Värdiga och ovärdiga djur


Ibland så undrar jag över vad det är för mekanismer som gör att vissa djur betraktas som mer ”värdiga” än andra.

Se bara på skillnaden mellan hund och katt. ”Hund” är ett skällsord och arten betraktas till och med som ”oren” i vissa religioner, precis som grisar. I den mån katten är något så är den – helig. Att katter anses stå vida över hundar beror kanske på att hundens förfader är vargen och kattens största släkting är lejonet. Och vilket av dessa djur som skulle få äta sig mätt ifall de möttes i skogen råder det väl inte den minsta tvekan om.

Om nu ett djurs möjlighet till mättnad på ett annat djurs bekostnad vore avgörande så borde det vara vargen som är ”skogens konung” i stället för älgen. Så jag medger, låt vara motvilligt, att resonemanget haltar..

Nej, jag tror snarare att människans respekt för ett djur har med vår inställning till dem att göra. En hund är ett socialt djur

som glatt anpassar sig till vilka dumheter som helst.

Katter däremot är solitära varelser som aldrig låter en människa vara annat än en ”burköppnare” om det inte passar kisse själv..

(Bilderna förställer en f.d. arbetskamrats lilla jycke Semla, som har hög gullighets-faktor (trots att hon är en hund) som nästan når upp till min katt Felins, på den andra bilden.)

Varför tror du att katter står så himla långt över hundarna i värdighet?

Andra bloggar om: , , ,

[tags]etologi, husdjur, katt, hund[/tags]


11 svar till “Värdiga och ovärdiga djur”

  1. Vovven är söt men din katt är sötare :-) Oh jo, det är skillnad mellan katter och hundar.

  2. Visst ä det skillnad mellan katter o hundar, och då till hundens fördel. Katter är inget annat än lustmördare. Deras jaktreflex/lust torde vara oöverträffad.

  3. Katter är onda. De har en hemlig plan för att ta över världen. Att de smittas av fågelinfluensan är bara ett sätt att föra över smittan till människor. Katter som smittas är att jämföras med självmordsbombare.
    Det blev mass- och tvångsslakt av kor när galna kosjukan debatterades. Det är dags för tvångs- och masslakt av katter nu. De är onda.

  4. Hej, Jinge. Tänkte påpeka, apropå religioner, att inom judendomen och islam är katter och hundar båda lika orena, det vill säga icke lämpliga för mat eller, inom judendomen, för offerbruk.

  5. Men asså shiiit…..äre itne hunden som är människans ”bästa vän” ^o) asså ofta, man tänker inte ens så.. finns säkert dom som gör det men palla djuren