Tyvärr, Landslaget får det svårt ikväll

De första matcherna jag såg Sverige vinna imponerade inte på mig, men matchen mot Australien och sedan mot USA imponerade desto mer. Men tyvärr, jag tror att Japan blir en för svår nöt för laget.

Vi har en stjärna med ett virus, vi har ett par andra spelare som är lite halvskadade och som i nuläget får behandling, men det är inte det som får mig att känna tveksamhet. Jag såg ett antal TV-intervjuer med tjejerna efter matchen mot USA, och någon nu senare under veckan. Det som slog mig var glädjen över att ha kommit dit de nu är, när jag egentligen hade hoppats på knutna nävar och blixtrande ögon. Den intervju jag tänker mest på var med en framträdande spelare som glatt förklarade att man hade lyckats över förväntan redan nu.

Det lät som om hon var nöjd, och att hela laget var tillfreds med sakernas tillstånd. Möjligen är jag lite fast i könstänkande, jag vet inte säkert. Men hade man frågat manliga hockeyspelare under ett pågående världsmästerskap så hade svaren varit sammanbitna och ansiktsuttrycken hade sett ut som om de just hade käkat upp ett par paket med femtumsspikar.

Jag är medveten om att jag kanske ser för lite damfotboll, att jag inte har lärt mig tjejernas kodex för att visa att de är tända på uppgiften, men jag är rädd för att jag är något på spåret. Ingen blir gladare än jag själv om jag har fel, jag gillar verkligen damfotboll, och jag har till och med funderat på att ta mig till Tyresö någon gång då de har hemmamatch.

Annars reagerar jag mest på skillnaderna mellan herr- och damfotbollen från förbundets sida. Tjejerna får en tiondel av herrlandslagets bonus, och ser man på hemsidan så ligger de också i lä. Bilden ovan har jag hämta från förbundets sida för en vecka sedan, då var det den enda lagbilden de hade lagt ut, och då i mindre format än den jag visar. Jag undrar givetvis vad det är för fotbollsförbund som gör lagbilder frimärksstora. De ska givetvis ha högupplösta bilder tillgängliga för nedladdning för alla intresserade inklusive pressen. Även där skiljer man på resurserna, jag har hämtat stora bilder på det svenska herrlandslaget, men hittade ingen motsvarande när jag tittade i förra veckan.

Uppenbarligen så är engagemanget från förbundets sida praktiskt taget noll. Och det är tråkigt i dubbel bemärkelse. Ska svensk damfotboll konkurrera med topplagen så måste förbundet satsa rejält. Man behöver köpa in Pia Sundhage som landslagscoach och säkerligen anställa ett par ytterligare tränare och assistenter, och det måste få kosta.

När det gäller kvällen så kanske man kan hoppas på fasta situationer. Japanskorna är små, och våra tjejer är långa även mätt med europeiska mått. Men som sagt, de får det nog svårt ikväll…

it Andra om: , , , , , ab1 ex1 svd1 dn1 gp1 ekot svt


9 svar till “Tyvärr, Landslaget får det svårt ikväll”

 1. Jag hoppas på svensk vinst men tyvärr så håller jag med dig, de var de lite väl nöjda efter Australienmatchen. Det var glädjescener som om de vann VM-guldet redan då. Sånt brukar aldrig vara bra och jag reagerade på det här direkt för den inställningen gav mig dåliga vibbar inför fortsättningen. Jag skulle mycket hellre ha sett lite halvvresiga tjejer med tigerblick som värjt sig för alla överdådiga gratulationer.

  Enda fördelen med att de redan är nöjda och tycker sig ha gjort sitt är att de nu kan spela helt avslappnat eftersom de tydligen anser alla vidare segrar i VM som en oväntad bonus.

  • Tror det främst var den säkrade OS-platsen man fick genom kvartsfinalen som gjorde att glädjen blev så påtaglig. Att laget desutom var utdömt inför turneringen gjorde nog att man kände lite extra lättnad över att det primära resultatet (OS 2012).

   • Tja vad orsaken än var så kan vi nu konstatera att de svenska tjejerna varken hade spelet eller den riktiga viljan att nå finalen. Synd men på det hela taget har de ändå gjort en bra turnering, hoppas att de kan ladda om och ta en bronspeng på lördag.

    • Jag har lust att skriva lite om vad jag tycker, men jag sparar det till tidigt i morgon. Skriver jag nu så blir det bara två-tre meningar…

 2. Sverige ska inte möta Japan i Tyskland. OS 36, Japan-Sverige 3-2. ”Japaner, japaner, japaner, överallt japaner” var ju vad Sven Jerring raporterade.

  Jag såg inte den här matchen (inte den 36 heller, var inte ens född), däremot hörde jag den på radio och det verkade som om det var japanskor, japanskor, japanskor, överallt japanskor.