Kapitalism ersätter demokrati?TISA får blodet att isa.


Vi kunde nyligen rapportera om alltmer omfattande opinion mot TTIP, och att beslut om TTIP-frågor uppskjutits i Europa-parlamentet.
SR rapporterar från G7-mötet: ”Europeiska G7-länderna och USA vill snabba på förhandlingarna om det kontroversiella frihandelsavtalet TTIP. Målet är att det kontroversiella frihandelsavtalet mellan USA och EU, TTIP, ska vara underskrivet och klart före det att Barack Obama lämnar presidentposten i USA i början av 2017. Avtalet är något av det som flera av de röststarka G7-kritiska demonstranterna här i Garmisch-Partenkirchen och många medborgare bland annat här i Tyskland är väldigt skeptiska mot. De befarar att avtalet ska leda till försämrad arbetsrätt och konsumentskydd i Europa och att storföretag ska få för stor makt.”

Vi har tidigare dokumenterat och försökt analysera såväl TTP som TTIP, de nya storföretagsvänliga omfattande handelsavtal som man håller på att förhandla fram – avtal som innebär minskning av demokratin och ökad otrygghet för arbetarklassen, som utgör majoriteten i världen. Avtal, som förhandlas fram i lönndom då det går!
untitled (30)
Nu handlar detta blogginlägg om TISA, som verkar om möjligt ännu värre. Vår typ av ”demokrati”, innebär generellt allt mindre demokrati för majoriteten.

Wikileaks har nyligen publicerat hemliga TISA-dokument som läkt ut. Artikeln är en förkortad översättning från Commondreams av artikeln ”WikiLeaks Strikes Again: Leaked TISA Docs Expose Corporate Plan For Reshaping Global Economy” av Sarah Lazare med undertexten ”Läckta dokument visar regeringars avsikt att privatisera och avregulera public service – på jorden”. Ungefär motsvarande rapport publicerades i The Independent.

”Det är en mörk dag för demokratin när vi är beroende av läckor för att allmänheten ska få information om den radikala omstruktureringen av regelverk som våra regeringar föreslår”, sade Nick Dearden, chef för Global Justice Now.
Ett enormt, omfattande företagsvänligt fördrag som många människor inte har hört talas om blev offentligt när Wikileaks släppte 17 dokument från hemliga förhandlingar mellan länder som tillsammans utgör två tredjedelar av världens ekonomi.

Analytiker varnar för att avtalet Trade in Services Agreement (handel med tjänster) (TISA), syftar till att ytterligare privatisera och avreglera viktiga tjänster, från transport till hälso- och sjukvård, med potentiellt förödande konsekvenser för människorna i berörda länder, ja i hela världen.

”TISA främjar privatisering av offentliga tjänster, begränsar möjligheten till statliga åtgärder alltifrån säkerhet till miljön genom att använda handeln som en rökridå för att begränsa medborgarnas rättigheter”, säger Larry Cohen, ordförande i Communications Workers of America.
untitled (29)
Under hemliga förhandlingar mellan 50 länder i ungefär två år, omfattar pakten USA, EU och 23 andra länder-inklusive Israel, Turkiet och Colombia. Noterbart är att BRICS-länderna, Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika är exkluderade från samtalen.
”Det är en mörk dag för demokratin när vi är beroende av läckor som denna för att allmänheten ska få information om de radikala omstruktureringar av regelverk som våra regeringar föreslår” säger Nick Dearden, Global Justice Now.
Liksom Trans-Pacific Partnership Trans-Pacific (TPP) och Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) förhandlingarna är TISA en del av vad Wikileaks kallar ”T-treaty Trinity T-fördragens treenighet.” Liksom TTP och TTIP övervägs en snabbehandling i USA:s kongress denna månad.
TISA sticker ut som det mest hemlighetsfulla och minst förstådda avtalet av de tre, med förhandlingar inte meddelas till allmänheten. Wikileaks läcka 4/6 ger viktigaste informationen hittills om TISA och kommer efter två andra läckor förra året, det första från Wikileaks och den andra från Associated whistleblowing Press, en icke-vinstdrivande organisation.

