Ibland blir jag alldeles matt, nej nu ljuger jag rätt ska vara rätt, jag blir -dagligen- alldeles matt över den faiblesse som ”tidningarna” har på sina hemsidor för något som de kallar ”TV”.
Jag vet inte vilken som är värst, men jag misstänker att det är Expressen som mest utnyttjar möjligheten att ha rörliga och oskarpa bilder på sin hemsida. Sedan presenteras det ofta med en speciell logga som tillkännager att det ska vara television, vilket det inte är vare sig definitions- eller kvalitetsmässigt. Ofta håller inte ens dessa filmsnuttar för Youtube, men tidningarna låtsas som att det är sevärt.
Dessutom håller de sig med något som de kallar ”liverap-
porter”. Det innebär att man måste bläddra igenom fyrahundra rader trams för att komma fram till det man är intresserad av, slutresultatet i en fotbollsmatch eller något liknande. Egentligen borde alla bojkotta dessa ”liverapporter” som egentligen inte är annat än ett sätt att dölja att medarbetaren som gör dem inte klarar det mest elementära för en journalist – att skriva.
En ytterligare försvårande omständighet är att de ”TV-inslag” man visar ofta lider av teknisk ofullkomlighet eller andra komplikationer, något som gör att det kan vara svårt att se dem från början till slut.
Jag själv ägnar ofta betydande tid åt att läsa tidningar på nätet, minst en timme varje dag och ofta mer. Men det jag då vill ha är en skriven nyhetsrapportering. Jag vill läsa en skildring av det som har hänt, eller möjligen någon sorts samman-
ställning, det är utomordentligt sällan jag vill se rörliga bilder. För rörliga bilder så vänder jag mig till de TV-kanaler jag har, övriga kanaler som CNN, al Jazeera, SKY, BBC ser jag hellre på nätet som ofta erbjuder en överlägsen kvalitet jämfört med kvällstidningarna, dessutom bättre uppdaterad.
Klickar man in sig på ett sådant ”TV-inslag” på en tidnings webbplats så kommer först en reklamsnutt, ofta med en ljudnivå som skiljer sig rejält från inslaget. Dessutom är det ibland tekniskt omöjligt att stoppa inslaget när man väl upptäcker att man inte vill se pekoralet trots att man gjorde misstaget att klicka på eländet. Ctrl-Alt-Del är det som återstår för att tillfälligt döda webbläsaren så man kan starta om.
Kanske det mest märkliga är att jag själv tycks vara den enda som reagerar på detta hån mot läsarna. Går man till en tidnings hemsida så är det troligt att man vill läsa tidningsartiklar och inget annat. På mig verkar det som att tidningarna är medvetna om konkurrensen från etermedia, och är detta ett motmedel så tror jag snarare att det påskyndar tidningarnas försvinnande från mediemarknaden än motsatsen.
it Mediekritik, Kvällspress, Youtube, Journalistik, Tidningsdöden
14 svar till “Trött på all ”TV” i tidningarna?”
Hej,
Jag kan förstå irritationen många gånger, men just nu beror tv-fokuset på att vi ser att det är det som klickas allra mest. Därför får det en så tydlig och lyft plats. Ljudet på reklamen i början kan du stänga av via ljudkontrollen. Det är en förutsättning med reklam för att vi ska kunna ha nyheter.
Jag tror inte att så många vänder sig mot reklamen som sådan, folk förstår att man behöver få in slantar. Men det som JAG ruttnar på är att ljudkontrollen är inställd för ”normalt” ljud, när det sedan kommer ljud som nästan spräcker högtalarna så vill man genast skriva ner, och ibland måste man ge sig på datorns kontroller som är de enda som fungerar som det är tänkt. Inslagets går inte att påverka förrän hela reklamen rullat färdigt.
Sedan förstår jag att vissa attraheras av rörliga bilder, men jag tillhör inte en av dem. Jag har t.o.m. varit med om några tillfällen då både ni och AB -bara- haft ”TV” i några timmar innan första artiklarna ramlade in.
Tillägg: Generellt så behövs bättre ”spelare” och högre bildkvalitet (bandbredd) för att nissar som undertecknad ska låta bli att gnälla… :-I
Instämmer med din kritik Jinge. Och i ett djupare perspektiv så är rörliga bilder en form av lättsmält budskap där det kräver ett mindre engagemang av den som tar del av det. Tänkandet och reflektering av innehållet lämnas därhän.
