USA:s halvsekellånga blockad mot Kuba har nått vägs ände Del II



Jag har glädjen att denna gång få införa andra delen av ett nytt gästblogginlägg om Kuba av Zoltan Tiroler, aktiv i Svensk-Kubanska Föreningen (www.svensk-kubanska.se). Han har skrivit flera viktiga och informativa om Kuba tidigare på denna blogg.

Blogginlägget.
”I ett tidigare inlägg har jag beskrivit den ökande pressen på Vita Huset och Kongressen att ändra USAs drygt halvsekellånga och misslyckade Kubapolitik. Nedan diskuterar jag möjligheterna och vad som krävs för att förändra Kalla-Krigsrelationerna mellan länderna.

En ny politik?
Sedan början på sin första ämbetsperiod har Obama inte gjort något för att ändra den tidigare Kuba-politiken. Tvärtom, som nämnts ovan, har det ekonomiska stryptaget blivit mycket hårdare. Trots det växer Kubas ekonomi. Kontakterna med omvärlden likaså. Inte bara Venezuela och Kina är viktiga partners. Utan exempelvis stormakterna Brasilien och Ryssland, som söker allt närmare kontakter med Kuba. Det smärtar förstås många kapitalister i USA som ser attraktiva kontrakt gå dem förbi. Vad behöver då göras?
Obama hök untitled

· Det första Obama skulle kunna göra är att med ett pennstreck stryka Kuba från USA:s lista på ”länder som stöder terrorism”. Inte någon hävdar på allvar att så skulle vara fallet. Placeringen på USAs värstinglista har en mängd negativa konsekvenser.

· För alla kubaner är det oerhört viktigt att de fängslade kubanerna i USAs fängelser, som dömts efter skenrättegångar för att de förhindrat terrorattacker mot sitt land, släpps. Inom kort har två av dem avtjänat sina straff. Obama skulle kunna benåda de återstående tre i utbyte mot den i Kuba fängslade spionen Alan Gross.
Mandela och Castro untitled

· Innan han blev vald lovade Obama att stänga tortyrlägret i Guantanmo. Så har inte skett. Det är hög tid att denna skamfläck tvättas bort. På sikt är det enda rimliga att Kuba återfår dessa arton kvadratkilometer ockuperade del av sitt territorium.

· Obama har stora möjligheter att öka samarbetet inom en rad områden: bekämpning av knarksmuggling, väderkatastrofer, oljespill, emigration, post- och telefonförbindelser och varför inte Internet? Det sistnämnda också det ett område som utsätts för USAs blockad och kraftigt försvårar Kubas möjligheter att utnyttja nätet.
USAid logo
· Varje år spenderar USA mångmiljonbelopp i dollar på undergrävande verksamhet i Kuba (och många andra länder). Pengarna slussas via USAID och andra regeringsorgan till USA:s kontakter och samarbetsmän. För vettiga relationer måste detta förstås upphöra.

· Slutligen blockaden: Presidenten kan inte ensamt upphäva den. Det kan bara Kongressen. Men det finns mängder av områden som inte kräver Kongressens beslut, exempelvis att tillåta alla USA-medborgare att fritt få resa till Kuba. Det vore en vacker början.

Hinder och motstånd
Det är inte bara den gamla hårdföra Kubamaffian i Miami som spjärnar emot varje uppluckring. Det finns också en psykologisks aspekt. Vi ska inte glömma den frustration som finns i USA-eliten efter att ha ”förlorat” Kuba, som i praktiken var en koloni fram till 1959. Till det kommer nesan av att ha blivit besegrade vid invasionen i Grisbukten 1961. Något, som enligt senare publicerade dokument, framkallade rödglödgat raseri och ren hysteri i Washington. Kuba skulle krossas till ”varje pris”. Ansträngningarna har varit omfattande, kostat skattebetalarna i USA hundratals miljoner dollar och likväl är Castro kvar.
Kuba imagesCAD0JAQF

Man kan också bli betänksam inför USA:s nuvarande utrikespolitik. Obama talar milt och klokt, men USA utövar hänsynslöst, och med allt större intensitet, sin s.k. ”smart power”. Ett recept på hur USA, utan egna truppinsatser, störtar regeringar som inte följer Imperiets order. Vi har sett det i Libyen och Ukraina. Vi ser det utspelas inför våra ögon i dag i Syrien och Venezuela. Mot Kuba har det lågintensiva kriget pågått sedan det högintensiva, invasionen i Grisbukten 1961, slogs tillbaka. Är det då realistiskt med en mjukare politik mot just Kuba?

För närvarande finns få tecken på en ändrad USA-politik. Obama sitter still i båten. Men blockaden är misslyckad och dömd. Ett allt starkare momentum byggs successivt upp för ett avskaffande av denna anakronism som drabbar medborgare på bägge sidor Floridasundet. Ju förr denna skamliga och kriminella blockad upphör, desto bättre.

Mer om Kuba i Afrika kan man hitta på www.svensk-kubanska.se


i Andra om: , ,, , , , , ,

PravdaSvensk-kubanska Nyhetsbanken Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska


Ett svar till “USA:s halvsekellånga blockad mot Kuba har nått vägs ände Del II”

  1. Det råder nog bred enighet om att frånvaron av normal rättskipning beträffande dessa fångar på Guantanamo beror på å den ena sidan att man inte har tillräckliga bevis men även att man med sedvanlig hänvisning till USA:s nationella säkerhet inte vill behöva plocka fram bevis.
    Men det finns ytterligare en möjlighet nämligen att en del bevis är direkta erkännanden som härrör från dubbelagenter anställda för att producera önskad bevisning mot muslimska terrorister. Och såna skådespelare är ju USA:s egna medhjälpare oavsett verklig nationalitet- arabisk eller spelad arabisk. Och de vill man förstås inte straffa utan belöna. Eftersom de har erkänt finns deras historia i domstolsprotokoll.
    Konkreta fall av det slaget beskrivs av det ytterst initierade ögonvittnet Dmitri Khalezov och det handlar om erkännande av direkt inblandning i 9/11 som finns i Thailändska domstolsprotokoll. Den som erkände straffades inte.
    Andra individer med liknande profil påstås ha skickats till Guantanamo.
    Syftet med Guantanamo är ju att avskräcka och att upprätthålla bilden att amerikanerna betraktar omvärlden som mycket farlig för USA. Att man menar allvar.
    Även om det bara rörde sig om en eller några få sådana fall så skulle det ändå ha ett operativt värde för imperialisterna eftersom det skulle gå lättare att värva folk att spela den rollen.