Vad ligger bakom USA:s krav?
Det finns all anledning att ställa sig frågan vad det är som driver USA:s representanthus till att lägga sig i frågan om en palestinsk stat, ser man dessutom verkligheten istället för kartan så ser man en högerextrem israelisk regering som under inga omständigheter kommer acceptera en palestinsk stat, vare sig idag eller i morgon. Det vet USA:s politiker, men likafullt väljer man att inte konfrontera Netanyahu med krav på handling.

Ekot: ”USA:s representanthus varnar palestinierna för att söka FN-erkännande av en egen stat. Palestinierna riskerar mista USA-bistånd om de driver frågan vidare innan de är ense med Israel om statsbildningen, enligt beslutet på onsdagen. Tidigare har USA-senaten riktat en liknande varning.”

Precis som judar så behöver palestinierna en egen stat inom erkända och respekterade gränser, men för några dagar sedan läste jag att Netanyahu nu har sagt att man skulle starta byggandet av över 1700 lägenheter på Västbanken. Uppenbarligen avser man att driva ut palestinierna helt och hållet från Västbanken, och vad som sker i Gaza vet vi.

Den bild som förmedlas i media är att palestinierna är våldsverkare som bara ägnar sig åt terrorism, i verkligheten är det så att det är Israel som ägnar sig åt terror, och det med stöd av USA. Barack Obamas Kairotal var inget annat än såpbubblor för att lura världens alla TV-tittare, och på samma sätt förhåller det sig med praktiskt taget all mediebevakning av Mellanösternkonflikten, vare sig tidningar, radio eller TV skildrar situationen på ett opartiskt och objektivt sätt. Och det gäller i högsta grad även de svenska tidningarna.

Det är dags att omvärdera ordet ”Mellanösternkonflikten”, för det är inget annat än ett kodord för en fortsatt israelisk fördrivning av palestinier. Kanske inte ut i havet, men bort skall de. Jag kan förstå att en folkgrupp reser krav på eget territorium, men jag kan inte förstå varför samma grupp aktivt förnekar en annan folkgrupp samma sak.

Sträng granskning av kommentarer tillämpas.

it Andra om: , , , , , sr svt ab ex dn svd gp


11 svar till “Vad ligger bakom USA:s krav?”

 1. Igår hotade Lieberman med ensidiga israeliska åtgärder om inte palestinierna ger upp. Det innebär förmodlingen en annektering av stora delar av Västbanken. Det kan de passa på nu när omvärlden är upptagen med det som sker i Libyen och Syrien.

  • Igår hotade Lieberman med ensidiga israeliska åtgärder om inte palestinierna ger upp.

   Vad ska de ge upp? Andan ??

 2. israelerna passar på att tuffa till sig nu, så fort den arabiska våren är över till arabernas fördel kommder de inte vara lika tuffa:)

 3. Under årtionden har USA stött Israel mot palestinierna och under denna tid har USA gett Israel över 140 miljarder dollar och vapen som användes mot palestinierna och resten av arabvärlden
  USA har skyddat och förhindrat en granskning av Israels kärnvapen och som resultat av detta Israel har blivit en regional makt , USA är det första landet som erkände Israel bara minuter efter att den bildades officiellt och amerikanerna säger att Israel är det enda demokratiskt land i mellanöstern och liknar USA i sina värderingar och demokrati samt har ett ömsesidig intresse när det gäller krig och stabilitet

  Det största misstaget i det senaste århundraden var upprättandet av staten Israel , det har inte varit en dag av fred och Israel har visat sig vara det mest oförsonlig partner som USA har haft hittills
  USA,s veto i FN mot ett fördömande av Israel är en offentlig skam och en tydlig exponering av hyckleri , Amerikanerna använder sitt veto mot en politik som de har stött offentlig , de står ensamma i hela världen
  Israels 60 år som en välfärdsstat har bekostats av de amerikanska skattebetalarna , Den amerikanska kongressen borde syssla med viktigare frågor som berör USA snarare än frågor om Israel
  Ett erkännande från FN kan göra alla israeliska bosättningar samt Israels militär närvaro på västbanken olagliga , Nu har Netanyahu visat sitt rätta ansikte när det gäller freden och på frågan om markbyte med palestinierna svarade han att det är ett skämt och att Israel har inte någon mark att ge palestinierna samt de måste acceptera fakta på marken , Med andra ord Netanyahu vill ha allt gratis utan ersättning

 4. USA vill försöka behålla en stabilitet i området och det anser de sig bara kunna ifall Israel får vad de vill.
  Skulle Palestina få ett riktigt erkännande (vilket de borde) så är det helt plötsligt inte en erkänd stat som slåss mot ”rebeller” (eller frihetskämpar beroende på hur man ser det) utan två erkända stater där den ena kränker den andra.

  Det skulle bli väldigt svårt för Israel att fortsätta strunta i FN-resolutionen från 1947 då och antagligen hade det ganska snabbt lett till ett direkt krig i stor skala där länderna runt omkring hade blandat sig i direkt. Det hade också varit väldigt svårt för USA att ställa sig på Israels sida i en sådan konflikt.

  • ”USA vill försöka behålla en stabilitet i området”
   Om man kallar det som händer i området är ”stabilitet”, vad händer när det inte finns nån stabilitet? Det är bara att inse fakta, det är Israel och landets politik som skapar kaos i det arabiska världen! Ibland sitter man och funderar, hur sjutton har engelsmännen lyckats placera de de där, mitt i det arabiska nationen??

 5. nu väntar ju budget nedskärningar i USA med, tror ni skolan minskas eller bidragen till Israel?:)