Victorias bröllop – Publikfiasko?


Jag har varit i centrum ett par gånger under veckan och slås av det faktum att det nästan är helt folktomt överallt där det förväntades vara extremt mycket människor, framförallt en massa tillresta turister. När jag igår var och tog ett par bilder på Ostindienfararen, Götheborg, så talade jag med några amerikanska turister som frågade efter vägen till Vasamuseet. De hade inte hört talas om något prinsessbröllop men väl sett ett antal tomma uteserveringar. På fartyget var personalen i majoritet och turisterna en minoritet.

Bröllop
Jag tror mig aldrig ha sett så lite folk en sommardag på Skeppsbron som denna sommar, Jag undrar om allt beror på bröllopet?

Att hotellen nu realiserar ut hotellrum och bussbolagen ställer in sina resor till bröllopet förvånar mig egentligen inte. Alla som deltagit i detta arrangemang har utgått ifrån ett antagande om att kungahuset är populärt och att kronprinsessan Victoria har en så stark folklig förankring att man kommer att gå man ur huse för att bese korteger och liknande publika framträdanden.

Man har till och med lyckats dra med sig Stockholm Stad i denna förmodan så att skattebetalarna nu har tvingats lägga ut många miljoner på arrangemang som inte kommer att dra till sig någon publik, i vart fall inte i den omfattningen som hade krävts för att försvara de enorma kostnaderna för äventyret.

Dessutom har media gjort en felaktig kalkyl, man hade trott att alla reportage runt omkring bröllopet skulle dra massor av läsare, både TV4 och Sveriges Television har satsat maximalt på att producera program som knappast fått ens tiondelen av den publik som hade förväntats.

Istället så har all hysteri verkat på motsatta sättet, frågan om vårt kungahus har aktualiserats och de som hörs och syns idag är de som kritiserar evenemanget. En bidragande orsak är givetvis att Victoria väljer att gifta sig med en helt vanlig grabb från Gävle, det hade givetvis roat fler om hon hade gift sig med någon av de engelska prinsarna, nu blev det istället så tydligt för alla att kungahusets blod är lika rött som alla andras. Det är givetvis bra, men intresset för hennes bröllop sjönk som en grå-
sten.

Visst, det spelar också in att lillasyster Madeleine numera är en försmådd kvinna. Hennes fästman intresserade sig mer för vad andra kvinnor har under kjolarna, och allt blev plötsligen så banalt och befriat från den air av ”fint folk” som annars helt oberättigat har funnits runt kungafamiljen.

Som om det behövdes ytterligare lök på laxen så är väderprognoserna alltmer likartade, fredagsdygnet kommer att regna bort och det kommer regn även på lördag, oklart hur mycket än så länge. SMHI spår en lufttemperatur som högst på 12° och molnigt, men bara 0,4 mm regn. Eftersom många av ”bröllopstågen” redan är inställda så kan man redan nu ana tidernas största publikfiasko. Igår var det en affärsidkare i TV som hade hyrt en plats för ett litet tält för 40 000 kronor, hon funderade på att ta ner tältet och resa hem.

i , , , , , , , , , ab12b34 ex12 dn1 svd1 t


14 svar till “Victorias bröllop – Publikfiasko?”

 1. Jag kommer att gifta mig, kyrkligt, och har därför fullt upp den aktuella dagen – en legitim orsak till mitt något svala intresse. Men du sätter fingret på en öm punkt: media går i otakt med folket. Media har totalt tappat markkontakten med opinionen och det är skrattretande hur de har missbedömt intresset. Hoppas detta debatteras lääänge och ingående. Min analys är att det är medias eget fel. Ty det tjats och tjatas om och om igen. Detta så kallade Prinsessbröllopet kommer att gå till historien som det sista kungabröllopet i Sveriges, ty media skrev ihjäl jippot redan innan de ens hade börjat.

