Vilka politiker är ansvariga om vi drabbas av terror?


I dagarna har det sprängts ett antal bomber både i Kabul och på andra ställen i Afghanistan, sprängningar som orsakats av att amerikanska soldater har eldat upp ett antal av Koranen, borde inte de amerikanska soldaterna vara informerade om att muslimer ofta ser det som en mycket aggressiv handling?

DN: ”Säpo hårdbevakar nu vad som händer i Sverige sedan somaliska al-Shabaab har underordnat sig terrornätverket al-Qaida. Ett trettiotal svenskar har varit i Somalia och fått militär träning av främst al-Shabaab.

– Vi tittar nu intensivt på vad som händer i Sverige, säger Säpos analyschef Johan Olsson.

Enligt Säkerhetspolisen har ett trettiotal unga svenskar åkt ner till Somalia för att delta i strid eller för att få militär utbildning. Många av dem har rekryterats av al-Shabaab, en rörelse som med våld kämpar för att ta över makten i Somalia och upprätta ett styre byggt på strikt tolkning av islam.”

Och nu tittar Säpo på vad som händer i Sverige på terroristfronten. Det bör man fortsätta med eftersom svenska soldater är på plats i Afghanistan och deltar i det amerikanska kriget mot Al Qaida. De politiker som har varit med i besluten om svenskt deltagande har givetvis ett ansvar om vi drabbas av en terroristattack.

Jag får en känsla av att USA vill tända eld på Mellanöstern, man kan ju fråga sig varför men många har svaret på läpparna – oljan. Men det är ett högt pris att betala, ska vi i Sverige riskera terroristattentat bara för att hjälpa USA att komma över olja och mineraler i Mellanöstern? Är det dessutom för att vi ska visa oss duktiga inför ett kommande Natomedlemskap så är det mer än tveksamt.

Jag vet att muslimer ofta reagerar hätskt om man bränner koranen, vet inte USA:s soldater det? Eller är det meningen att skapa oro så att situationen förvärras?

it Andra om: , , , , , dn12 svd12 svt1 sr1 ab


11 svar till “Vilka politiker är ansvariga om vi drabbas av terror?”

 1. Jag vet inte.

  Men om ”någon” vill vara i en ”fredsstyrka” så är det ,iaf för mig, självklart, att man utbildas och får en lite mer än grundläggande kunskap om den kulturen man skall rota i/med/mot.

  Och att man accepterar och respekterar olikheterna.

  Med andra ord ,det är en viss skillnad att leva som en kung/turist, mot att försöka leva i/med/påverka ett samhälle som i grunden inte vill(?) ha inblandning av ”kaffir’s”.

 2. Det folk tror är att det inte pågår ett krig i Afghanistan. Man matas med bilder och videor där det är ”lugna patruller” där man ibland kan träffa på nån galning som man snabbt nedgör. Sånt skapar inte soldater som eldar upp koraner. Nej de amerikaner mfl som är där vet att de kan dödas när som helst, de har få övertag, även om de har luftherravälde. Rädda soldater med låg moral, det är sådana som eldar upp koraner. Hur många år har kriget i Afghanistan pågått nu? Skulle det inte vara över inom ett år?

 3. Personligen finner jag ingen glädje med vare sig brinnande böcker eller rondellhundar, ty det saknar syfte att retas i onödan. Dock anser jag v issa muslimers reaktion (ja, det gäller knappast alla) som starkt överdriven. Reagerar man så på att en bok brinner bör man gå i terapi, omgående! I Sverige hade en sådan reaktion medfört att psykiatrin inkallats och personen utretts för någonting.

  Till sakfrågan: om terrorbilden ökar i Sverige pga Afghanistan (vilket vi inte vet) så förefaller det mindre smart att vara där, oavsett den nytta vi gör därborta. Dock måste de som begår brott här lagföras. Att ta till vapen pga sin religiösa övertygelse är inte acceptabelt. Det måste alla, inkl. fundamentalistiska muslimer förstå. Sverige alla muslimer bör ta tillfället i akt och marknadsföra en sekulariserad bild av islam och ta avstånd från fundamentalister. Tyvärr verkar så aldrig ske, varför?

  • vad betyder sekulär bild av islam? Så du tycker att alla muslimer i sverige söker sig till den fundamentala versionen av islam är det inte att dra alla över en kam?
   Jag själv är en mycket troende muslim, bokstavstroende, ändå har jag ingen sjal på mig, kan du förklara det. Sen förstår jag inte varför man blir så upprörd av att bränna Koranen, det är så man gör för att inte kasta guds ord i sopporna.

   Vill bara påminna att svenska soldater i Afghanistan tar till vapen för sin övertygelse att dem är på dem ”goda” sida. Men det är ju allmänt känt vilken inställning den västerländska demokratier har på världen genom överexploatering över natur resurser, utnyttjandet av arbetskraft med livsfarliga arbetsvillkor och för att inte prata om deras fundamentala inställning att döda för lite olja och kunna marknadsföra krig.

 4. ””Vilka politiker är ansvariga om vi drabbas av terror?””

  Det är dessa Svenska Politiker, som är knähundar till USA som bär Ansvaret att Svenska Trupper ö.h.t befinner sig i och har släppts in i dessa Länder.
  Vem skulle det annars vara som skulle kunna orsaka terrorhandlingar inom i det Svenska territoriet?

 5. Vi kan utgå ifrån att det finns folk med liknande hämdbegär i SD idag, frågan är bara om någon kan vara lika målmedveten?

  • Kanske någon á la den kristne terroristen i Norge?

   Om någon person eller grupp, oavsett ursprung, begår terrorbrott i Sverige är det personens/gruppens ansvar. Ingen annans.

   Att Sverige gått i krig i Afghanistan är den svenska regeringens och riksdagens ansvar. Om afghanska motståndsmän skulle lessna på att föra kriget på hemmaplan och i stället försöker flytta strider till Sverige så faller ansvaret för Sveriges del på de politiker som fattat beslut om att Sverige skulle delta i kriget i Afghanistan. Sådana attacker vore inte terrorattacker, utan reguljära krigshandlingar. Man har rätt att gå till motattack i självförsvar. Eller ska vi kalla de svenska trupperna i Afghanistan för terrorister?

   I övrigt håller jag med Sara G. :”Vad har vi i Afghanistan att göra?”

 6. Ja, säg det, alla förutom vänsterpartister och kommunister måhända. De har alla haft sina egna skäl för att skicka militär till A. Allt från att rädda kvinnorna från Islam till romantiska krigsdrömmar a la Hollywood. Dagens vuxna människa är inte längre vuxen, den befinner sig i ett stabilt pubertetstillstånd som förmodligen varar livet ut. Dagliga doser av underhållningsvåld och politiker som mörkar sina verkliga avsikter garanterar detta. Ett sorgligt faktum som kommer att bli vår död en vacker dag. Allt medan vapenindustrin rockar loss med finansmarknaden och svenska soldater dödar levande människor i strid långt bort från våra gränser.

 7. Bränning av Koranen fungerar som motivation att intensivera attackerna mot amerikanerna och skapa nya självmordsbombare

  De muslimska fundamentalisterna säger att bränningen av Koranen är en del av det amerikanska kriget mot muslimer och att sätta eld på den heliga boken är bara det senaste delen av den amerikanska politiken som bränner de muslimska kropparna med sin B 52 och drönare

  Amerikanerna påstår att bränningen av Koranen var pga att fångarna i Afghanistan har skrivit meddelande till varandra inuti självasidor i Koranen och vill ta sin barnsliga hämnd på religionen

  Jag har bara en åsikt . låt både muslimer och kristna bränna varandras heliga böcker så vi kan få mindre religiösa och fredligare värld

  • Jag har bara en åsikt. låt både muslimer och kristna bränna varandras heliga böcker så vi kan få mindre religiösa och fredligare värld

   Mindre religiösa tokerier, absolut. Men så länge folk faktiskt tror på gud så tycker inte jag att man ska skända sådant som andra tycker är heligt. Titta bara på dåren Rick Santorum som i värsta fall blir president i USA. Han är katolik och säger nej till aborter, han säger oxo nej till preventivmedel, och säkerligen nej till Islam. Så dårarna finns på bägge sidor, men vi talar sällan om det tokkristna USA tyvärr, det borde vi göra.