Vill inte din kusin räkna vinterfåglar?


Vi är många som har sett Försvarsmaktens annonsering där de beskyller våra kusiner för en massa saker. Eftersom den kostar miljoner så plankar jag den rakt av. Fast nu handlar det inte om något destruktivt utan faktiskt om något trevligt.

Själv tror jag att det blir femte året i rad jag är med, den pågår den 28-31 januari (från fredag). Det handlar om den årliga inventeringen vid talgbollen, eller vad du nu matar småfåglarna med. En timme av din tid bör du kunna avsätta, eller en kvart om dagen. Du kan läsa mer här och du kan rapportera via nätet. Ett antal veckor senare så får du en rapport via Sofnet i din brevlåda, en rapport som gäller hela landet.

Sofnet: ””Vinterfåglar Inpå Knuten” är Sveriges Ornitologiska Förening största enskilda evenemang. Den 28-31 januari genomförs den landsomfattande räkningen. Förra året räknades runt 19 000 fågelbord in. Vågar vi hoppas på att det rapporteras från 25000 fågelbord denna gång? I så fall är säkert 50000 människor engagerade under helgen…

…I år blir det extra intressant med tanke på att vi haft ”riktig” vinter under väldigt lång tid. Rimligtvis borde det innebära färre individer per fågelmatare. Men säker kan man inte vara. Det finns fortfarande mycket vi inte vet. Engagemanget och omtänksamheten för våra småfåglar är fortsatt enorm, det märker vi som jobbar med ”Vinterfåglar Inpå Knuten”.”

Det fina med inventeringen är att man ser arternas utveckling över åren, själv hade jag nästan inga hackspettar förra vintern, men i år flera stycken. Det är extra intressant att följa nu när det talas så mycket om klimatförändringen, och det går knappast att genomföra utan rapporter från flera av oss som brukar mata våra små flaxande vänner.

it , , , , , , , , , , ,


5 svar till “Vill inte din kusin räkna vinterfåglar?”

  1. :-) Jag hade redan bestämt mig för att rapportera, betyder det att jag är någon? Eller någon annan?

  2. vi matar bara ett par skator som bygger sitt bo utanför fönstret, de har använt samma bo i 3 år nu, de var väldigt unga första gången och en ekorre dödade deras barn. Nu har de dödat ekorren och har haft 1 kull som har lämnat boet.

  3. Jag har en massa arter här hos mig inklusive hackspett sedan jag hängde ut talgbollar. När det är som intensivast har jag 25-30 individer samtidigt. Då är det kö till fröautomaten. Såg idag att jordnötterna har nästan tagit slut ifrån att ha varit halvfull dagen innan. Antigen har småfåglarna kommit på ett smart sätt att plocka ut dem eller är det någon tvåfotad varelse av arten homo sapiens som är ute och festar på det på nätterna. Vi har också harar som skuttar runt på nätterna. Lade u

  4. Jag har en massa arter här hos mig inklusive hackspett sedan jag hängde ut talgbollar. När det är som intensivast har jag 25-30 individer samtidigt. Då är det kö till fröautomaten. Såg idag att jordnötterna har nästan tagit slut ifrån att ha varit halvfull dagen innan. Antigen har småfåglarna kommit på ett smart sätt att plocka ut dem eller är det någon tvåfotad varelse av arten homo sapiens som är ute och festar på det på nätterna. Vi har också harar som skuttar runt på nätterna. Lade ut lite vitkål och morötter åt dem, men det har dem inte rört. Vet inte riktigt vad dem gillar men kanske vill de äta ekologiskt direkt från kolonilotten, vad vet jag.