Medan analytiker fortfarande funderar över innehållet i de nya avslöjandena har organisationer i civilsamhället gjort preliminära analyser av potentiella konsekvenser för transport, kommunikation, demokrati, och länder som inte får delta i förhandlingarna:
Telekommunikation: ”Potentiellt allvarliga konsekvenser finns av avregleringen av statligt ägda företag, som för deras nationella telefonbolaget”, skrev det globala nätverket Our World Is Not for Sale (OWINFS) (OWINFS).
Transporter: The International Transport Workers’ Federation (ITF), som består av omkring 700 fackföreningar från mer än 150 länder, varnade att TISA-dokumenten ”innebär konsoliderad makt för de stora transportbolagen och hotar allmänhetens intressen och jobb.
Gå förbi demokratiska regler: ”En preliminär analys visar att målet är att avskaffa riktlinjer, lagar och förordningar som gör det svårare för transnationella företag att sälja sina tjänster i andra länder, och ger möjligheter för vinstmaximering och för att kunna dra investeringar, tjänster och vinster efter behag”, skriver OWINFS. ”Företagens lobbyverksamhet är att med hjälp av TISA kringgå folkvalda tjänstemän i syfte att tillämpa regler som aldrig skulle godkännas av nationella regeringar.”

Dokumenten visar att TISA kommer att påverka även länder som står utanför förhandlingarna”, menar OWINFS. ”TISA är en önskelista för en utvecklade ländernas företag för tjänster som syftar till att kringgå motstånd från fattiga länder i WTO, och att säkra och överenskommelser utan att beakta orättvisor inom jordbruk, immateriella rättigheter, bomull subventioner, och många andra frågor.”

Det finns skäl att tro, baserat på tidigare läckor, att TISA utgör ett hot mot nätneutralitet, internet-friheter och integritet samt mot själva demokratin.

I ett brev släpptes i september 2013 uttalade 241 grupper i civilsamhället i hela världen oro för TISA ”Demokratin urholkas när beslutsfattandet om viktiga sektorer som finansiella tjänster (inklusive bank, värdepappershandel, bokföring, försäkringar, etc.), energi, utbildning, hälso- och sjukvård, detaljhandel, transport, telekommunikation, juridiska tjänster, transport, och turism- överförs från medborgare, lokala tillsyn, och lokal/regional/statlig översyn till ”förhandlare som har visat en tydlig benägenhet för att inskränka reglering och prioritera företagens vinster.”

intressant.se, , , , , , , , ,, , , , , , ,

Commondreams TISA Sveriges Radio Canal 2 Pål Steigan Frihandel – för vem Ttippen 14/4 Rapport om TTIP från Cogito och Katalys DN Debatt 27/3 TISA Stop TTIP Alliance Ttippen 20/10 Ttippen 22/10 Ttippen 23/10 Det nordiska konstnärsrådets uttalandeDN 28/10 Stop TTIP Bridges News Regeringen om TTIP Democracy Now 26/3 DN 30/9 Pål Steigans blogg Motion av Marine Le Pen m.fl. Fredrik Reinfeldt på DN Debatt Jonas Sjöstedt på DN Debatt DN Debatt januari -Carl Bildt Globalresearch 1 Globalresearch 2 Obama 2008 Obama 2013 OM TTP ETC ICIJ:s rapport DN 4/4 SvD 4/4 Ab 2/4 USA-bloggen DN 16/10, Obamacare Paul Roberts NE, Sjukt amerikanske lapptäcke DN 7/10 New York Times 5/10
Hurun Report Intervju med Noam Chomsky Data från VärldsbankenDN 2/3 Dokument utifrån USA-bloggen DN 13/2 DN 2 13/2SvD Expressen 13/2 Ab 13/2Annarkia Clartes Kinannummer Ab 17/1 Kritikerstorm mot Janne Josefsson DN antal miljardärer i Sverige Old Wolf-bloggen Anders Lindberg i Ab 17/1 DN 17/1 DN 18/1 Erik Helmersson DN 7/11 DN 8/11 SvD AB Expressen SvT SR Stiglitz i SvD 4/11Wolodarski i DN 4/11 DN1 17/10DN 2 17/10 DN 3 17/10DN 4 17/10DN 5 1/10 DN 6 17/10 SvD 17/10 SvD om USA-valetAftonbladet 17/10
AB 17/10Expressen 17/10SvT 17/10 SR 17/10 SvT Rapport 24/9 SvD 26/9


2 svar till “Kapitalism ersätter demokrati?TISA får blodet att isa.”