Och att tänka och fundera själv verkar inte vara något som premieras utan det är ytligheten och det snabbheten som ligger i fokus.
Sedan om det verkligen är så att folk väljer det alternativet kan det kanske beror på att om nyheten endast presenteras med en film så återstår inget annat alternativ. Men jag förmodar Emanuel att ni gjort en ordentlig A/B-testning av alternativen video mot text.
Samt då ställt det i relation mot CTR på reklamen i de olika alternativen.
Om det är gjort så kan man förstås inte förvänta sig att ni skall försöka leverera en möjlighet till reflektion hos era läsare.
Ja det där är bedrövligt, för några månader sedan var jag intresserad av för hur det gick för Zlatan i en match, man fick scrolla en halvtimma för att upptäcka att han inte hade gjort nåt mål. Sedan dök det upp en fimsekvens senare med frågan Var det straff? eller nåt sådant, inte resultatet. Välj Text-TV det gör jag!
Det här är väl beroende av var i teknikskiftet man är. Just nu är vi väl mitt i, och då kanske bristerna märks som mest. I stället för det bästa av två system så riskerar man att få det sämsta av de två. Det finns etablerade papperstidningsteknik, det finns diverse nätbaserade tjänster. De senare är under utveckling, mycket kan förväntas hända som bland annat innebär att den värsta tekniska smörjan rensas bort. Mer problematiskt är kanske journalister som har svårt att skriva och som fungerar mer som kolumnister med åsikter än som nyhetsrapportörer. Det kan bero av deras egen utbildning, det kan bero av redaktionerna. Men får nätet fortsätta att vara fritt får man hoppas att god kvalitet kan slå ut usel kvantitet.
Det är många gånger som jag har annan uppfattning än Jinge. Men denna gång är det klockrent. Jag tillhör också dem som ägnar flera timmar om dagen åt att läsa tidningar och annan info. Både på webben och på papper. Och är det något som jag är allergisk mot så är det just Tidnings-TV. Personligen klickar jag aldrig i gång sådana inslag, oavsett hur intressanta de än verkar vara. Både för den påträngande reklamen men också för den många gånger påfallande dåliga kvaliteten. Men ibland missar man och får TV när man väntar sig text.
Dåligt upplagda Live-rapporteringar är en annan av mina antipatier.
Så den här gången slog Jinge huvudet på den så kallade spiken.
Sport är nog det sämsta som finns på nätbilagorna, om vi tar en barca match så kan det står ”guldmål av Messi” men ingenstans i hela artikeln står det resultat, dock så har det förbättrats en del, men finns fortfarande mkt kvar att styra upp
Medhåll! Jag blir bara irriterad på såna filmer, att de klickas mycket förvånar mig faktiskt, om det nu stämmer.
Också medhåll! Expressens s.k. TV funkar inte i min pc (Aftonbladets gör det), och det är irriterande att dessa inslag verkar ta över mer och mer i tidningarnas nätupplagor.
Eller kanske Expressen försöker få oss att köpa papperstidningen?
Medan jag ändå är i gnälltagen: Vem vill ha alla dessa ”quiz” som numera ökar i de flesta nättidningar? Oftast är det rena idiotfrågor man förväntas besvara, och sedan få ett betyg på hur pass duktig man är. Det är synd om människorna, sa Strindberg…
Men det värsta av allt … man kan nästan aldrig länka till dessa inslag ju, kan kan man, men det blir ju inga länkar tillbaka och så vill vi ju inte ha det.
Det spelar ju mindre roll kan jag tycka, det jag hänger upp mig på är ju kvaliteten..
Fredag 18 mars 2010
Kl.14.00 i Mynttorget i Stockholm
Alla ska samlas där för att hjälpa våra bröder/systrar i Bahrain!
Vi ska demonstrera mot diktaturen o de länder som hjälper Bahrains diktatur att mörda de försvarslösa, oskyldiga människorna i Bahrain som kräver en del av sina rättigheter!
Instämmer absolut i det du skriver, Jinge, Jag hatar dessa sk ”Livechattar” jag hatar alla dessa ”TV-inslag” i kvällstidningarna, där TV-”nyheterna” börjar med reklam och sedan får man se skakigt inspelade video”nyheter”. Orkar inte se alla dessa mobilfilmer de har, ”folk som var där”. Jag är en nyhetsfreak och läser även landsortstidningar men börjar nu mer och mer gå i från AB och Expressen. Man får ju nästan migrän av alla deras flash-rapporter och reklam som man tvingas genomlida.