muslimsk Åsikt
  22 mars, 2010 at 09:55

  213.100.52.124 SE Sweden 26 Stockholms Lan Stockholm 59.3333 18.0500 Tele2 SWIPnet

  Kallar sig oxo ”Kristoffer B”, ”Mahmoud” och ”Iranier”…

  En tvättäkta Sverigedemokrat, och ett Troll!

 4. Marwan
  22 mars, 2010 at 10:02

  Israels premiärminister har hånat den amerikanska administrationen , Han har vänt sitt vapen mot USA
  Detta har chockat amerikanerna , USA,s utrikesminister hade ett 45 minuters långt samtal med Netanyahu och var rasande , hon krävde följande
  1 – Att ta tillbaka tillståndet för de nya 1600 bosättningar som ska byggas i östra Jerusalem
  2 – Att inte överaska USA genom att utropa nya bosättningar i framtiden
  3 – Att vara redo att ta upp alla viktiga frågor vid förhandlingarna som till exempel , gränserna , Jerusalem och flyktingar
  4 – Att visa välvilja mot den palestinska myndigheten och uppmuntra den till förhandlingarna

  Netanyahus svar kom igår strax innan sin resa till USA för att tala inför den mäktiga israeliska lobbyn AIPAC och för att möta obama
  Han sa att byggandet av bosättningarna i östra Jerusalem kommer att fortsätta , att bygga i Jerusalem är som att bygga i Tel Aviv och det skulle inte finnas begränsningar alls

  Vissa säger att USA har accepterat Netanyahus villkor men i tysthet och detta innebär att Israel får bygga utan att tala om det för omvärlden och USA kommer att blunda för detta

  • 22 mars, 2010 at 10:15

   Vissa säger att USA har accepterat Netanyahus villkor men i tysthet och detta innebär att Israel får bygga utan att tala om det för omvärlden och USA kommer att blunda för detta

   Så är det.

 5. Terry
  24 mars, 2010 at 00:44

  I USA har Gen. Petraeus påpekat att USA:s ovillkorliga stöd för Israel har ställt till med problem för USA i Mellanöstern, i relationerna med arabiska länder, samt för amerikanska soldaters säkerhet i Irak och Afghanistan. Om denna typ av åsikt får en större plattform att operera utifrån kan det eventuellt bli en motvikt till det fanatiska AIPAC. Amerikaner prioriterar sin egen säkerhet före Israels. Petraeus uttalande visar att det är inte längre en självklarhet att Israels ”säkerhetsambitioner” harmoniserar med USA:s. Vad gäller Nethanyahu, så är det svårt att hitta en mer arrogant skitstövel på dagens internationella politiska arena. Lieberman är värre, men han syns inte så mycket som hans vedervärdiga och tillika rasistiska kollega. Jag har heller ingen respekt för Barack Obama. Det är svårt att hitta en mer lismande och populistisk politiker. Ralph Nader vet vad han talade om när han beskrev Obama som en politiker utan principer: http://www.youtube.com/watch?v=cE7PFbK5L88

  Innan Obama vann valet sade han i ett tal till AIPAC att Israels huvudstad är Jerusalem och att han aldrig kommer att ställa sig bakom något beslut om att huvudstaden ska delas. Alla som har läst om denna konflikt vet att palestinierna ser östra Jerusalem som deras framtida huvudstad i en palestinsk stat. Östra Jerusalem är ockuperat territorium och det är illegalt av Israel att transferera sin population till ockuperade områden. Vad i helvete tror regeringsfalangerna Israel och USA att dom är när dom kontinuerligt bryter mot FN resolutioner, folkrätten och internationell lag, medan palestinierna dagligen torteras och lever i misär? Jag spottar på dem och deras girighet och maktmissbruk.

 6. Sara G
  24 mars, 2010 at 06:25

  Så här skriver svenska kyrkan:
  ”SKV har vid upprepade tillfällen sedan 1948 tagit upp frågan om Jerusalem. Jerusalem har stått i centrum för den israelisk-palestinska konflikten alltsedan regionen delades upp av Nationernas Förbund under mandatperioden. Ändå har frågan om Jerusalem ständigt skjutits upp till ”framtida förhandlingar”, eftersom den berör så många komplicerade frågor. Att varken parterna i konflikten eller världssamfundet lyckats lösa frågan har gjort Jerusalem till en utsatt plats, där ensidigt fattade beslut fått genomgripande geografiska och demografiska följder, något som särskilt har kränkt palestinska rättigheter och utgör ett bestående hot mot fred och säkerhet för alla som bor i stadens och regionen.

  Generalförsamlingen är väl medveten om att alla förhandlingar om ett slutgiltigt fredsavtal i Mellanöstern förutsätter att frågan om Jerusalem löses…”

  KV:s åttonde generalförsamling, samlad till möte i Harare, Zimbabwe, den 3-14 december 1998,

  Bekräftar KV:s tidigare ställningstagande om att

  1.1 Jerusalem är en helig stad för tre monoteistiska religioner, judendom, kristendom och islam, som delar ett ansvar att gemensamt arbeta för att Jerusalem står öppet för anhängare till alla tre religionerna och blir en plats där de kan mötas och leva tillsammans.

 7. Terry
  25 mars, 2010 at 03:42

  Länka bara till etablerade och stora tidningar och nyhetsorganisationer! / Jinge

Comments are closed.