Tyskland idag och igår

Mina blogginlägg är ofta långa, alltför långa säger en del. Där finns vanligen många referenser och några bilder. Som omväxling kommer jag framöver att också posta korta inlägg, ofta med färre länkar och bilder. Detta är det första. Men ganska misslyckat ur längdsynpunkt då det sväller litet för varje dag. Hög tid för postning!
Merkel untitled

<0. ALLRA SENAST Dagens Nyheter skriver ”Grekland kräver 278 miljarder i naziskadestånd” och ”Så mycket anser företrädare för den grekiska regeringen att Tyskland är skyldigt att betala i skadestånd för den brutala ockupationen under det andra världskriget. Det är mer än vad Grekland fått i krediter av euroländerna sedan krisen bröt ut.”. Tysklands ockupation i Grekland var sällsynt brutal (IS-lik?). Tyskland anser att de 115 miljoner D-mark som Tyskland betalade 1960 räcker.

I. SENAST

Förra tisdagen visade SvT programmet ”Korrespondenterna” med titeln ”Vad kostar en kvinnokropp?” om prostitutionen i Europa. Enligt programmet är Tyskland Europas bordellcentrum med hundratusentals unga fattiga kvinnor som tvingas prostituera sig och som ofta lever mycket osäkert med våldsbenägna hallickar runtom. (Därmed har jag inte påstått att kansler Merkel är Europas bordellmamma).
I Stuttgart säljer sig rumänska kvinnor på gatan för 10 Euro.

NYTT
II.
Hugo Torstensson från ”Folkrörelsen Nej till EU skrev nyligen” att ”12 miljoner av Tysklands 80 miljoner av Tysklands invånare lever i dag under fattigdomsgränsen, enligt den tyska välfärdsorganisationen ”Paritätischer Wolhlfahrhrtvereband”. Fattigdomen har aldrig varit så stor i landet, enligt rapporten. Ensamstående mammor står rör den största andelen av nyfattiga tyskar som lever på under 60 procent av landets medelinkomst. (https://www.facebook.com/groups/6964146667/permalink/10153078307501668/)

NYARE

III. Pål Steigan skriver på sin blogg 7 mars ”Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier har helt uventet grepet inn overfor NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordi NATO og USA har overdramatisert situasjonen i Ukraina. Han mener at de har gitt den tyske forbundsregjeringa åpenbart falsk informasjon! I EU vokser motstanden mot USAs Russland-strategi.” Detta utvecklas i hans blogginlägg. Den tyske forbundsregjeringa har irritert seg over en rekke uttalelser fra NATOs militære øverstkommanderende Philip Breedlove, som etter tyskernes mening har overdrevet Russlands militære rolle under hele konflikten. Det er Der Spiegel som melder dette. Philip Breedlove har blant annet gjort seg bemerket med å si:Vi har sett kolonner av russisk utstyr, hovedsaklig russiske tanks, russiske artilleri og russiske anti-luftskyts og russiske kampstyrker som har kommet inn i Ukraina. Problemet er at NATO og USA aldri har lagt fram verifiserbar dokumentasjon på dette, og det er godt mulig det er slike ting den tyske regjeringa nå reagerer på. I EU vokser motstanden mot den eskaleringa overfor Russland som det amerikanske krigspartiet driver med. Italia og Hellas er blant flere land som ønsker å stoppe sanksjonsspiralen, fordi den skader deres egen økonomi. Italias Matteo Rezi gjorde seg bemerket med å møte Vladimir Putin i Kreml for å drøfte strategisk samarbeid mellom Italia og Russland. De to lederne var enige om å samarbeide om energi, industri, romfart og atomenergi. I følge Putin var det «ikke et område der de ikke vil samarbeide». I Frankrike er det Marine Le Pen fra Front National som har gjort det klart at hun ønsker en slutt på konfrontasjonen med Russland.”

IV. Förre chefen för NSA och CIA general M Hayden är missnöjd med detta enligt bland andra förre CIA-medarbetare Ray McGovern som i en intervju säger ”He is neocon who is very dissatisfied these days and particularly with the performance of German Chancellor Angela Merkel because she is not acting obediently anymore. She actually sees Germany interests first, and has prevented a worsening of the situation in Ukraine.”

V. Ryska posten rapporterade 16/3 ”Två av fem tyskar fruktar krig. Ur rysk synpunkt tycks det alltmer uppenbart att USA
förbereder krig mot Ryssland.
När generalmajor John R O’Connor övervakade landsättningen av en kontingent amerikanska stridsvagnar i Riga nyligen jämförde han i ett möte med pressen på kajen att Nato:s operation i Baltikum med USA:s tidigare insatser i Afghanistan och Irak – två folkrättsstridiga invasioner. USA genomför övningar vid den ryska gränsen med 3 000 amerikanska soldater. Den militära utrustningen ska lämnas kvar när övningarna upphör och kunna användas av baltiska arméer. Samtidigt har en bataljon USA-instruktörer landsatts i Ukraina. Dessutom genomför Natos just nu övningar i Svarta havet. Nato:s generalsekreterare Stoltenberg vill stationera en permanent interventionsstyrka i Östeuropa.

