Vi skiter i mänskliga rättigheter, säger CameronÄven om David Cameron är en konservativ politiker, samma som våra moderater, så känns det märkligt att Storbritannien avskaffar de mänskliga rättigheterna vid behov. Nu ska man skjuta kulor av betong och man överlåter åt polismyndigheten att använda det våld som de anser nödvändigt.

Ekot: ”– Det står klart att vi har ett stort problem med gäng i vårt land. Under lång tid har det varit brist på respekt från de här grupperna i samhället, sa premiärminister David Cameron. Förutom batongkulor så kommer polisen att få fria tyglar att använda vattenkanoner och alla andra resurser dom behöver för att stoppa ”det förkastliga våldet” som Cameron uttryckte på presskonferensen från Downing Street. – Vi behöver slå tillbaka och det är på gång, han. Bilder på plundrare kommer att publiceras och inga mänskliga rättigheter ska stå i vägen.”

Det normala när det är exceptionella förhållanden är att man stiftar en undantagslag, en lag som sätter de normala lagarna ur spel tillfälligt, men det tycks inte vara aktuellt för David Cameron. Att man dessutom öppet deklarerar att man struntar i individernas mänskliga rättigheter är extra-
ordinärt. Det är lätt att få en inre bild av hur vår egen regering skulle agera i en linkande situation.

I Syrien skjuter man ihjäl demonstranter, i Libyen skickade man jaktflyg mot dem och jag behöver knappast nämna andra länder i Mellanöstern som gärna låter sin urin över FN:s Mänskliga Rättigheter, men England? Nej, det stämmer inte med min bild av utomordentligt trevliga engelsmän.

Visst ska polisen kunna använda våld mot våldsmän, men att ge polismyndigheten Carte Blanche redan innan de vidtagit några åtgärder, utan några som helst restriktioner, det låter magstarkt. När det gäller London så har staden det allra största övervakningssystemet som finns när det gäller TV-övervakning av medborgarna. Dessutom har man ett system som känner igen ansiktet på vissa, något som i praktiken betyder att man redan tillämpar Orwells mardrömmar i verkligheten.

Man skulle kunna besluta om utegångsförbud, men det är väl inte tillräckligt våldsamt antar jag.

it Andra om: , , , , , sr1 svt1 ab1 ex dn1 svd1


31 svar till “Vi skiter i mänskliga rättigheter, säger Cameron”

 1. ”andra länder i Mellanöstern som gärna låter sin urin över FN:s Mänskliga Rättigheter”

  Du borde bli kolumnist i någon tidning Jinge! När du vill så kan du säga allt, du överlåter åt läsarna att dra slutsatser, det är skickligt… :-) :-)

  • Förvisso, men än har inga städer brunnit ner. Du är väldigt oförsiktig med språket, vore du lika slarvig när du går över gatan så skulle du aldrig kunnat skriva det där.

   Det är illa nog att ett par hus brunnit ner, men innan man ska överge de mänskliga rättigheterna så kan man instifta utegångsförbud och/eller införa undantagstillstånd.

   Trappan till att sopa bort mänskliga rättigheter skiter diverse diktatorer i i MÖ, plus ”MÖ:s enda demokrati”. Jag har högre förväntningar är så på England.

   • Ursäkta mitt ordval ditt eget tal om att jag skulle inte skulle kunna skriva om jag var lika oförsiktig på gatan var väl ingen super kommentar.Sen är det ju en vanlig polis metod att stävja upplopp med utegångsförbud.Sen är ju 111 poliser skadade och då attackerar man ju fundamentet för tryggheten i ett land.Tillåter man dylikt har de snart förlorat hela landet

    • Utegångsförbud kan man införa, men det har man inte gjort. Nu har nazisterna gått ut på gatorna, de som dog igår var från MÖ.

     Att strunta i MR är aldrig en bra eller godkänd sak.

     • Absolut inte tycker bara att lite tuffare tag hade varit på sin
      plats de respekterar ju inte själva mr så varför ska de åtnjuta dem.Men du har helt rätt i att man får passa sig noga så man inte går över gränsen

     • …inte bara de som dog: de flesta av de affärer som plundrats och förstörts är invandrarägda. Står det inte nånstans i FN:s mänskliga rättigheter nånting om rätt till fredad egendom? När ska polisen stävja dessa person- och egendomsbrott? Cameron kanske inte vill.

