Vad händer när Euron kollapsar?


Det är i allra högsta grad en relevant fråga. Nu berättar TT om den spanska staden Salvaterra de Mino, en stad där tydligen en hel del innevånare har kvar pesetas. Man kan ju undra hur det kommer sig, och om de finns i tillräcklig mängd, men man kanske ska se saken som ett tecken som förebådar någonting.

TT/DN: ”En kopp kaffe för 166 pesetas, en flaska parfym för 5 000 eller en hårfön för 9 800… Medan pratet gått om eurons möjliga frånfälle har människor i den spanska staden Salvaterra de Mino grävt i byrålådor och undanhängda kläder efter överblivna pesetas.

Och stadens handlare har tagit fram miniräknarna för att omvandla sina priser från euro till pesetas.”

Vår egen finansminister har ställt in sig på att ”låna ut” hundra miljarder av skattebetalarnas pengar till den internationella valutafonden, IMF, och han har också antytt att det kan bli mer. Blir det två hundra miljarder så betyder det tjugotvå tusen per person, och föds en bebis nu så har således bebisen en skuld till staten på tjugotvå tusen. I praktiken är det minst det dubbla eftersom det bara är en del av befolkningen som betalar inkomstskatt. I runda tal blir det således omkring det dubbla, varje svensk får en skuld till staten på fyrtio – femtio tusen.

Det sker inte därför att folk vill det. Högerpartiets representanter sa i kör att ”vi ska inte skicka svenska skatte-
pengar till grekiska banker”, alla minns det utom högerpartisterna själva. Nu ska det fläskas på och säkerligen sitter det en Schlingmann i bakgrunden och säger att det visar folket att den svenska ekonomin är välskött. Förra gången högern regerade landet skapades en rekordstor statsskuld, den vi får om de gör allvar av detta hot blir – större.

Det finns säkerligen med ytterligare en faktor, den moderata propagandan har hela tiden tryckt på att Sverige är så väl sett i Europa på grund av vår välskötta ekonomi. Man tänker sig säkert att det ska påverka svenskarna i en riktning som leder till att högermännen blir omvalda. Det blir i så fall en valkampanj som är dyrare än vad de brukar vara i USA i så fall. Och det är ju märkligt, för att inte säga extremt märkligt, att företagen i Sverige inte ska vara med och skänka bort pengar.

Kan man skänka bort skattepengar i den omfattningen så kan man väl ålägga företagen att betala in tio procent av vinsten som skatt, en skatt som Borg och Co kan skänka till de banker som inte skulle få några svenska pengar? Men icke ett ljud från Borg om den saken, för det är nu en gång för alla så att det är folket som ska åderlåtas, tack för det Televerket!

Kollapsar sedan Euron när slantarna är utbetalda, ja då kommer Sverige att hamna i en kris som blir djupare än under depressionen, allt kommer att stanna. Vem vill sälja olja till ett land som inte kan betala? Hur många av böndernas traktorer drivs av bondens kärlek?

it Andra om: , , , , , , , , , dn1 svt sr1 svd1 ex ab1


12 svar till “Vad händer när Euron kollapsar?”

 1. Din blogg och merparten av kommentarerna är snart det enda ljuset i ett annars tätnande mörker. Jag har aldrig för kännt så stor oro, rent av rädsla inför framtiden och tillvaron. Så många tecken på ett slags sönderfall syns nu. Vi ser en helt vansinnig lånekarusell från stater ner till privatpersoner, vi ser stundande energi kris. Vi har en miljö kris som redan visar sig. vad handlar politiken om då? Mer i plånboken är det budskap vi får, dock inte för alla. Jag kan se hur min hemstad vittrar ner p.g.a bristande underhåll samtidigt som kommun ledning presenterar den ena storslagna planen efter den andra. Då behövs en ljuspunkt att se fram mot! Laleh! Har du biljett nu Jinge?

  • Nej jag har inte grejat det, jag fick löfte om biljett till Tom Petty-konserten av min dotter, men jag undrar om jag verkligen ska gå på den. Kollade på min Sound Stage-DVD med TP & Heartbreakers igår så jag är för tillfället mätt. Laleh ja, jag har plockat fram ett antal videor med henne nu och klurar på att posta dem alla… :-)

  • Instämmer! Både i hur du upplever den här bloggen och din syn på den tid vi lever i. Det är svårt att inte drabbas av vanmakt idag, om man följer med i vad som sker i omvärlden.