Utanför Ryssland tycks opinionen i Tyskland kanske vara den som starkast uppfattat krigshotet. I en opinionsmätning utförd av Forsa för tv-kanalen RTL säger 40 procent av tyskarna att Natos expansion fram till Rysslands gräns har ökat risken för krig. I somras var det en tredjedel, 33 procent, som svarade ja på samma fråga i en Forsa-enkät för tidskriften Stern. Ukrainas president Petro Porosjenko ankom igår söndag till Berlin för att försöka övertala tyskarna att skicka vapen. (russia insider 9/3.)

VI. GAMMALT
I boken ”Kontinentaldrift” av Dag Jönsson läser jag på sidan 214-215 ”Att det är DDR som i historiens ljus fått skulden för Tysklands delning är egentligen paradoxalt. För att förstå bakgrunden till muren måste man gå betydligt längre tillbaka i tiden. Man måste veta något om fördragstexten i Potsdamsavtalet, dess formuleringar om avrustning, krigsskadestånd och decentralisering av den tyska ekonomin. Om hur det ockuperade Tyskland skulle förvaltas av segrarmakterna som en gemensam helhet fram tills dess att ett fredsavtal kunde slutas med en folkvald, tysk regering. Man måste veta att något sådant fredsavtal aldrig slöts så länge det kalla kriget varade. (Bilden nedan visar Konrad Adenauer och Ludwig Erhard)
1e10f5abf51aeb85dcf18992461833b2v2

Man måste veta att det var västmakterna, med Storbritannien och USA i spetsen, som steg för steg bröt mot formuleringarna i Postdamsavtalet – troligen av rädsla för att ett förenat Tyskland vid denna tidpunkt skulle välja en socialistisk väg – medan man från sovjetisk sida faktiskt ansträngde sig för att uppfylla dem. Man måste känna till den ekonomiska mur som etablerades av västmakterna i juni 1948, en åtgärd som över en natt gjorde den gamla riksmarken värdelös i västzonen och skapade ekonomiskt kaos i öst, där den fortfarande var giltig. Man måste veta att Tysklands definitiva delning genomfördes i september 1949, medan DDR:s grundande kom som ett svar först en månad senare. Man måste förstås hur de båda tyska republikernas skilda ekonomiska förutsättningar skapade en grogrund för svartabörshandel och valutaspekulation som systematiskt sög kraften ut DDR:s ekonomi”.
(Bilden nedan visar Pick och Grotewohl)
untitled (6)

Kände du till allt detta? Grattis, jag gjorde det inte i alla fall.

intressant.se Tyskland, , , , , ,

DN I 7/4 Intervju med McGovern Pål Steigan 7/3 Paritätischer Wolhlfahrhrtvereband Hugo Torstensson DN 14/3 DN 8/2 Intervju med Merkel

  2 comments for “Tyskland idag och igår

 1. Benny
  8 april, 2015 at 08:50

  Inget förvånar en längre när det gäller all propaganda och historieförfalskning som främst GB och USA spridit sedan andra världskriget. Det mesta av skiten håller på att guppa upp till ytan, problemet är att allmänheten är totalt ointresserad av alla lögner som västpropagandan spred, eller bagatelliserar man den och anser att den hade ett gott syfte. Man ursäktar sig med att det var nödvändigt för att motarbeta det ”kommunistiska hotet”! Sanningen har väl aldrig stått högt i kurs hos politiker och media här i väst även om man låtsats att den var i högsätet, och idag är den väl helt satt på undantag av vad man kan läsa sig till eller se på ”nyheterna” från sanningsministeriet dvs SVT. Tyvärr utnyttjar propagandisterna det faktum att det här med källkritik är inget som folk i allmänhet bryr sig om, medan de fåtal mer insatta alltid kollar flera källor till nyhetsflödet.

 2. Martin Kullberg
  8 april, 2015 at 21:37

  Nåja, relationen till Ryssland delar i stort sett varje nation i Europa i mitten. Här är Tyskland inget undantag.

  Tysk industri gör uppror emot Rysslands-sanktioner rapporterade tysk media igår:
  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/04/07/deutsche-industrie-rebelliert-gegen-russland-sanktionen/

  Vet inte hur det är tänkt att få till krig med de förutsättningarna.

Comments are closed.