Vänstern ej trovärdig

Idag når moderaterna sin allra största framgång i opinionsmätningarna någonsin, 37,5 procent av dem som svarat på frågorna om partisympatierna skulle rösta på Reinfeldt om det vore val idag.

Visst, många hävdar att det beror på det stillestånd som socialdemokraterna hamnat i efter allt tjafs om Mona Sahlin, och visst spelar det roll. Men samma sak gäller Vänsterpartiet, nu när det rödgröna samarbetet är över så borde partiet fått i alla fall sju åtta procent i undersökningen, men man backar istället. Delvis beroende på samma sak antar jag, Lars Ohly är ifrågasatt av många medlemmar men det enda som skett är att det tillsatts en grupp som ska utreda vad som gick snett.

Men det vet viMen det vet vi redan, väljarna ville inte ha en rödgrön röra i regeringen och många väljare avstod från att rösta rödgrönt på grund av kommunistskräcken. Nu är smöret sålt och det lönar sig inte att gråta över de tappade pengarna, nu borde man istället föra ut debatten i de lokala partiföreningarna, debatten om vad som behöver förändras inom partiet, men av det har jag inte sett någonting, antagligen inga andra heller.

Att det blir totalt stillestånd i ett parti efter att det gått bakåt i valet, för vilken gång i ordningen minns jag inte, det är möjligen begripligt, men det är inte försvarbart. Jag har ju kontakt med många av partiets medlemmar genom min hemsida, och jag vet minst sju åtta stycken som har sagt att de inte kommer att betala medlemsavgiften 2011, själv har jag inte bestämt mig än.

Men jag kan konstatera att det är synd att landets enda vänsterparti gör som björnen när vintern kommer.

it , , , , ab12 dn12 svd ex dagen gp

  10 comments for “Vänstern ej trovärdig

 1. Vilde utan partibok
  26 november, 2010 at 13:50

  Förr brukade socialdemokrater och kommunister associera ”högern” med kapitalister, brukspatroner och andra pampar, som slogs för sin egen makt på de ”svagas” bekostnad. Moderaterna har idag omöjliggjort denna retorik för vänstern.

  Idag är det socialdemokratin som associeras med pampar och pampvälde, och sammanblandningen av Socialdemokrati, LO, fackliga påvar och pampar, folkrörelseroller, chefer i offentlig sektor, som tilldelats pga partibok, ej i konkurrens med andra, drar ned ”de svagas” tilltro till partiets företrädare.

  Det sammanhängande kittet i socialdemokratins företrädare har varit karriärmöjligheterna. Åtminstone tror väldigt många så är fallet. Så länge socialdemokratin inte kan frigöra sig från pampar, fackvälde och betongstämpeln, får man svårt att attrahera väljarna.

  Moderaterna har nu blivit de ”nya socialdemokraterna”, men skillnaden är bara att maninte släpar med sig dessa socialdemokratiska lik från decenniers maktutövning. Än så länge. Men så länge socialdemokratin kan klumpas ihop under benämningen ”betongpartiet för karriärister” blir det svårt att hota moderaterna i nuvarande läge.

  Moderaterna kör bara med socialdemokratins klassiska politik mot pamparna.

  • Lennart Andersson
   26 november, 2010 at 19:57

   Bloggreklam undanbedes!! / Jinge

   • 26 november, 2010 at 20:23

    Se Anna Johanssons artikel i AB http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article8152653.ab så får man en helt annan och bättre bild av S kris än prat om Sossepampar. Snacket om Sossepampar som orsak till socialdemokraternas problem är rent nonsens.Partier som inte står och slåss för sina grundvärderingar är inte trovärdiga. Det ser man på att alla tre småborgar partierna går bakåt, varför slåss inte Kd mot den orättvisa sjukförsäkringsreformen om man är för ett humanar samhälle? Varför vill Fp har mer regler och hårdare tag nör liberalism handlar om tolerans och varför vill Centern försämra LAS när deras väljarbas är småfolk ofta på landet där man har ont om jobb? Alla dessa har lämnat sina grundvärderingar och förlorar röster. Så enkelt är det! Man kan aldrig låtsas att vara någon annan än man egentligen är. M vinner på att man står för och agerar för det man alltid gjort- mindre skatter för de rika, mindre bidrag, folk med problem får skylla sig själva. I ett land med framväxande rik medelklass så betalar sig detta förstås. Sossarna måste tillbaka till det reformparti för vanligt folk man en gång var där ideologi och pragmatism balanseras då kommer också väljarna. Det handlar inte om höger eller vänster och det handlar definitivt inte om något enkelt pamp resonemang hämtat ur MUFs reklamblad.