   Ja, vad händer när euron kollapsar? Förmodligen något som vi inte ens kan föreställa oss i vår vildaste fantasi. Lägg därtill klimatkollapsen som pågår mitt framför ögonen på oss. Det händer ibland att jag avundas dem som lyckas sticka huvudet i sanden. Nu får jag nöja mig med att svalka mig vid jinge-oasen! :-)

 2. Förhoppningsvis kan vi bygga om traktorerna till eltraktorer i den gamla Saab-fabriken i Trollhättan. Sen om borgerligheten inte drar in underhållet till några vindsnurror så kanske vi tillomed kan ha el under nästa stora västvärldsdepression. Det samhällsomfattande krafttag som kommer behövas tas efter kollapsen kommer bara att kunna utföras av en regering/ledning med en socialistisk plan för landet, lite som de stora reformerna i Kina och Ryssland när det begav sig, fast utan diktaturen. Frågan är hur man löser kravallerna när pengar inte längre är värda någonting. Fast vissa köper guld i hopp om att ha en gripbar valuta. Men vem vill ha guld när det inte finns mat?

 3. Sverige har sin egen fiat-valuta och därmed ett utmärkt läge. Vi har egna pengar, de tar inte slut. Problemet ligger på resurssidan, inte att ”det inte finns pengar”. Varför sprida panik, varför inte i stället sprida ideer om hur vi kan hantera framtiden på bästa sätt?

   • Otydlig? Osynlig snarare. På min lilla kant har jag efter ringa förmåga försökt knyta ihop utvecklingen i dagens tekniskt-vetenskapliga revolution (inklusive ekonomin) med praktiska möjligheter för socialism, men de stora vänsterbloggarna är vad jag vet tysta om det. Att sänka påståendena om att ”det finns inga pengar” borde vara en viktig komponent i det upplysningsarbetet. V-partister är mer intresserade av särarts- än industripolitik, av minoriteter än majoriteter, och då går det som det går. V är irrelevant om vi talar om socialism.

    • Jag är osynlig? Vad pratar du om nu?

     På min lilla kant har jag efter ringa förmåga försökt knyta ihop utvecklingen i dagens tekniskt-vetenskapliga revolution (inklusive ekonomin) med praktiska möjligheter för socialism, men de stora vänsterbloggarna är vad jag vet tysta om det.

     Du tycker att jag ska skriva om de praktiska möjligheterna för socialism, det låter ju rart men menar du att vi ska blunda för socialdemokraterna? De är väl den främsta garanten för att socialism inte står på menyn vare sig idag eller i morgon. Och DET skriver jag om mellan varven.

     I mina öron låter det som att du är en utopist som vill genomföra socialismen utifrån någon slags rälsbunden inriktning, men jag kanske har fel. Många vänsterpartister ser framåt med viss tillförsikt, det kommer att bli en kursändring i partiet iom partiledarbytet, men praktiska möjligheter för socialism är i högsta grad beroende av partiets storlek, och där har storleken betydelse faktiskt.

     Men jag är fortfarande osäker på vad du talar om…

 4. Om Euron skulle falla så kan vi nog räkna med sociala oroligheter och eventuella inbördeskrig i de sydliga länderna. Spanien ligger ju väldigt risigt till pga sin historia.

 5. att anstränga sig för att rädda EU och EMU går utmärkt, men när folk pratade om att SAAB behövde hjälp så skulle man ”inte leka monopol med skattebetalarnas pengar”

  för de 100 miljarderna hade SAAB kunnat vara flytande i minst 5(lågt räknat) år och samtidigt utveckla världens bästa el-bil:)

 6. Jag hörde till dem som var positiv till EU. Jag såg det som ett fredsprojekt och att det vi kalla ”vi” blev fler. Nu är jag djupt besviken och orolig.
  Har du satt dig in i det här ekonomiska åtagandet man vill tvinga in Sverige i för att ge euron konstgjord andning? Jag har en länk http://www.youtube.com/watch?v=RUiFKMw92yA , men om du inte vill ta in den så kan man söka på Youtube på the shocking truth of the eu collapse. Jag vet inte vilka organisationer som står bakom videon, men uttdragen ur fördragstexterna bör väl stämma, och gör de det är det skrämmande.