Victoria gravid -> Kungafjäsk i Kubik!


Har verkligen prinsessan fått lov av mamma att hålla på med sådana saker, sådant som riskerar att medföra att man får en ”bulle i ugnen” som jag har hört att de yngre generationerna kallar det.

Men det är bara att inse, nu startar 2000-talets största mediecirkus och det är inte ett skvatt man kan göra åt saken. Visst, det är alltid något speciellt när man väntar barn, extra speciellt blir det därför att barnet kommer att bli tronföljare i konungariket Sverige, men förhoppningsvis kommer vi införa republik långt innan det är dags.

För oss republikaner är det ett politiskt bakslag, dock ej för Victoria och Daniel, för dem är det bara roligt och det ska det vara. Jag gissar på goda grunder att jag kommer både spotta och fräsa över den mediehysteri som har startat i och med denna nyhet, det kommer inte finnas någon som helst hejd på kungafjäsk och rubriker, och mars nästa år ska bebisen födas skriver Aftonbladet på sin webblöpsedel, tro inte att det stoppar där. Den kungliga knodden kommer att vara föremål för en oändlig publicitet, själv kommer jag ihåg hur det var med kronprinsen eftersom kungen och jag är jämngamla.

Nåja det var ju väntat, Republikanska klubben kan knappast förelägga ett nygift par att leva i celibat trots att vi säkerligen är många som hade önskat oss just det. Men det värsta av allt, vet ni vad det är? Jo, jag undrar om jag inte tycker att det är lite lattjo också. Det är förstås hemskt, men jag kan inte förmå mig att sitta med rynkad panna och ropa på republik just nu. Jag kanske behöver lite terapi…

it Andra om: , , , , , , ab1234 ex12 dn123 svd123 sr svt1 gp


37 svar till “Victoria gravid -> Kungafjäsk i Kubik!”

 1. Antar att barnet ska döpas i Svenska kyrkan och att all världens pråligt uppklädda kungahus återigen ska bjudas på fest i Stockholm, precis som förra året. Då sköts gladeligen extramiljoner till. Jag gnuggar lätt på min kristallkula och ser en utgiftstillskottsreprisering från statskassan torna upp sig nästa år. Kommentar på det från någon utförsäkrad från sjukförsäkringen, kanske? Monarkins apanage, fromage och decolletage är i allra högsta grad p o l i t i k ! Precis som den utförsäkrades magknip, ångest och existensminimum är det…!

  • De får inte välja, om jag inte är helt ute och cyklar så måste de följa kristendomen vare sig de vill eller inte så att det blir kyrkligt dop med direktsändning i tv och kommentatorer som kommenterar hela spektaklet kan du vara säker på.

 2. Nej, men vi mer dogmatiska republikaner tycker tvärtom att nu är rätt tillfälle att ropa extra mycket. Plötsligt uppkommer ett pedagogiskt oslagbart exempel på hur fel monarki faktiskt är. Nu tvingas alla nämligen inse att flickan eller pojken som växer där inne i Victorias mage redan fått HELA sitt liv beslutat åt sig på förhand.

  Sådant kan bli lite svårt att förklara för andra barn, som växer upp i ett samhälle där alla numera förväntas själva välja och forma sin framtid.

  • Det märkliga är att ett statsskick där statsöverhuvudet avlas fram, inom en familj, tillsatt av högre makter, inte är utdött för länge sedan i en modern demokrati.
   Vidskepelse är nog inte vad vi behöver. Stackars barn! Morfar ville visst i sin barndom bli arbetare och köra grävmaskin…

   • Nej, det märkliga är att republikaner försöker inrätta en president som skall ta makt från folket, mer makt än vad kungahuset haft de senaste 35 åren. Svenska folket vill inte ha fler tanter och gubbar som bestämmer över oss, således behöver vi inte någon President och än mindre en republik. Makten till folket! Republikanerna är på helt fel spår.

    • En framröstad president är väl per definition mer makt åt folket? Dessutom verkar du inte ha förstått sambandet mellan en president och en statsminister i en republik; se på det tyska statsskicket som exempel.

