Varning – Kattbloggning om huskattens historia


Den enda naturliga kattart vi har i landet är lodjuret, [Lynx Lynx]. Vår huskatt, [Felis Catus] kom till Sverige med sjöfarande de närmaste århundradena före det vi kallar vikingatid.

Det är osäkra uppgifter, men man har funnit kattskelett från vikingatid så då var vår huskatt redan etablerad. Varför den togs hit vet man inte, men det är inte helt otroligt att den togs hit eftersom den var en utmärkt råttfångare.

Kombinationen med ”sött och gulligt mjukisdjur” kanske vi inte heller ska bortse ifrån..

Vår huskatts förfäder har alltid ansetts vara Vildkatt [Felis Silvestris] och Afrikansk Vildkatt [Felis Lybica] På senare år har man också hävdat släktskap med Kinesisk Ökenkatt [Felis Silvestris Ornata] Detta har man nu lyckats belägga genom DNA-tester av de 37 kattarter som finns kvar.


Lilla kattsambon Felin

Man har dessutom lyckats forska fram att ”ur-katten” härstammar från Sydostasien och att dess uppkomst som art inträffade för 11 miljoner år sedan. För omkring sex miljoner år sedan migrerade den ut över de landtungor som fanns, t.ex. vid Berings Sund. Katten har sedan funnits på alla kontinenter bortsett från Antarktis.

Som alla kattsambos vet så älskar vår lilla huskatt värme.

Det är inte så konstigt med tanke på att det inte var så väldigt många kattgenerationer sedan den flyttades från betydligt varmare trakter upp till oss i Norden. Man anser att den nuvarande katten kommer närmast från Mellersta Östern, och det har hittats mängder av mumifierade katter i Egypten.


Felin på varm dator

De äldsta kvarlevorna är skelett som har hittats i samband med mänskliga bosättningar som är 6000 år gamla. På den tiden fanns det redan visst jordbruk varför man gissar att människorna upptäckte misses förmåga att hålla gnagare från livsmedelsförråden. En klassisk symbios och på den vägen är det. Man kan därför anta att katten domesticerades mellan 10 – 4 tusen år före vår tideräknings början. Att jämföra med hunden som varit i människans tjänst många gånger längre.

I Sverige förekommer inte vildkatt [Felis Silvestris] men det finns alltjämt bestånd av arten i England/Skottland och i Mellaneuropa. Man antar, på tämligen goda grunder, att vildkatterna emellanåt parar sig med tamkatter varför generna alltjämt blandas.

I den mån man påträffar ”vildkatt” i Sverige så rör det sig uteslutande om förvildade tamkatter. Och som alla vet finns det oerhört mycket vilddjur kvar i vårt lilla husdjur, självklart eftersom det är av Tigrars Stam..

[i] BBC om kattens DNA


6 svar till “Varning – Kattbloggning om huskattens historia”

 1. Gillar värmen? Jo tack, min katt brukar lägga sig under öppna spisen, där det finns lite utrymme under eldstaden.
  Efter ett par timmar kommer han ofta ut därifrån flåsandes och släpandes sig själv med endast framtassarna som hjälp för att han är så trött av värmen…

 2. Sådana är de.. :) Min lilla Felin har legat på bildskärmen nu i ett par timmar och gosat. Nu har hon vaknat och vill att jag ska ta fram laserpekaren och busa lite med henne.. I.s.f. rådisar..

 3. Fin kisse du har och en intressant tanke det där med värmen.

  Det skulle ju förklara varför mina alltid ligger på filtar kuddar och element….

 4. Hej,
  Gillar din blogg i största allmänhet men satt och läste om din ”katt sektion” och fann den mycket charmig, underhållande och intressant. Gillar själv katter även om jag inte har någon för stunden. Men om någon någonsin lockat med att skaffa en kom du väldigt nära :-)
  Vänner som har katter rapporterar (något jag också sett själv) att även deras katter gillar varma sköna CRT monitorer och även tv-apparater – där tillfälle ges.

  Har själv i all blygsamhet startat en egen blogg. Funderar att länka till din (och andra förstås). Om inte annat för de bra kattbilderna :-)