Vad gör högern för Romerna?


Romernas situation i Europa har varit fylld av svårigheter under många århundraden. De förekom i Hitlers utrotnings-
läger, och än idag så hanteras frågan utan att någon funderar på FN:s skrivning om mänskliga rättigheter. De har inte heller samma rättigheter som andra EU-medborgare, något som bland annat en svensk politiker som Reinfeldt helt bortser ifrån.
[column width=”49%” padding=”2%”]AB: ”Förra sommaren stod Fredrik Reinfeldt i Almedalen och försökte låta som en stor europeisk statsman. Sverige skulle ta över ordförandeskapet i EU och Reinfeldt talade och talade: Westfaliska freden, bla bla bla, behovet av ledarskap, vi behöver rannsaka vår egen historia, mässade statsministern och han har naturligtvis rätt. EU är i grund och botten ett fredsprojekt. Den europeiska integrationen är sätt att hantera Europas mörka skugga: besattheten vid blod, jord och folk. Vår alldeles egna form av europeiskt vansinne.”

Att Reinfeldt arbetar hårt med att bli så statsmannalik som möjligt har vi alla sett. Den uttalade tanken är att han ska bli landsfader, något som givetvis är helt omöjligt för en höger-
man. Men har man en gång hävdat att svenskarna är mentalt handikappade så är det knappast speciellt förvånande att han faktiskt försöker.

AB: ”I morgon håller EU-parlamentet en debatt om romernas ökade utsatthet och här i Sverige deltar EU-ministern vid ett seminarium i ämnet. Frågan är bara vad som har hänt med den store europeiska statsmannen Fredrik Reinfeldt?

Statsministern har varit ovillig att ta upp utvisningarna med Nicholas Sarkozy. I stället har han tillåtit sin migrations-
minister Tobias Billström att fälla märkliga kommentarer och när hans EU-minister Birgitta Ohlsson lyfte frågan om möjliga sanktioner mot Frankrike avfärdade Reinfeldt henne brutalt.”

Att romers historia präglas av förtryck och förföljelse behöver knappast någon tvivla på. Bara här i Sverige har vi haft en lagstiftning helt och hållet anpassad efter kommuners och

[/column]

[column width=”49%” padding=”0”]Romer

städers ”behov” av att hålla sin mark fri från ”zigenare”. Att dessa människor därför blivit hänvisade till att ständigt resa omkring både här och i Europa förmår inte Reinfeldt att dra slutsatsen att han bör växla några ord med Sarkozy. Troligen beroende på att han delar fransmannens uppfattning om romer.

För plötsligen är EU:s ledare helt överens om att den fria rörligheten i EU inte gäller just romerna, de är den enskilda nationens ansvar. Att det tydliggör den europeiska rasismen bekymrar inte EU:s ledare, och inte heller den förhoppningsfulle statsmannen Fredrik Reinfeldt.

it , , , , , , ab1 ex dn123 svd12 [/column]


3 svar till “Vad gör högern för Romerna?”

  1. Eventuella nykommunister har inte stor chans att göra sig gällande, de verkligt stygga svordomarna är inte längre köns – eller fekalieassocierande ord, utan har ersatts av ”Marx”, ”Mao”, Castro”, ”planhushållning” och liknande. Ja, det är kanske inte är så underligt, men ibland undrar man om nynazismen bevakas lika rigoröst. Det verkar inte så, de brutala kollektiva utvisningarna av romerna ger ifrån sig en omisskänlig (än så länge ljus-) brun doft, men Sarkozy och Berlusconi tycks med välbehag dra ner den i lungorna. Det är inte så konstigt, före Hitlers fall fanns det gott om övertygade nazister i Europa, även i de tysk-ockuperade länderna. Men som ett trollslag försvann allihop 1945. Eller gick de bara under jorden och bidade bättre tider?

  2. Eftersom jag inte vet ett dugg om romer, skulle det vara intressant att veta vad romerna gör för att bli marginaliserade. Det finns många folk i diasporan som klarar sig utmärkt. Världens fartyg är befolkade av duktiga fillipinare, mandarin kan man snacka i varje större stad, indier sköter affärer i stora delar av världen, valoner lyfte den svenska järnhanteringen, thailändska kvinnor stor högt i kurs, chilenare kom i mängd och assimilerades i sverige.
    Själv har jag vandrat runt i många städer i världen före turismens glansdagar och sett att folk är nästan helt lika varandra i vardagen. Som styrman på ett fartyg med kinabesättning var jag lite marginaliserad, men inte så det störde.
    Finns det en synpunkt på detta?