Våldet i Västsverige

Jag vet inte om jag bara inbillar mig, eller om det faktiskt är så att andelen brott där det förekommer skjutvapen har ökat?

I det nu aktuella fallet så har Göteborgsposten gått händelserna i förväg genom att tala om mord eller dråp på sin löpsedel på nätet. Att offret är allvarligt skadat är klart, men det är utomordentligt slarvigt att publicera en sådan text. Jag vet inte heller, men jag tycker mig ha märkt att grova våldsbrott tenderar att ske i högre omfattning i Västsverige än annor-
städes.

Det jag undrar mer är förstås om man inte bör utreda om vapenlagarna är för slappa. Om man automatiskt höjde straffet med fem år om skjutvapen är inblandat så skulle det medföra ökade kostnader inom kriminalvården, men antagligen skulle det också fungera avskräckande. Dessutom så borde minimi-

Göteborg

straffet för olaga vapeninnehav ökas till kanske fem års fängelse. Något som också borde gälla alla som tar befattning med ett illegalt skjutvapen?

intressant Andra om: , , , , , dn ab svd gp t

  5 comments for “Våldet i Västsverige

 1. 19 november, 2009 at 11:53

  Jag har för mig att det finns en påvisbar ”kulturell” gränslinje genom Sverige, från Värmland ned mot Blekinge. Det är variationer vad det gäller skilsmässor, självmord och våld beroende av vilken sida av linjen man befinner sig. Fast jag minns inte om det var öst- eller västsvenskarna som är mest benägna att spöa upp varandra.

 2. Sniff
  19 november, 2009 at 12:09

  De flesta kriminella bryr sig relativt lite om straffsatsen. Det är inte ökad straffsats som avskräcker utan sannolikheten att åka fast. Problemet också är att det går inflation i ökade straffsatser. Sannolikheten att åka fast leder dock till ökad övervakning av oss alla. Pest eller kollera? ;-)

 3. Gripen
  19 november, 2009 at 20:32

  Vapen problemet kom med öppnare gränser tillsammans med ökat inflöde av narkotika.

  Tullen förlorade mycket av sina möjligheter att stoppa saker tack vare EU.

  Strängare vapenlagar kommer itne att hjälpa men att stänga gränserna lite och öka tullens efogenheter kanske kan göra nytta i det långa loppet.

 4. Sniff
  20 november, 2009 at 10:15

  Håller med Gripen. Det är väldigt löst på gränserna nuförtiden. Nere i Europa tar man sig snudd på helt fritt över alla stats gränser. Jag har kört en del i centraleuropa på småvägar och i praktiken hade jag kunnat ta 500 kg narkotika/vapen från Ukraina eller Serbien till Sverige utan att någon ens lyft på ett ögonbryn. Det känns lite konstigt. Gärna passfrihet och fri rörlighet men helt fritt??
  Enligt min granne som är tulltjänsteman är tullen väldigt beroende av tips nuförtiden.

 5. 20 november, 2009 at 17:07

  Det är inte speciellt ofta som grovt narkomaniserade är inblandade i den här sortens våld…

Comments are closed.