Ukraina bannlyser Depardieu och kritiska kulturpersonligheter

Detta är en av mig översatt artikel ”Ukrainian government blacklists Russian actors and musicians” av Niles Williamson som tidigare i denna månad publicerats på ”World Socialist Web Site”. Den bekräftar tyvärr hur långt en historieförnekande, antirysk och ”nazistförstående” inställning har utvecklats hos Ukrainas regering som en del av anpassningen till USA och EU, som är så beroende av i en djup ekonomisk kris med katastrofalt lågt befolkningsstöd enligt Gallup-undersökningar (Se kommande blogginlägg).

Ukrainas kulturministerium publicerade en lista i början av augusti med 14 sångare och skådespelare, vars arbete kommer att förbjudas från att visas på radio, TV eller film. Deras låtar kommer att dras tillbaka från ukrainska radio och tillstånd för visning av deras filmer kommer att dras tillbaka.

Den svarta listan upprättades på grundval av rekommendationer från det nationella säkerhets- och försvarsrådet i Ukraina, Ukrainas säkerhetstjänst, det nationella rådet i Ukraina för TV och radio. Det förväntas att den svarta listan kommer att utökas. Konstnärerna på listan, alla ryska medborgare, anklagas utgöra ett hot mot Ukrainas ”nationella säkerhet.” Förbudet mot dem ingår i en offensiv som bedrivs av USA och dess allierade i Nato för att avlägsna Ukraina från inflytande från Ryssland – fastän Ukraina varit en del av Ryssland i över 200 år.
Poroshenko och Obama. images4YUZEIHV
Regeringen ledd av Poroshenko är en marionett åt den amerikanska regeringen och utkämpar ett krig mot pro-ryska federalister och har en politik som främjar högerextrema nationalistiska grupper i Ukraina. Kulturpersonligheterna på denna svarta lista har alla i varierande grad gett stöd till Rysslands president Vladimir Putin, liksom till de pro-ryska federalisterna i Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

Federalisterna i östra Ukraina är motståndare till den västvänliga regimen i Kiev som kom till makten i februari förra året i en av USA och NATO stödd kupp som störtade presidenten Viktor Janukovitj. Medan en vapenvila undertecknades tidigare i år, fortsätter striderna med varierande intensitet. Eftersom folkliga protester sker mot hans regim över åtstramningspolitik, Ukrainas kraftiga ekonomiska tillbakagång och de mänskliga och ekonomiska kostnaderna för kriget i Donbass växer, försöker Poroshenko att piska upp antirysk hysteri och underblåsa kulturell skräck i landet, som har en stor ryskspråkig befolkning.
untitled (57)
Bland de mest framträdande på den svarta listan är franske skådespelaren Gerard Depardieu som beviljades medborgarskap genom Rysslands president Vladimir Putin år 2013. Depardieu har varit en högljudd försvarare av Putin och har motsatt sig den västvänliga regimen i Kiev. I juli förbjöd Ukrainas regering honom från att komma in i landet fram till 2020.

Listan innehåller de ryska skådespelarna Sergei Bezrukov och Mikhail Boyarsky, och sångarna Oleg Gazmanov och Iosif Kobzon. De var bland ett antal ryska kulturpersonligheter som undertecknat ett brev i mars 2014 som stödde att Krim anslöts till Ryssland i efterdyningarna av Maidan-kuppen.

Kobzon, som är suppleant i statsduman, sattes på EU:s lista över sanktionerade individer i februari för att ha givit konserter för federalistledare i sitt hemområde Donetsk, samt i Krim, efter Rysslands annektering av territoriet.
Ivan Okhobystin, Grigorij Leps, Vladimir Kucherenko, Yegor Kholmogorov, Mikhail Khazin, Valeriya Perfilova, Iosif Prigozhin, Nikolay Rastorguyev, och Mikhail Porechenkov är också bland dem som kommer att bli föremål för censur i Ukraina. Stas Piekha, en annan populär rysk sångare som skulle framträda i Odessa i slutet av augusti hindrades från att komma in i landet.
Medan Ukrainas regering försöker radera landets djupa kulturella och politiska band till Ryssland i tjänst hos västerländsk imperialism, kommer dess historia också att skrivas om för samma ändamål.
Publiceringen av den kulturella svarta listan följer på en lagstiftning i april som rehabiliterar nazistiska samarbetande krafter under Andra Världskriget
, inklusive Stepan Banderas Organization of Ukrainian Nationalists (OUM) and Ukrainian Insurgent Army (UPA). Dessa krafter har utfört massakrer under Andra världskriget i samarbete med tyskarna och är nu skyddade från offentlig kritik.
Ukraina - Hyllning till Bandera svoboda-1-1024x682
Kommentar (AR): Wikipedia skriver ”Europaparlamentet, Ryssland och Polen officiellt har uttalat sig om Bandera som nazikollaboratör och delaktig i massmord. Bandera dömdes till döden för sin inblandning i attentatet mot Polens inrikesminister Bronisław Pieracki. Han fick sitt straff omvandlat till livstids fängelse men blev frigiven i samband med Tysklands invasion av Polen.” I samband med Maidan och senare har hyllningar av Bandera framförts vid möten och demonstrationer i Ukraina.

