Triviallitteratur, Arne Dahl och Misterioso


Själv är jag periodare. Det kan gå långa tider utan att jag läser deckare och thrillers, sedan kan det gå perioder då jag bara läser sådant.

Fast egentligen är jag nog en allätare av format. Jag läser praktiskt taget allt utom romantik. En av bibliotekets största kunder är jag, och dessutom har jag så pass mycket böcker själv att jag ofta kommer från bibblan med en bok som jag redan har själv..

Pinsamt..

Arne Dahl, eller Jan Arnald som han egentligen heter, har jag hört talas om men inte bekantat mig med tidigare. Nu har jag gjort det och det är med lite blandade känslor faktiskt.

Boken Misterioso handlar om polismannen Paul Hjelm som jag har förstått att även andra böcker i serien gör. Denne Hjälm får på ett lustigt sätt jobb inne på Riks-kriminalen och en grupp som kallas A-gruppen som ska utreda en serie mord på företagare.

Nej, historien bär inte sannolikhetens prägel lika lite som Mankells böcker gör det. Det finns egentligen bara en författare som är kunnig i gemet och det är Leif GW Persson.

Arne Dals tillkortakommande i detaljer är stundtals pinsam och ett klart störande moment.

T.ex. så ger en polisman en änka ”lov” att sälja den mördade makens segelbåt. Dumheter. En boutredning ska ske och polisen har inte med det att göra. Sedan förklarar en polis i boken att en brottsling överklagat sin dom både i Tingsrätten, Länsrätten och Hovrätten.

Hur Länsrätten, som är en förvaltnings-domstol, halkar in i brottsmål är mig en gåta. Tyvärr finns det ett antal sådana lapsusar i boken som drar ner intrycket rejält.

Man kanske inte kan kräva att en författare ska vara allmänbildad, men jag kan ändå tycka att ett bokförlag som Bra Böcker borde ha lektörer som är kapabla att reda ut trassligheterna.

Att Jan Arnald inte känner till att Polisen har ett gigantiskt garage under polishuset på Kungsholmen är lättare att förlåta. Han kanske är Göteborgare.. :-)

Ja nu har jag gnällt och nu ska jag bli snäll igen.

Boken är flyhänt skriven och han har ett gott handlag med dramatiken herr Arnald. Jag har ytterligare en liggande på bordet, dessutom en som är lite senare i serien, så jag får väl se om inte lektörerna har vaknat där..

++ av fem blir det.

Sök Arne Dahls böcker på AdLibris!


Ett svar till “Triviallitteratur, Arne Dahl och Misterioso”