  1. Bankiren kommer att få herravälde. Politikerna har fått order om att se till att det blir så. G7 ledare en samling springpojkar åt typen Goldman Sachs.

  2. Vart har klassresan fört Sören Gyll, du min gamle klasskamrat från en liten norrländsk idyll. Vi hade en kompisrelation med varann till början av 1970-talet, när jag började engagera mig i VISIR medan du blev VD för Procordia, där Swedish Match ingick. Jag tog då kontakt med dig för att diskutera vad vi tillsammans kunde göra föra att minska tobakens skadeverkningar. Jag fick då inget svar från dig och har inte fått det från dig senare heller.
    Är det ett företagsklimat för bl.a. tobaksbranschen i form av TTIP, CETA och TISA, som du agiterar för ? Ett företagsklimat bortom demokratisk kontroll, som världens makthavare med mer eller mindre odemokratiska tillvägagångssätt försöker införa.

    Bo Hellgren

    http://www.di.se/artiklar/2015/6/11/debatt-nyval-ar-battre-an-pakten/

    Debatt: Nyval är bättre än pakten
    Uppdaterad 2015-06-12 07:48. Publicerad 2015-06-11 21:00

    Sören Gyll, Lars Kylberg, Stefan Hanna. Foto: Izabelle Nordfjell, Cancerfonden och Uppsala Kommun.
    Decemberöverenskommelsen är fortfarande ifrågasatt. Det är dags att acceptera verkligheten och sluta exkludera något riksdagsparti från samtal och förhandlingar, skriver Sören Gyll, Lars Kylberg och Stefan Hanna.

    Sverige behöver en betydligt bättre näringspolitik. Det är inte möjligt med det politiska ledarskap som nu styr Sverige. Och de som har valt att rösta på ett alliansparti har inte gjort det för att något av dessa partier aktivt ska bidra till att vi i Sverige får en politik som påtagligt försämrar svenskt välståndsbygge och svensk konkurrenskraft. Det är dags för regeringsombildning eller nyval!

    LÄS MER: Decemberpakten dödsdömd enligt Jimmie Åkesson

    I Sverige har regeringen, tillsammans med alliansen, valt att angripa den parlamentariska oredan genom en historiskt unik lösning. Nämligen decemberöverenskommelsen.

    ”För oss gav 2014 års valresultat en tydlig näringslivsvänlig inriktning.”

