Vad händer om inte USA kan/vill försvara Israel?


Att Netanyahu åkt till USA för att tala med sitt lands vänner känner de flesta till, och att han gör det för att förvissa sig om hjälp om eller när Israel har tänkt slå till mot Iran likaså. Karin Henriksson i SvD skriver idag en intressant artikel i ämnet.

SvD: ”Judiska väljare röstar i allmänhet demokra-
tiskt och så väntas det förbli även i år, men om det väger jämnt kan givetvis varje avhopp bli kännbart för Obama. I en rapport från en annan påtryckningsgrupp, J Street, som citeras i Politico sympatiserar 66 procent av de judiska väljarna med demokraterna och är misstänksamma mot fenomen som Tea party-rörelsen.

Netanyahu hade som vanligt ett späckat program under sina dagar i Washington, inklusive ett framträdande i kongressen i går. Där verkar mäktiga republikaner, som senatsledaren Mitch McConnell, för att flytta fram den amerikanska hållningen i enlighet med Netanyahus och Aipac:s önskemål – med en automatisk attack mot iranska kärnanläggningar ifall anrikningen av uran når en viss punkt. ”

Själv kan jag tycka att det är en märklig ställning som Israel skaffat sig i den amerikanska politiken. Att Obama beklagat sig över Netanyahu så att det kommit till allmän kännedom har jag nämnt förut. Att Sarkozy i det sammanhanget sade sig inte stå ut med den israeliske premiärministern likaså. Enligt uppgift så hade Sarkozy beklagat sig över att Netanyahu ständigt ljuger, något som framöver kommer leda till att man kommer vara mer noga med att alla mikrofoner är avstängda efter diskussionerna på olika internationella möten.

Israel är ett land som i en internationella jämförelser har bottenstatus i jämförelse med praktiskt taget alla länder, jag har läst listan och landet låg i botten av en lista med 50-60 länder, då tillsammans med Nord-Korea och ett antal afrikanska diktaturer. Dessutom är det antagligen relativt enkelt att höja landets anseende, det skulle direkt gå upp dramatiskt om de bara gjorde det självklara, dra bort bosättningarna och erkänna Palestinas rätt till en egen stat med erkända gränser.

Fram till detta sker så kommer nog Israel vara det enskilt största hotet för att bli orsak till ett tredje världskrig är jag rädd. Och vad händer den dag som inte längre USA kan eller vill försvara dem?

it Andra om: , , , , , , svd123 svt dn1234 sr ab123


3 svar till “Vad händer om inte USA kan/vill försvara Israel?”

  1. Då går det år pipsvängen med landet. Och förr eller senare så kommer palestinierna få sin egen stat.

  2. Det är oxo synd om israelerna, det tycks inte förstå hur omvärlden reagerar på det ständiga förtryck som de utsätter palestinierna för påverkar världsopinionen. De är mästare på att ikläda sig offerrollen och väljer konsekvent fel ledare. Det skulle inte skada om de någon gång röstade demokratiskt!

  3. Netanyahu är en nationalist och rasist , Han åberopade fasorna av förintelsen för att påverka sina åhörare och med detta hoppas han att få stöd för att bomba Iran

    Han jämförde Iran med nazityskland och dess nukleära vapen som förintelse , Han tillade att som chef för Israel kommer han inte att låta sitt folk att leva i skuggan av risk för folkmord och det var samma ord som den förre israel premiärminister och terroristen Menachem Begin sa innan han bombade kärnreaktor i Irak 1981

    Pga vad Hitler och tyskarna gjorde vill Netanyahu bomba ett mellanöstern grannland som aldrig attackerat Israel , Netanyahu använder ett löjligt argument som bygger på något som hände för nästan 70 år sedan bara för att få stöd att bomba Iran för som det heter säkerhets skull

    Förintelse går inte längre att använda som ursäkt för att bomba andra länder samt ockupera andra områden , Netanyahu gjorde klart att Israel måste förbli herre över sitt eget öde och här vill jag säga till Netanyahu gå och kasta första stenen men gråt inte när de kastar tillbaka