 2. Torsten (orginalet)
  26 november, 2010 at 13:56

  Menar du att saken inte diskuteras i din partiförening? Det borde vara unikt…

  • 26 november, 2010 at 14:14

   Det borde givetvis ha kallats in ett extra medlemsmöte och mullrat i krigstrummorna, men icke. Men det ankommer givetvis på medlemmarna, och jag är en av dem och gör inget mer än gnäller lite i motvinden när det är uppkavling av armarna som gäller..

 3. Gösta Berling
  26 november, 2010 at 14:24

  Jag tror att det mycket beror på tidsandan. Folk har väl alltid velat ha mer pengar och mindre skatt, men förr fanns det ändå lite grann av solidaritet med de mindre bemedlade, det saknas nu hos de flesta. Och det krävs karismatiska ledare, typ Palme eller Hermansson, som skulle kunna vända den trenden. Jag tror att Jonas Sjöstedt skulle kunna vara en sådan, men det räcker inte, det krävs en karismatisk s-ledare också. Jag vet ju att sådana finns, men tvivlar starkt på att de släpps fram, tyvärr.

  • Cheng
   26 november, 2010 at 15:14

   Vänsterrörelser + personfixering på ledargestalter –> Fadd smak i munnen.

   • 26 november, 2010 at 15:20

    Hellre det än mun och huvud full av brunt, eller?

   • Martin Forsman
    26 november, 2010 at 17:28

    Ja för Allianzen är ju inte en fokusering på en person … eller vad menar du Cheng ?

    Fredrik Reinfeldt eller ’Den Store Ledaren’ som han borde kallas har en lika oantastlig ställning i svensk media som Kim Jong-Il har i Nordkoreansk Statstelevision.

    Likt Stalin under 2:a Världskriget så ’försvinner’ Reinfeldt när det är bistra tider för att sen dyka upp som ’frälsaren’ när det vänt till det bättre. Alla fel som begås, sjukförsäkringsdebaclet o s v, är självklart inte ’den Store Ledarens’ fel utan istället skickar man fram en villig ’bonde’ att offras i form av Husmark-Pehrsson. Inte ens Reinfeldts närmaste vänner lita på honom när det blåser snålt.

    ’Fairfax’-Littorin begår ett misstag och direkt så rensas han ut på stalinistiskt manér ur den Moderata Historien. idag är det snarare högern som har en oskund fixering på ’Den Store Ledaren’, de enda som fokuserar på Sahlin och Ohly är ju för övrigt borgarmedia. Vänstern vill föra politik, högern vill göra valet till en Idol-tävling.

 4. Kamelsilaren
  28 november, 2010 at 21:43

  Vill bara komplettera den träffande beskrivningen. Reinfeldt är lik Stalin också på det sättet att han är en föregiven arbetarvän, som liksom Stalin försvarar sitt oömma styre med att ”i vårt prekära läge har vi inget alternativ” (och trogne vapendragaren Borg – Molotov förmanar de arbetslösa ”att inte vända på dygnet” utan stå beredda klockan 7 på morgonen ifall någon reserv skulle behövas där framme vid arbetslinjens front)
  Men Reinfeldt är inte bara lik Stalin, utan även Jesus när han säger till de sjuka:” tag din säng och gå!”. Reinfeldt är nog när man tänker efter den största människan som någonsin funnits på jorden.

Comments are closed.