Världscupsfiaskot i Skidor

Själv tillhör jag inte den värsta sortens sportfanatiker, men jag tittar gärna på fotboll och hockey och jag har ofta tittat på längdskidåkning. Det gjorde jag idag också men jag inser redan efter den första världscupstävlingen, 10 km fristil Damer, att det knappast blir speciellt mycket mer TV-tittande för mig under denna säsong.

Orsaken till mitt sviktande intresse syns här till höger, av de tio bästa tjejerna så är sju från Norge, och visst var det jättebra av Charlotte Kalla att komma in på en hedrande andraplats, men det var halvminuten efter Marit Bjoergen och en halv minut av en total åktid på drygt 24 minuter är – utklassning. Men visst, Charlotte lär ha en bra chans att komma tvåa i Världscupen om hon fortsätter att åka som hon gör nu, men en säsong utan vare sig VM eller OS kommer knappast att samla speciellt mycket folk framför TV-ap-
paraterna.

Det lär dessutom avspegla sig även i publiktillströmningen till de olika tävlingarna, men de första som kommer att tala seriöst om det är förstås folket på Sveriges Television, de kommer nog att få stora problem att dra ihop ens hälften av de TV-tittare som följde tävlingarna förra året. Att bara en svenska kom med bland de tio bästa är dessutom förvånande, den astmamedicin som diskuterades så livligt förra året är nu tillåten för alla att använda så visst borde vi ha fått in ytterligare en tjej bland de tio bästa? (forts nedan..)

Egentligen är det inte så konstigt att sjuttio procent av de tio främsta bland tjejerna är norskor, det är ju trots allt deras nationalsport, men det är synd om sporten som sådan. Om folk tycker att den är ointressant så marginaliseras den än mer än vad som redan skett. Så även om Kalla slog alla norskor utom en så visar dagens tävling på en klar tendens, och det är att svensk längdskidåkning stagnerat.

Jag tycker att det är lite synd, SVT:s koncept med Vinterstudion är bra, men det duger inte om vi bara har en tjej som har chans att nå prispallen, men aldrig översta platsen.

it Andra om: , , , , ab1 ex1 svt svd dn

  18 comments for “Världscupsfiaskot i Skidor

 1. Per
  19 november, 2011 at 15:27

  Kalla hade ju nu iofs 45 tillgodo på förra årets Tour De Ski-segrare Kowalczyk och 30 på världsmästaren på 30 km i Holmenkollen, Johaug. Förra året var Kalla dessutom mer än 40 sek. efter Björgen i motsvarande tävling. Och det var på hemmaplan i Gällivare (2:a även då). Så så uselt var det inte…

  • 19 november, 2011 at 15:48

   Jag talar inte om den enskilda prestationen även om jag påpekade att 24 sekunder är mycket på en mil, det handlar mer om att Morge hade sju tjejer bland de tio främsta.

 2. KalleB
  19 november, 2011 at 15:37

  Mjaa,fiasko?

  Det roade mig en dimmig,varm (+10),dag som idag iaf.

  Vad man kanske saknar är dom blåvita doppingarna som liksom bara dör ut…om man säger.

  • 19 november, 2011 at 15:49

   Mja, herrarna gjorde tydligen bra ifrån sig, men jag undrar om jag kommer se något mer.

   • moe
    19 november, 2011 at 17:03

    bara Nortug är med gör det värt att kolla på skidor, man håller alltid på hans motståndare, extra roligt att en svensk tvålade till honom ordentlig ;)

    • moe
     19 november, 2011 at 17:07

     Påminner mycket om Zlatan, dessa killar väcker mycket känslor på sitt sätt att vara. Antingen riktigt hatar man de eller så avgudar man de!

 3. Martin F
  19 november, 2011 at 16:05

  Jo visst är det ett problem att Norge dominerar så pass hårt på damsidan, t o m de själva anser att så är fallet. Det behövs konkurrens för att inte intresset ska totaldö och inte ens skidtokiga norrmän kommer tycka det är roligt i längden om längdskidåkningen utvecklas till en intern norsk tävling.

  • 19 november, 2011 at 17:07

   Det var det ju idag..

 4. Farbror Nilsson
  19 november, 2011 at 16:14

  Den rubriken var väl häftig!
  Vi övriga längdskids-nördar får väl lida oss igenom vintern..
  En andraplats och en första kunde förstås varit bättre..

  • 19 november, 2011 at 17:08

   När man har facit och vet att en svensk vann ja..

   • moe
    19 november, 2011 at 17:14

    Tror faktiskt att dominansen kommer att planas ut under säsongen, bara Haag o Kalla kommer igång, man hoppas i allafall det!

 5. 19 november, 2011 at 17:51

  Jo iofs, men sju norskor…

 6. Bosse
  19 november, 2011 at 22:40

  Hmm fiasko? Nej verkligen inte, svensk damskidåkning har gått framåt på bred front de sista tio åren. För tio år sedan var det otänkbart att en svensk kvinnlig skidåkare öht skulle slå sig in på pallen i en världscuptävling, idag blir vi besvikna när det bara blir silver. Problemet är väl att många länder har gått bakåt i utvecklingen (Ryssland, Italien m.fl.) och att norrmännen (kvinnorna) har blivit alltmer dominerande för varje år. Men bortser vi från Norge så är alltså just Sverige ett av de få länder som gått framåt.

  På tal om den söndertjatade astmamedicinen, så nej den är inte prestationshöjande som en del tycks tro, den är anti-inflammatorisk.

 7. 20 november, 2011 at 17:46

  Ptja, Norge hade sju tjejer bland de bästa på femmilen, inklusive segraren. Idag hade de två lag före Sverige på stafetten..

  Det ser inte ut att bli en spännande världscup i år, om man säger så..

 8. Tor
  20 november, 2011 at 19:37

  Anledningen till att vi ser så många norskor i toppen den här helgen är: För att som norrman/norska ha en chans att bli uttagen till kommande världscuprävlingar måste man prestera. Eftersom helgens tävlingar gick i Norge har Norge möjlighet att även anmäla nationella åkare och dessa har inget annat val än att toppa formen till just denna tävling. Ett misslyckande här och man är troligtvis borta från landslaget resten av säsongen.

 9. Tor
  20 november, 2011 at 19:41

  En liten rättelse när det gäller Björgens astmamedicin Symbicort. Det krävs fortfarande dispens för att använda den eftersom WADA’s nya lista (där Formoterol är borttaget) inte gäller förrän 2012.

  • Martin F
   21 november, 2011 at 01:04

   Tråkigt att höra för då kommer den pinsamma diskussionen kring Björgen och andra astmatiker inom längdskidåkningen att fortsätta. Astmamedicin har som enda funktion att udvidga luftrören till deras ’normala’ nivå (om personen vore frisk) och är därför inte att se som prestationshöjande, inte mer än glasögon för personer med synfel iallafall.

   Hade själv svår astma som barn och fick använda tre olika astmamediciner varav minst en (Bricanyl) var/är dopingklassad men märkte då verkligen inte att jag skulle varit mer uthållig eller starkare än någon av mina klasskamrater med liknande fysik e t c. Släpp alla astmamediciner fria säger jag, är någon frisk korkad nog att använda dem trots de vanliga biverkningarna (darrningar, hjärtklappning, yrsel, muskelvärk och huvudvärk) så får de väl göra det.

 10. Moster
  23 november, 2011 at 11:23

  Fungerande mejladress – ett krav här! / Jinge

Comments are closed.