Varifrån kommer Apples stora vinster?


Dagens Industri och andra massmedia rapporterade i morse att Apples redan stora vinst ökade med närmare 40 %, från 1,67 dollar till 2,33 dollar per aktie. Försäljningen ökade med över 25 %.

Iphone

Nedan ett utdrag ur boken ”USA som världspolis”, som sätter in denna i ett sammanhang.

Kapitel 2.10.1 Den imperialistiska räntan – exemplet Apple
En grundläggande orsak till företagens investeringar utomlands är att de kan göra mycket större vinster där, främst till följd av låga löner, men också ibland tack vare gynnsamma skatteregler och internfakturering. Särskilt Samir Amin har under senare år påpekat detta och använder begreppet »den imperialistiska räntan«.

Apple är ett av de mest framgångsrika och vinstrika företagen i världen under 2000-talet. Enligt en rapport hösten 2012 hade Apple under de då senaste 13 kvartalen slagit sina egna prognoser, både för försäljning och för vinst per aktie. På två år hade då vinsten ökat från 3,33 dollar per aktie till senast 12,30 dollar per aktie. Apple tillverkar inte Iphone i USA och en stor del av totalvinsten beror på de enorma vinster som skapas av lågavlönade arbetare utomlands. Tillverkningen av komponenter utförs av åtta bolag (Toshiba, Samsung, Bradcom, Numonyx, Murata, Dialog Semiconductor, Infineon, Cirrus Logic) i fyra länder (Bellamy Foster, McChesney & Jonna 2011).
Äpple i hand

Sedan transporteras dessa komponenter till Kina där de sätts ihop av dåligt betalda kinesiska arbetare, i Foxconns fabrik i Shenzen, som arbetar under mycket dåliga arbetsförhållanden. Dessa arbetare fick 2009 83 cent (ca 5 kr) i timmen, vilket motsvarar 3,6 procent av den totala tillverkningskostnaden för Iphone. Den totala bruttovinstmarginalen (omsättning av handelsvaror och tjänster minus inköpsvärdet för sålda handelsvaror och tjänster i procent av omsättningen) för Apple 2009 var mycket hög, 64 procent enligt en studie av Asiatiska utvecklingsbanken (ADB) 2010. Produktionskostnaden för varje Iphone uppgick till 179 dollar, medan försäljningspriset var 500 dollar. Endast 30 av omkring 14 000 av Apples anställda i USA räknas som arbetare i produktionen, och tjänar där 47 640 dollar/år, medan 12 250 arbetare i Kina i genomsnitt tjänade 1 540 dollar per år. En arbetare åt Apple i USA tjänar alltså drygt 30 gånger mer än en i Kina (Smith 2012). På liknande sätt kommer en stor del av vinsterna för TNC* från en enorm utsugning av arbetare i fattiga länder.
Avslöjanden om verksamheten i Foxconn och andra liknande företag har lett till ökade löner i till exempel Kina. Ett resultat av detta är en viss utflyttning av monteringsfabriker till länder som Vietnam, Kambodja och Indonesien.”
USAbok framsida-1

Enligt en artikel i Guardian 2012 har Taiwans Foxconn, världens största tillverkare av elektronisk utrustning medgivit att man använder 14-åriga studenter som billig arbetskraft in en kinesisk fabrik, vilket är olagligt. Enligt kinesiska arbetsrättsaktivister använder Foxconn och andra stora företag ungdomar som billig arbetskraft till jobb, som vuxna ej gärna vill ha.

På liknande sätt kommer en stor del av vinsterna för multinationella företag från en enorm utsugning av arbetare i fattiga länder. Det finns en enorm reservarmé av arbetslösa, officiellt bara drygt 200 miljoner, men i realiteten betydlig fler då hundratals andra miljoner är deltidsarbetande etc. Detta framgår av en artikel i Monthly Review november 2011, som rapporteras och recenseras av Åke Kilander i Folket i Bild – Kulturfront i februari 2013. I denna artikel beräknar professorerna JB Foster, R Chesney och doktorand J Jonna att de fast anställda lönearbetande i världens industrier år 2011 uppgick till 1,4 miljarder människor medan arbetskraftsreserven uppgick till 2,4 miljarder.

De senare fördelas som följer:
Periodvis anställda i osäkra arbeten 1700 miljoner,
officiellt arbetsbetslösa 200 miljoner
Ekonomiskt inaktiva 500 miljoner

i Andra om: , ,, , intressant.se, , , , , , , , ,

Dagens Industri 28/4Dagens Industri 28/1DN 28/1 Monthly Review John Smith FIB-Kuturfront, Åke Kilander Dagens Industri 18/10 2012 DN 15/10 2012 Guardian SvD SvD2 DN Dagens Industri 20 april 2012 ,DN 18 maj 2012 , SvD Apple maj 2012 , SvT maj 2012


Ett svar till “Varifrån kommer Apples stora vinster?”

  1. Varifrån kommer Apples stora vinster? Svaret är egentligen ganska enkelt! Rovdrift på människor med usla löner och att sälja produkter med förra årets teknik under huven till överpriser. Jämför du en Apple-dator så har man genomgående sämre prestanda på CPU, minnen, grafik, hårddiskar än t ex Acer, HP eller något annat märke. Trots det så är Apple-datorn betydligt dyrare, ibland dubbelt så dyr, men Apple-fans bryr sig inte om att man blir lurade, det är nästan som en sekt. Samma gäller Apples mobiler där man använder Samsungs utgående komponenter som man säkert köper billigt. Det man inte kan ta ifrån Apple är deras förmåga att marknadsföra och skapa en hype kring sina tekniskt sett omoderna produkter. Men så länge kunderna är nöjda med sina ganska mediokra produkter och att betala överpriser för en logga kommer det att gå. Sen att Apple-aktien är så groteskt övervärderad beror på spekulation i framtida förmodade vinster och produkter. Man undrar bara hur länge det dröjer innan Apple-ballongen brister?