      • Det ska förstås tilläggas att det är en mycket ’blandad’ grupp ligister som nu plundrar och förstör London. Även om vissa rasister kommer sprida myter om att det är ’muslimska gäng’ som står för våldet så är det helt enkelt inte sant.

       Att nazister (EDL) och andra bildar medborgargarden och ger sig ut på jakt efter politiska motståndare eller helt enkelt personer som råkar ha fel hudfärg/etnicitet eller befinner sig på fel plats är det stora problemet i det här fallet.

       Londonpolisen borde fokusera på att bura in nazigardena först så att det sedan kan fokusera på att bringa ordning och lugn på Londons gator.

       • EDL är ju sådär ”anti-nazistiska” utan bör snarare kallas anti-muslimska eller liknande. De har ju bland annat ställt upp och demonstrerat För Israel, vilket inte många nassar gör.

        Det är inga etniska gäng utan blandat av alla möjliga folkslag från underklassen, däremot är väl just de asiatiska butiksägarna extra utsatta vad jag förstår.

        Avslutningsvis vill jag påpeka att det inte är första -antagligen inte sista- gången cameron plockar populistiska poäng i svångremmens England, han har liksom merkel förklarat mångkulturen som ett misslyckat projekt, och rör sig gärna i kanterna kring Lag, Rätt & Moral, åtminstone för fattigkvarteren.

        • I slutet av 80 talet och början av 90 talet splittrades många nazist grupper, de gamla gardet är anti judiska och anti israel, men de ny nazisterna ser islam och muslimer som ätt större hot och ser Israel som en viktig allierad. Men de är fortfarande väldigt antisemitiska även om de marcherar som stöd för Israel För de hatar de judiska bankerna och skyller korporativa media på judarna.

         Och vi ska vara glada att nazisterna är splittrade internt.

 2. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

  1. En fungerande mejladress krävs.
  1b Alias ska bestå av ord, inte bara ett tecken.
  2. Osakliga personangrepp eller provocerande texter stryks.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
  4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
  5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
  6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
  7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
  8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
  9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så mejla mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

  Använder man falsk mejladress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd e-postadress etc på nätet.

  / Jinge

 3. Man kan ju demonstrera. Men de har gått för lång för att attackera en försvarslös person. Vi har väl sett att en kille blev rånad av ett gäng. Fy på dem som ger sig på andra oskyldiga medmänniskorna. De är inga riktiga demonstranter.
  Dessutom vad är det för meddelande demonstranterna vill sända ut? Vad är de demonstranterna ute efter? En MP3 spelare, eller ett par skor?

  • Det är ingen demonstration längre, om det ens varit det från början, det är ett smågangsterupplopp där målet är att förstöra och stjäla allt som inte är fastspikat.

 4. Utan att ha några större insikter i Londons situation kan kanske mitt besök i Irland i Juni ge vissa indikationer om varför. (To let,Closed,Bargain etc).

  Lite mer från ovan har så ju Imperiet en imponerande ”trackrecord” av en totalt okänslig maktutövning både utomlands/etc och i tex Irland.

  Kultur kallas det visst?

 5. Från Iranskt håll kommer nu uppmaningar att David Cameron måste sluta använda våldsamma metoder mot de som protesterar. Iran säger sig också vara beredd att skicka en delegation av människorättsobservatörer till London för att göra en bedömning av läget efter att brittiska säkerhetsstyrkor nu får fria händer att ta i med hårdare tag för att kväsa oron i landet.

  http://e

  http://en

  :)

  • Efter har sett hur de protesterna plundrade butikerna och slog ner och rånat en kille har all min sympati för dem försvunnit. De äcklade mig.

  • Tror du verkligen att alla som demonstrerar i Iran är kriminellt drägg precis som i England, det tror inte jag, du borde skämmas som har så låga tankar om det Iranska folket.

  • Kanske Iran sen kan skicka några ”fredsbevarande styrkor” för att avsätta tyrannerna som styr i England och för att återupprätta demokratin, a la USA/Nato. :)

 6. Det är inget annat än renodlad fascism som nu tränger in över Europa,
  när demokratiska lagar sätts ur spel.
  Man kan höra stöveltrampet allt tydligare dag för dag.
  Jag tycker att det är mycket, mycket skrämmande.