    De som stöttar uppgörelsen brukar hänvisa till behovet av stabilitet, gemensamma spelregler för det parlamentariska systemet och ambitionen att utestänga Sverigedemokraterna från inflytande. Men Sverige behöver skyndsamt reformer som stärker vår konkurrenskraft, inte byråkratiskt maktspel. Decemberöverenskommelsen skapar en möjlighet för S, MP och V att i minoritet snabbt leda Sverige in på ett spår som är näringslivsfientligt och som kraftigt försämrar svensk konkurrenskraft och attraktion i världen. MP och V fick i valet 2014 endast 12,61 procent av riksdagsrösterna. Det kan jämföras med de 12,86 procent som SD ensamt fick av folket i samma val. MP:s och V:s destruktiva näringslivspolitik, inklusive energipolitiken, skadar inte bara näringslivet kraftigt och direkt utan leder snabbt till att den generella välfärden försämras. Vår välfärd är helt beroende av ett starkt och konkurrenskraftigt näringsliv.
    Det är inte svårt att förstå att väldigt många väljare är arga över överenskommelsen. Det ses som ett misslyckande att våra rikspolitiker inte kan kompromissa fram ett regeringsunderlag som bättre matchar vad en majoritet av folket har röstat på. För oss gav 2014 års valresultat en tydlig näringslivsvänlig inriktning. Då är det fel att tillåta att en näringslivsfientlig politik får verka under flera år bara för att man har förhoppningen om att eventuellt få minoritetsmakten 2018.
    Det är dags att acceptera verkligheten och sluta exkludera något riksdagsparti från samtal och förhandlingar och i stället sträva efter att uppnå demokratiska majoriteter och breda politiska överenskommelser som ger rimlig stabilitet för näringsverksamhet i Sverige. Det enda riksdagsparti som gynnas av att sju partier försöker låtsas som att det åttonde inte finns är SD.
    Svenskt välstånd bärs upp av företagare och entreprenörer. En politik som bland annat innebär intrång i äganderätten, höjda arbetsgivareavgifter, ambitioner att införa vinstförbud inom vissa skattefinansierade branscher, kraftig ökning av energiskatter, alltmer försvagade praktiska utbildningsprogram, utrikespolitiska utspel som äventyrar viktiga handelsrelationer, en försvarspolitik som bromsar upp landets tekniska utveckling, fler regler och en oförmåga att kraftigt förbättra integrationen av våra flyktinginvandrade är direkt näringslivsfientlig.
    Om vi vill försvara svenskt välstånd måste överenskommelsen brytas och de partier som kallar sig näringslivsvänliga söka bredare samarbeten som gör Sverige mer politiskt stabilt och som stärker landet, i stället för att som nu försvaga svensk konkurrenskraft i världen.
    Det är inte förvånande att allt fler väljare blir alltmer tveksamma till vad en röst på ett parti är värd. Varför ska vi rösta på partier som kan stoppa förslag som de sagt sig ogilla men som de släpper igenom kopplat till drömmen om att i framtiden själva få styra genom en allt mindre minoritet? Och hur rimligt är det att Sverige ska ledas av en allt mindre minoritet som har fått garantier för att kunna genomföra en minoritets önskade politik?
    Det är en oklok väg att vandra. Bättre är att de partier som ligger närmast varandra i sakfrågor kompromissar fram lösningar som får ett så starkt parlamentariskt stöd som möjligt. Och i den ambitionen ska alla valda representanter ses som möjliga parter vid förhandlingsborden. Läget är allvarligt om ambitionen är att lämna något bättre till kommande generationer och det brådskar.
    I allt fler jämförelser tappar Sverige i konkurrenskraft. I Wold Economic Forums rankning är den negativa trenden mycket oroande. I FN:s Human development index dalar Sverige fort på världsrankingen. Redan om 15 år spår FN att Sverige har rasat mot botten efter länder som Costa Rica, Bulgarien och Mexiko.
    En opposition som inte vågar eller vill bedriva sin egen politik blir snabbt ett större hot mot svensk demokrati och politisk stabilitet även om alternativet är en regeringsombildning eller ett nyval. En politik som innebär att man lägger sig för förslag som ogillas av en majoritet och som kan röstas ned är direkt skadlig. Säg upp överenskommelsen och bidra i stället till att Sverige omgående får en bättre närings- och energipolitik.
    Vi behöver politiska reformer som frigör mer företagsamhet och som gynnar mer arbete i stället för bidrag.
    Kompromissa fram en politik som försvarar och utvecklar det generella välståndet för det folk som riksdagen är satt att värna och leda mot hållbart välstånd. Bara genom ett bredare politiskt samarbete och ett konkurrenskraftigt näringsliv kan vårt välstånd försvaras.
    Stefan Hanna, före detta Ericssondirektör och egenföretagare. Nu kommunalråd i Uppsala (C)
    Lars V. Kylberg, före detta koncernchef, Saab Scania
    Sören Gyll, före detta koncernchef, Volvo samt före detta ordförande för Svenskt Näringsliv

    Kontakta Debattredaktionen debatt@di.se @didebatt