Världscupsfiaskot i Skidor

Själv tillhör jag inte den värsta sortens sportfanatiker, men jag tittar gärna på fotboll och hockey och jag har ofta tittat på längdskidåkning. Det gjorde jag idag också men jag inser redan efter den första världscupstävlingen, 10 km fristil Damer, att det knappast blir speciellt mycket mer TV-tittande för mig under denna säsong.

Orsaken till mitt sviktande intresse syns här till höger, av de tio bästa tjejerna så är sju från Norge, och visst var det jättebra av Charlotte Kalla att komma in på en hedrande andraplats, men det var halvminuten efter Marit Bjoergen och en halv minut av en total åktid på drygt 24 minuter är – utklassning. Men visst, Charlotte lär ha en bra chans att komma tvåa i Världscupen om hon fortsätter att åka som hon gör nu, men en säsong utan vare sig VM eller OS kommer knappast att samla speciellt mycket folk framför TV-ap-
paraterna.

Det lär dessutom avspegla sig även i publiktillströmningen till de olika tävlingarna, men de första som kommer att tala seriöst om det är förstås folket på Sveriges Television, de kommer nog att få stora problem att dra ihop ens hälften av de TV-tittare som följde tävlingarna förra året. Att bara en svenska kom med bland de tio bästa är dessutom förvånande, den astmamedicin som diskuterades så livligt förra året är nu tillåten för alla att använda så visst borde vi ha fått in ytterligare en tjej bland de tio bästa? (forts nedan..)

Egentligen är det inte så konstigt att sjuttio procent av de tio främsta bland tjejerna är norskor, det är ju trots allt deras nationalsport, men det är synd om sporten som sådan. Om folk tycker att den är ointressant så marginaliseras den än mer än vad som redan skett. Så även om Kalla slog alla norskor utom en så visar dagens tävling på en klar tendens, och det är att svensk längdskidåkning stagnerat.

Jag tycker att det är lite synd, SVT:s koncept med Vinterstudion är bra, men det duger inte om vi bara har en tjej som har chans att nå prispallen, men aldrig översta platsen.

it Andra om: , , , , ab1 ex1 svt svd dn

  18 comments for “Världscupsfiaskot i Skidor

Comments are closed.