 2. Detta prinsessbröllopp är ju egentligen av en lokal karaktär.

  Den kungliga huvudstaden stockholm är ju kunglig just därför att kungen enbart sitter där. Det är inte Sverige som är ett kungarike, utan det är mer en sorts lokal kungastad istället. Kungen är för stockholm, vad peps persson är för skåne. På västkusten så är det knappt någon som håller reda på vilket datum som viktoria gifter sig på, och man pratar mer över vad man ska göra på midsommar nästa vecka än vad som ska hände nu till helgen.

  FÖr övrigt så skulle ju visst brölloppet gå på 100 miljoner… Det är konstigt att staten inte vill satsa pengar på idrottsevenemang i Sverige, men 100 mille på en tidigarelagd vattenfestival går visst bra.,

 3. Frågan är om inte de europeiska kungahusen också har en viss roll i den fallande statusen för det svenska kungahuset, det är ju hel skandaler och suspekta kopplingar kring dem och den skiten stänker förmodligen på det svenska också.
  I våra närmaste grannländer har ju ättelägg och vad de gör blivit allt mer ifrågasatt, folk blir alltmer skeptiska till dem och deras förmåner.
  Även medlemmar i de europeiska avvecklade kunga- och fursten-dömen får uppleva att deras tidigare och nuvarande agerande granskas, även vilka kontakter och relationer de har synas och värderas.

  • Kunde inte sagt det bättre själv
   Samtidigt som jag önskar brudparet, och alla andra som väljer att leva ensamma eller tillsammans allt gott

 4. Hurra! Det blir regn. Vad mer passande än en melodi ur filmen ”Swing it, magistern.”
  En klassisk Svensk film den 19 juni är nog bättre underhållning än det ”urvattnade” bröllopsjippot.

  ”Regntunga skyar vartän jag ser;
  nån sol finns ej mer utan dig.
  Regnvåta furor tyst blicka ned;
  så grått allt sig ter utan dig.

  Den fågel som nyss sjöng
  är plötsligt tyst och stum,
  och visan som jag skrev
  blir meningslös och dum.”

  Regntunga skyar kompositör: Thore Ehrling och Eskil Eckert-Lundin, text: Hasse Ekman, sång Alice Babs och Adolf Jahr

 5. Pressen har fått kollektivt hjänsläpp, med benäget bistånd av hovet och stockholmspolitikerna har man haussat den här händelsen så enormt att hela får ett löjets skimmer över sig. Läste Metro i dag, där försökte man hävda att bröllopet är omskrivet i alla medier över hela världen. Jag har då aldrig sett nåt om det någonstans utom i svenska medier. Dessutom har man mage att häva att det skulle vara den största kungahändelsen sen Charles och Dianas bröllop. Men hallå??? Massor av prinsar och prinsessor i t.ex Norge och Danmark har gift sig sen dess med pompa och ståt men minimal uppmärksamhet från svenska tidningar. Det känns som om medierna blir mer och mer lika damtidningarna, och varifrån ska man egentligen hämta sin nyhetsinformation i framtiden? Det hjälper inte ens att köpa de stora drakarna, DN hade ett helt uppslag med Storkyrkan i genomskärning och små rutor som berättade vem som skulle sitta var. Hoppas Vickan och Danne reser på en riktigt lång bröllopsresa sen så man slipper se dem på ett tag, men jag gissar att tidningarna väntar utanför hotellporten för att fotografera Vickans mage, vad tror ni?

  • Absolut. Närbilder på magen varje dag från i höst. Det har sedan länge blivit rent löjeväckande..

 6. Festligt fiasko !
  Tog en sväng på stan ikväll, det ekade ödsligt mellan de asfula plasttälten. Det var gott om två saker: 1) Enorma TV-skärmar som visade sponsor-reklam 2) Sysslolösa snutar i groteska mängder (har snut-budgeten tagits med i bröllopskostnaden ?).

 7. Har ni besökt Skeppsbron och områdena runt slottet? Stora (och då menar jag verkligen stora mastodon portaler till TV-apparater) som skriker ut TV-morgonsofforns bröllopstjat dagarna i enda. Det är inte riktigt klokt. Inte undra på att folk blir trötta enda in i själen av tramset.