Nyhetsbanken skriver 30/8 ”Efter Nazitysklands nederlag 1945 flydde ökända nazistiska kollaboratörer – medlemmar i Organisationen för ukrainska nationalister (OUN) och deras paramilitära UPA (Ukrainska Upprorsarmén) – till Västeuropa och USA, där de undgick straff för sina fruktansvärda brott, däribland en skoningslös terror mot fredliga judiska, ukrainska och ryska civila. 1949 sponsrade CIA och det amerikanska utrikesdepartementet OUN-UPA-ledarnas invandring till USA för att kunna använda dem som sabotörer och underrättelseagenter i det kalla kriget mot Sovjetunionen. En av dem, Mykola Lebed, har av CIA beskrivits som ”en välkänd sadist och samarbetsman med tyskarna”, enligt till den svensk-amerikanske historikern doktor Per Anders Rudling i hans bok ”The OUN, the UPA and the Holocaust: A Study in the Manufacturing of Historical Myths.” Men detta faktum hindrade inte CIA från att rekrytera den tidigare nazistkollaboratören.”

Det är alltså dessa organisationer och dess talesmän som den USA- och EU-stödda statskuppsregeringen i Ukraina rehabiliterar.

Samtidigt förbjöd regeringen visning av alla kommunistiska symboler i den forna sovjetrepubliken. Lagen kriminaliserar officiellt tusentals gatunamn, torg, monument, statyer och konstverk som uppmärksammar landets historia som en del av Sovjetunionen. De som säljer kommunistiska souvenirer eller sjunga Internationalen kan få fem års fängelse, medan de som tillhör kommunistiska organisationer kan sättas i fängelse i 10 år.

Sedan dessa lagar antogs har fler än 100 statyer till minne av Vladimir Lenin och andra ledare i bolsjevikrevolutionen dragits ned. I juni drog ned medlemmar av nyfascistiska Högra sektorns milis i staden Slovjansk i östra Ukraina ner en staty av Lenin trots invändningar av 4 000 invånare som undertecknat en petition som motsätter sig dess förstörelse.

intressant.se Ukraina, ,
, , , , , ,

WSWS Nyhetsbanken 30/8 Pål Steigan 3/7 Kiev Post
PC Roberts Nyhetsbanken 26/8 Sputnik News The Nation Interest Pål Steigan Der Spiegel Forbes DN Kolumnen 7/4 Pål Steigan 6/4 Information från Ukrainas försvarsdepartement Namnuppropet Krypskyttarnas massaker på Majdan Britta Ring i Kunut Lindelöfs blogg 10/2 Peter Wolodarskis ledare 8/2 DN 8/2 Intervju med Merkel Lavros uttalande Hollandes uttalande Sveriges Radio 7/2 Pål Steigan Globalresearch 6/2 Robert Parry 6/2 Parrys bok Huvudstadsbladet 5/2 E Zuesse på Globalresearch 31/1 Åtta dagar 29/8 2014DN 24/1 The saker Globalresearch 22/1 Globalresearch 23/1 OSSE:s hemsida Hans lilla gröna Oliver Stone på FacebookNyhetsbanken Ryssland fördömer USA & EU:s nej till resolution mot nazismen Talesman för Ryssland Nej från USA & Co mot nazism-resolution FN-resolutionen 2012 DN 23/11 SvD 23/11 Orangea revolutionen Michael Roberts blog Från Poroshenko till Putin – en nedförsbacke Pål Steigan 15/11 DN Debatt 13/9 M Hudson i CounterpunchPål Steigan Counterpunch om USA:s UkrainapolitikYatsenjuk och Nuland DN 30/7DN 23/2 DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch