Vilhelm Moberg, en klar sommarfavorit


För några dagar sedan skrev jag i en postning att jag återvänt till Vilhelm Mobergs utvandrarserie.

Förra gången jag läste Utvandrarserien var säkert när jag var i 20-årsåldern. Med andra ord så var det länge sedan.

Under åren efter det har jag läst resten av Mobergs böcker och nu alltså återvänt till hans mest kända verk.

Jag tror att alla har en relation till hans berättelser om Karl-Oskar och Kristina även om säkert en del inte läst böckerna utan bara sett filmerna.

Och sedan Andersson/Ulvaeus gjort en musical av dem så kanske det finns sådana som bara sett den.

Vissa, främst högersympatisörer, hävdar ibland att Vilhelm Moberg inte tillhör de stora författarna.

Surt sa räven om rönnbären..

Vilhelm Moberg är en av landets absolut bästa författare och han håller världsklass.

Att han inte hurrade för härskarklassen gör inte hans författande mindre utan förminskar i stället bara kans kritiker.

Mats Gellerfelt lär ha skrivit:

”Hans utvandrarsvit torde vara ett av seklets mest överskattade romanverk, ett slags Tolstojambition i Epa-version.” Vilket givetvis säger betydligt mer om Gellerfelt än om Moberg.

Nu har ju sommarvädret kommit vilket betyder gott om skäl till att vistas inomhus. Så raska dig på till biblioteket om du inte har böckerna i hyllan redan!

Eller sök Mobergs böcker på AdLibris!


12 svar till “Vilhelm Moberg, en klar sommarfavorit”

 1. Jag kan bara hålla med. Moberg är en lysande författare och inte minst berättare. Läs ”Din stund på jorden”, och börja sedan tänk!

  ”Vissa, främst högersympatisörer, hävdar ibland att Vilhelm Moberg inte tillhör de stora författarna.”

  Jag kan tänka mig det. Med tanke på att Moberg tog den lilla människans parti så anses han säkert som farlig för de koservativa krafterna. Det brukar bli så.

  Du kommer säkert ihåg när han avslöjade kungens homosexaffär och den för hovet pinsamma rättsskandal som följde av den. Det är klart att han i det läget inte blev populär bland högerfolk.

  Jag blir dock förbannad på att han inte hann skriva fördigt sina böcker om den svenska historien. Nu blev det bara två böcker om historien från ett perspektiv vi aldrig får läsa historia. Fan också!

 2. Jo. När han skrev om kungen var han väl journalist på Arbetaren va?

 3. Nja, det tror jag inte. Han började sin bana som journalist i Småland men han skrev i många tidningar senare men då var det som fri skribent.

 4. Läser just Nybyggarna. Hela sviten är helt suverän. Jag kan alltså även från höger rekommendera den. (Hoppas jag inte förstört läsningen för någon…)När jag är klar tänker jag omedelbart hyra Troells filmer, som jag har ett vagt minne från. Monica Z som Ulrika…världsklass.

 5. Mig vetterligen var väl Moberg relativt liberal i sina tankar:
  ”Rid i natt” var mer eller mindre ett manifest mot totalitarism.
  Moberg själv var relativt engagerad förkämpe mot myndigheter, politiker och för individuell frihet.. Inte direkt vänsterfrågor heller.
  Men å andra sidan är höger-vänster skalan relativt begränsad, yttersta högern (i bemeningen konservativa) och yttersta vänstern ä r egentligen bara två sidor av samma mynt: folk som anser sig äga den ”moraliska sanningen” och mer än gärna pådyvlar den på andra.

 6. Tittar man på Fredags hemsida kan man lätt få för sig att det är en ung flicka med japanskt påbrå. Men så är det nog inte..

  :)

 7. Wille!

  Vad jag minns av ”Rid i natt” så höll sig väl Ragnar Svedje undan från en rik och mäktig man från överheten. Betänk att denna historia utspelas för många hundra år sedan då de rika var staten, det var inte som idag då de som bestämmer i politiken inte nödvändigtvis måste vara rika. Jag vet att några inom borgarna försöker få det till att Moberg snarare var liberal än socialist, däribland Johan Norberg, detta stämmer dock inte och det vet den som läst fler böcker av Moberg är Utvandrar-serien och ”Rid i natt”.

 8. Tobias! Frågan är om du verkligen når fram med det budskapet.. Vi som läst Moberg behöver knappast tvivla en sekund om var han stod politiskt. Eller hur..?

 9. Nej, det är riktigt, man tvivlar inte en sekund på var Moberg stod politiskt… Tråkigt bara att motbjudande nyliberaler som Johan Norberg försöker kidnappa Moberg och göra honom till något sämre än han var!