Vill inte din kusin räkna vinterfåglar?

Vi är många som har sett Försvarsmaktens annonsering där de beskyller våra kusiner för en massa saker. Eftersom den kostar miljoner så plankar jag den rakt av. Fast nu handlar det inte om något destruktivt utan faktiskt om något trevligt.

Själv tror jag att det blir femte året i rad jag är med, den pågår den 28-31 januari (från fredag). Det handlar om den årliga inventeringen vid talgbollen, eller vad du nu matar småfåglarna med. En timme av din tid bör du kunna avsätta, eller en kvart om dagen. Du kan läsa mer här och du kan rapportera via nätet. Ett antal veckor senare så får du en rapport via Sofnet i din brevlåda, en rapport som gäller hela landet.

Sofnet: ””Vinterfåglar Inpå Knuten” är Sveriges Ornitologiska Förening största enskilda evenemang. Den 28-31 januari genomförs den landsomfattande räkningen. Förra året räknades runt 19 000 fågelbord in. Vågar vi hoppas på att det rapporteras från 25000 fågelbord denna gång? I så fall är säkert 50000 människor engagerade under helgen…

…I år blir det extra intressant med tanke på att vi haft ”riktig” vinter under väldigt lång tid. Rimligtvis borde det innebära färre individer per fågelmatare. Men säker kan man inte vara. Det finns fortfarande mycket vi inte vet. Engagemanget och omtänksamheten för våra småfåglar är fortsatt enorm, det märker vi som jobbar med ”Vinterfåglar Inpå Knuten”.”

Det fina med inventeringen är att man ser arternas utveckling över åren, själv hade jag nästan inga hackspettar förra vintern, men i år flera stycken. Det är extra intressant att följa nu när det talas så mycket om klimatförändringen, och det går knappast att genomföra utan rapporter från flera av oss som brukar mata våra små flaxande vänner.

it , , , , , , , , , , ,

  5 comments for “Vill inte din kusin räkna vinterfåglar?

Comments are closed.