    • Vad fan yrar du om Tobias. Jag som republikan vill ha en president som formellt inte har någon makt. I princip skulle en folkvald ”kung” gå bra också.

 3. ”Men det värsta av allt, vet ni vad det är? Jo, jag undrar om jag inte tycker att det är lite lattjo också. Det är förstås hemskt, men jag kan inte förmå mig att sitta med rynkad panna …”
  Gulligt, inte behöver Du terapi för att Du visar empati …

  • Nu blir jag lite fundersam. Kanske jag missuppfattat din kommentar? Menar du att de som inte tycker att detta är gulligt saknar empati? Måste man tycka att det är gulligt att kungligheter ynglar av sig? Personligen vet jag inte om jag tycker att varesig den ena eller den andra reaktionen i det här sammanhanget skulle ha speciellt mycket med empati att göra. Är Reinfeldts gratulationer till Victoria och Daniel idag är ett bevis på att han är en empatisk person? Det betvivlar jag.

 4. Roligt för dem, såklart, men visst kan man redan nu spy på cirkusen runt omkring. Snacka om extraförsäljning av Hänt i veckan och allt vad de heter. Och Aftonbladet, som jag har trott vara för republik.

  • Man behöver väl inte gå på cirkusen! Varför i jösse namn ska man köpa kvällstidningar överhuvudtaget? Låter man bli det spar man också 30 x 12 kronor = 360 kr./månad, vilket man får minst 5 pocketböcker för.

   • Någon cirkus går jag inte på. Och kvällstidningar köper jag inte, men det är svårt att undkomma löpsedlarna när jag handlar mat.
    Dessutom bor jag i samma kommun som kungaparet, så det lär bli mycket extrafjäsande bland kommungubbarna framöver.

  • De som vill spy kan väl göra det så kan vi andra se fram mot att Victoria ska bli mamma, jättelattjo tycker jag.

   Det kan väl hända att det blir extraförsäljning av veckotidningar, men ”Se & Hör” har skrivit om en eventuell graviditet länge redan, så de skriver ändå. Det var åtskilliga månader sedan den stora rubriken var ”Jag ska blir morfar” – kungen alltså.

 5. Jaha, Prins Daniel af Ockelbo har fullföljt sin plikt, nu återstår att vinka och le livet ut. För oss andra blir det till att följa spektaklet i media det närmaste året. Roligt för dem att Victoria lyckats bli gravid, men kan ändå inte låta bli att tycka att det är lite märkligt att media slår på stort redan innan barnet ens är fött? Att få barn är fantastiskt och den dagen kronprinsen föds kommer jag självklart att gratulera de nyblivna föräldrarna och visst finns det de som inte lyckas få barn hur gärna de än vill, men varför ska det fjäskas så förbannat i media för att de har lyckats ha samlag?

  • Det handlar om att sälja tidningar. Man vet att många är intresserade och det betyder mycket när det gäller lösnummerförsäljning. Jag skulle tro att kvällspressen trycket 30-50% extra tidningar i morgon.

   • Visst är det så men jag ser inte precis vad media kan tillföra mer än rena spekulationer :)

 6. Trevlig nyhet!
  Och dessutom trevligt från bloggaren Jinge att ta saken från den glada sidan.
  Visst kan ni ha principiellt rätt, att ärvda ämbeten inte är helt tidskorrekta.
  Men den guldkant på tillvaron som ett kungahus kan innebära skall inte undervärderas.

  Ett sällsynt trevligt par kommer att ge oss en massa gulliga reportage. Handelsutbytet med främst Tyskland är inte att förakta. Heder åt Jinge som en trevlig republikan.

  • ”Men den guldkant på tillvaron som ett kungahus kan innebära skall inte undervärderas.”

   Själv föredrar jag en egen guldkant för mig och mina delvis fattiga vänner-
   Något sådant ska inte heller undervärderas i ”arbetslinjens” kalla bakvatten.
   Medlemmarna av kungahuset har egna stora förmögenheter så de klarar sig nog
   utan makt.