 7. Mänskliga rättigheter är något man förtjänar och inget som man alltid har…
  Dom här upploppspersonerna i England respekterar inte andra och förtjänar inte själva att respekteras…

 8. Nu har vi sätt hur man totalt skiter i MR, demokrati och ”västvärldens principer” så fort saker o ting inte blir som man vill i dessa demokratiska högborg UK o USA!
  Det är som om jag tycker synd om fattiga så länge jag är mätt men vid minsta hungerkänsla är jag beredd att stjäla från en fattig!
  Är det den här ideologin de försöker bomba över Irak så är det inget som har ändrats sen saddam tiden. Så länge man var med saddam hade man det bra.
  Fotbollen tog bort huliganerna från arenorna men dessa hobbyligister försvann inte i luften. (bara en annan vinkling)
  Det har skrivits spaltmeter om problemen i dessa områden med fattigdom, arbetslöshet men inte mins övervåld från ”fundamentet för tryggheten i ett land” (som ngn så fint uttryckte det) istället kryllar det av troll överallt för att göra det till en ”kultur” problem.
  för övrigt tycker jag att Cameron borde publicera bilder på hans ”oljearbetare” i Basra och skicka sina vattenkanoner till Irakierna som fortfarande lider av vattenbrist i 50graders värme. Av all pengar man har pumpat ut kan man än så länge inte bidra med en vattenkanon per by/stad

 9. Man kan säga en hel del negativt om de övertramp deras övervakningssamhälle utgör mot folks privatliv och integritet.
  Det här är dock ett praktexempel på hur ett sådant övertramp borde vara. Riktat mot uppenbart kriminella människor.

  Men håller fullständigt med om att det borde vara ett undantagstillstånd inte standard rutiner.

  • Vad är det som gör alla som fastnar på övervakningskameror osv kriminella? medelinkomst, hudfärg eller bara att det befinner sig på fel plats?

 10. ”…Jag bodde i London under två år på 90-talet som Aftonbladets korrespondent och gjorde många resor i landet. Jag har varit tillbaka många gånger och ofta slagits av att jag aldrig sett så stora klasskillnader och så många nedslitna och deprimerande miljöer i något annat land i Europa…” Wolfgan Hansson i dagens AB

  Jag tar inte ställning för huliganer och brottslingar, men upplopp sker aldrig i ett solidariskt och jämställt samhälle.
  Det som händer i England just nu är tecken på
  detta motsatsförhållande, de rika tar vad de behöver. De fattiga blir ännu fattigare.
  Polisen beväpnar sig och tar till godtyckliga metoder,
  långt från de gängse
  moraliska åtgärder som ska rymma mänskilga rättigheter.
  Men den enda rättighet dessa fattiga har
  är att bli
  fattigare, bli mera utarmade…
  Vi kommer att få se motsvarande upplopp i fler europeiska länder.
  EU har visat sitt rätta ansikte, en sammanslutning där de rika blir bara rikare och inte drar sig för att använda sig av skattebetalarnas pengar när brister uppstår i det råkapitalistiska systemet.

  • Jag tar inte ställning för huliganer och brottslingar, men upplopp sker aldrig i ett solidariskt och jämställt samhälle.

   – Jag tror det lokala laget i hockey/fotboll måste vinna alltid också för att man ska vara säker på att det aldrig ska ske några upplopp annars spelar det nog ingen roll hur solidariskt och rättvist det är. ;)

  • Tänkte på programmen från ”Uppdrag granskning”, tror det var från Rosengård. Det kröp av kackerlackor i de fuktskadade husen, ett barn berättade att han måste sova med en filt över ansiktet (om det nu hjälpte något kan man undra?). Hyrorna var inte desto mindre höga. Hyresgästerna hade klagat och bett om reparationer miljontals gånger. Först efter att ”Uppdrag granskning” hade blandat sig i blev lägenheterna restaurerade och hyrorna till och med sänkta p.g.a. det under lång tid bristande underhållet. Säkerligen skulle många hus i Londons fattigkvarter behöva besök av ”Uppdrag granskning”.