   Fram för republik, så att vi kan betrakta oss som demokrater, vi svenskar.
   Och inte drar framför oss en anakronism från ett tidigare feodalt system

   • ”från ett tidigare feodalt system” var ordet. Det är därför vi inte behöver vara rädda för kungadöme längre! Och således är republik ointressant. Om man inte bara för principens skull absolut vill ha det. Men bättre för individen blir det ju inte.

     • Ja, ”urlöjlig” är ju ett härligt argument också! Tala gärna om för mig på vilket sätt du får det bättre med republik. Jag är inte ironisk, utan skulle vilja veta vad – förutom principen – som blir bättre.

 7. Vi seriösa rojalister vill inte ha något fjäsk. Vi ser givetvis inte
  kungliga i egenskap av privatpersoner som bättre eller mer värda eller intressanta
  än någon annan men däremot så menar jag att monarkin som sådan är en viktig del
  i vårt nationella kulturarv. Ur den aspekten gläds jag och jag säger grattis till
  kronprinsessparet. Jag anser också att kungen inte skall vara politisk beslutsfattare utan jag är för demokrati. I praktiken kan naturligtvis inte heller en monark sitta kvar om han/hon inte har något stöd.Vad gäller budgeteringen av statschefsfunktionen behöver den inte vara större i monarki än i republik och det team som kungen ingår i menar jag gör bra saker för Sverige.

 8. Visst är det roligt att de väntar barn precis som alla förälskade par önskar sig och det är inte detta jag vänder mig mot. Antar att de gick ut så tidigt med att de väntar barn bara för att få den publicitet de vill ha kring detta längre än brukligt. Man brukar vänta tills efter 3:e månaden då det kritiska läget är lite mindre kritiskt. Men eftersom de älskar denna uppmärksamhet så gör man just detta..går ut så tidigt. Fy och usch. Vi behöver inte detta här i vårt land.

   • Var det flera stenar? Jag har alltid trott att det var en: Mora sten i singularis. Rätta mig om jag har fel. Men av borde den dammas :)

    • Jag har hört båda uttrycken, använde själv sten tidigare, men läste sedan stenar.

     Nåt för dig att forska i? :-)

     • Ser stenbumlingarna nästan framför mig i fantasin, ett slags praktfullt ANTI-MONARKINS STONEHENGE som rimligen borde putsas till högglans & först köras runt i riket till allmän beskådan & därefter monteras mitt på sergels torg i väntan på det politiska modet & förnuftet. Republikanska druider får sedan gärna hålla i själva ceremonin, det vore onekligen en ”demokrati-fest” värd namnet (svt svamlar ibland om en demokrati-fest när man väljer administratörer till riksdagen).

  • Jepp, det har han. Inte till Bernadotte, men Westling är liksom utplånat. Han är ”Mannen utan efternamn”, vilket ju kan vara rätt tufft.

   Men små barn måste förstås få ett ordentligt efternamn, så en ny Bernadotte är precis vad som är på gång.

 9. Min mormors mormor (eller något sånt) särade på benen för den dåvarande kungen. Undrar om jag skulle kunna göra anspråk på tronen? Jag ser framför mig kungaslottet öppet för allmänheten med möjlighet till utbildningar, studiecirklar och fritidsgård för ungdomar som hamnat snett samt härbärge för hemlösa. Åh, tänk att se ”Fisen” – som brukar dra runt i tunnelbanan och kan stinka ner en hel station på några minuter – ligga och gotta sig i den kungliga sängen. Hade jag sett det skulle jag kunnat dö lycklig sen.

  Jag tänkte först att kungen kunde få jobb som fritidsledare men han saknar förstås både kompetens och hjärnkapacitet att skaffa den. Jag tror faktiskt det vore billigare att låta dem gå i pension. De kan få socialbidrag som alla andra som vägrar göra rätt för sig.

  Om jag inte ser på skiten med humor så blir jag förbannad och det förstör min lördag.

  • Anders, du har mer kungligt blod i dig än prins Daniel.
   Fick Haijby en lämplig dusör, så kan du väl göra en förfrågan om du inte kan erhålla
   ett mindre apanage från hovstaten.
   Numera kan man ju genom DNA-test se släktskap, så kungarnas frillors avkommor bör
   via test bli erkända som hovleverantörer…